Lenkų žiniasklaida: Lenkija nenori Grybauskaitės vietoj Tusko

lrp.lt nuotr. lrt.lt Vienas didžiausių ir įtakingiausių Lenkijos dienraščių „Rzeczpospolita“ teigia iš savo šaltinių neoficialiai s...

lrp.lt nuotr.

Vienas didžiausių ir įtakingiausių Lenkijos dienraščių „Rzeczpospolita“ teigia iš savo šaltinių neoficialiai sužinoję, kad Lenkija nepalaikytų Dalios Grybauskaitės kandidatūros į svarbius Europos Sąjungos postus. Kaip rašo dienraščio straipsnio autorė Anna Slojewska, Lietuvos prezidentė, baigianti antrąją ir paskutinę kadenciją, yra laikoma individualiste, kas labiau mažina jos galimybes tapti Europos Vadovų Tarybos (EVT) vadove.

Briuselyje tęsiasi užkulisiniai pokalbiai ir svarbių ES postų dalybos. Dabartinis EVT vadovas Donaldas Tuskas birželio 20–21 d. EVT turėtų pristatyti penkias pavardes – kandidatūras į Europos Komisijos, EVT, Europos Parlamento, ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai bei Europos Centrinio banko vadovų postus.

Kaip viena iš galimų kandidačių yra minima ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Atitinka visus kriterijus, jau aštuonerius metus yra EVT narė, yra buvusi komisarė, be to, moteris ir iš Vidurio ir Rytų Europos. Jeigu būtų viso regiono kandidatė, tai greičiausiai šį postą gautų“, – „Rzeczpospolitai“ kalbėjo neįvardintas ES diplomatas.

Kitas dienraščio pašnekovas teigė, kad D. Grybauskaitė yra individualistė ir nesukelia didelio savo kolegų entuziazmo. Anot jo, ji nebent galėtų tapti viso regiono kandidatė, tačiau kol kas tokio pasiūlymo nėra.

„Niekas jos nesiūlo. O Višegrado grupė (Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija), kurios nuomonės klausė D. Tuskas, yra prieš“, – neoficialiai leidiniui teigė aukšto rango Vakarų valstybės diplomatas.

Straipsnyje teigiama, kad Višegrado grupė turi savo kandidatą – slovakų socialistą Marošą Šefčovičą, kuris šiuo metu yra Europos Komisijos vicepirmininkas energetikos sąjungos klausimais.

Tačiau neoficialiuose pokalbiuose šių šalių atstovai tik šypsosi ir sako, kad visai nebandys jo stumti į šį postą. Slovako kandidatūra neva turėtų tik parodyti, kad naujoje ES dėlionėje turėtų būti kažkas iš Vidurio ir Rytų Europos.

Dauguma dienraščio neoficialiai kalbintų diplomatų mano, kad kandidatai, kurie per anksti atsiras postų dalybų žaidime, pralaimės. Be to, kandidatų nėra tiek jau daug.

Straipsnyje taip pat teigiama, kad Lenkija tikrai nenori, kad Europos Komisijos vadovu taptų Fransas Timmermansas, dėl akivaizdžios priežasties – jau daugiau nei trejus metus trunkančio ES ir Lenkijos ginčo dėl teisėsaugos.

„(...) Lenkija yra per didelė šalis, kad galima būtų ignoruoti jos pasipriešinimą. Juolab, kad F. Timmermanso nenori ir kita didelė valstybė – Italija“, – sakė dienraščiui „Rzeczpospolita“ neįvardintas diplomatas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras: manau, kad tai netiesa

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį teigė, kad kol kas nėra girdėjęs tokios informacijos, jog Lenkija nepalaikytų D. Grybauskaitės kandidatūros.

Be to, ministro teigimu, tokia informacija, greičiausiai nėra tiksli.

„Pirmiausia, aš apie tai nesu girdėjęs. Antra, manau, kad tai netiesa“, – su šypsena veide situaciją komentavo ministras.

Paklaustas, ar jis turi kažkokios užkulisinės informacijos dėl D. Grybauskaitės situacijos, ministras sakė detalesnės informacijos šiuo metu neturintis, tačiau yra įsitikinęs, jog tai neteisingi teiginiai.

„Aš taip detaliai neturiu jums čia nieko pasakoti, nes neturiu tokios informacijos, bet teigti, kad nepalaiko – tai netiesa“, – patikslino ministras.

Susiję

Užsienio politika 3302042502165649037
item