Victoras Gaetanas. Viltis Vengrijoje: abortų mažėja, santuokų daugėja, šeimos vertinamos

„Tradicinės šeimos reprezentuoja vertybę, kurią mes norime apginti ne tik Vengrijoje, bet ir tarptautiškai.“  – Vengrijos Šeimos, jaunimo...

„Tradicinės šeimos reprezentuoja vertybę, kurią mes norime apginti ne tik Vengrijoje, bet ir tarptautiškai.“ – Vengrijos Šeimos, jaunimo ir tarptautinių reikalų ministrė Katalina Novak.

Kur pasaulyje dar negimęs vaikas nuo pat prasidėjimo momento turi eksplicitiškai suformuluotą konstitucinę apsaugą?

Kur moterys gali trims metams išeiti motinystės atostogų, o seneliai jau greitai galės pretenduoti į apmokamas vaiko priežiūros atostogas?

Ir kur moterys, turinčios keturis ar daugiau vaikų, yra visam laikui atleidžiamos nuo pajamų mokesčio?

Atsakymas: Vengrijoje.

Vengrija nuo 2010-ųjų metų vykdo atkaklią į šeimas orientuotą politiką. Laikotarpis pakankamas tam, kad galėtume pamatyti teigiamas pasekmes.

2010-2018 m. laikotarpio metu abortų skaičius sumažėjo 33,5 proc., santuokų padaugėjo 43 proc. ir – 2010-2017 m. laikotarpiu – reikšmingai sumažėjo skyrybų – 22,5 proc.

Prieš tai, kai imigracijos į Europą klausimas tapo ginčų objektu, Vengrija nusprendė, kad prieš savo anemišką gimstamumą kovos pasitelkdami daugialypį planą, kuriuo skatins sudaryti santuokas, turėti vaikų ir kurti dideles šeimas.

Krikščionybė – nuo 1000-ųjų metų po Kristaus

Vengrijos Šeimos, jaunimo ir tarptautinių reikalų ministrė Katalina Novak neseniai lankėsi Vašingtone, kur pasakojo apie šią Vengrijos valdžios strategiją. Dėl šios strategijos pakeista šeimų rėmimo tvarka: šeimoms skiriamų biudžeto lėšų kiekis (procentais nuo BVP) padidėjo nuo 3,5 proc. 2010-aisiais iki ~5 procentų šiemet.

Ministrė patvirtino, kad ši programa paremta krikščioniškųjų tautos šaknų svarbos supratimu.

Vengrija krikščionybę priėmė XI a. pradžioje, šventuoju paskelbto karaliaus Stepono valdymo metu. Šiandien, Pew Research Center duomenimis, ~56 proc. vengrų save laiko katalikais, ~22 proc. – protestantais.

„Mums šeima yra pagrindinis visuomenės vienetas. Tradicinės šeimos reprezentuoja vertybę, kurią mes norime apginti ne tik Vengrijoje, bet ir tarptautiškai“, – pabrėžė ministrė.

Vengrija taip pat leidžia bažnyčioms valdyti viešąsias mokyklas: tol, kol laikomąsi esminių mokymosi plano dalykų, mokyklose galimos ir religinio turinio ugdymo pamokos.

Komentuodami Vengrijos ministrės vizitą ir bandymą gerinti gimstamumo rodiklius, The Washington Post cituoja buvusį Obamos patikėtinį, kurio teigimu, Vengrijos planas „atitinka geriausias priimtas praktikas“.

Dar negimusių vaikų apsaugos strategija

Antrajame Vengrijos konstitucijos straipsnyje teigiama: „Žmogaus orumas turi būti neliečiamas. Kiekvienas žmogus turi turėti teisę į gyvybę ir žmogiškąjį orumą; vaisiaus gyvybė turi būti saugoma nuo pradėjimo momento.“ Šiuo straipsniu Konstitucija papildyta po 2011-aisiais metais priimtų reformų.

„Net vienas abortas yra per daug, bet mes padarėme didelę pažangą sumažindami jų skaičių“, – sakė Vengrijos ministrė. [...]

Vengrijos ministrės teigimu, atliktų abortų skaičiaus sumažinimui svarbiausi buvo 2 veiksniai: ugdymas ir privalomo pobūdžio konsultacijos moterims, kurios nori atlikti abortą, bei mokesčių lengvatos ir parama šeimoms, kurių vaikas dar tik įsčiose.

„Sukurdami šeimoms sąlygas paramą gauti antrojo nėštumo trimestro metu, mes šeimos vertybes pritaikome praktiškai, net ir dar tik gimsiančio vaiko atžvilgiu“, – pabrėžė Katalina Novak.

Vengrija siūlo kūrybišką paskatų šeimoms rinkinį. Pavyzdžiui, 35 tūkst. dolerių vertės subsidiją jaunoms susituokusioms poroms, valstybės teikiamas paskolas būstui įsigyti, mažesnes paskolas šeimoms, auginančioms vaikus, paramą įsigyti automobiliui ar 3 metų ir vyresniems ikimokyklinio amžiaus vaikams teikiamas darželio paslaugas.

Europos Sąjunga versus Vengrija

Vengrija surengė keletą viešų švietimo kampanijų, skatinančių tradicines šeimas, taip pat įsivaikinimą.

2011-aisiais Budapešte didelėse skelbimų lentose vaizduoti įsčiose esantys kūdikiai sakantys: „Aš suprantu, jei tu dar nesi pasiruošusi mano atėjimui, bet vietoj to leisk mane įsivaikinti – PRAŠAU, LEISK MAN GYVENTI!“.

Reaguodami į šią už dar negimusių vaikų gyvybių išsaugojimą pasisakančią kampaniją, Europos Sąjungos biurokratai pasipiktinę aiškino, kad Vengrijos valdžia netinkamai naudoja ES paramą.

Tai buvo ankstyva ES priekabiavimo prie Vengrijos kampanijos pradžia. Kampanija surengta dėl to, kad Vengrija drįso turėti nacionalinę viziją, kuri eksplicitiškai, netgi įžūliai, nepriklausoma.

Vengrijos valdžia davė atsaką, atmesdama daugelį globalistų remiamų politinių iniciatyvų, įskaitant atvirų sienų skatinimo, vienalyčių „santuokų“ ir genderizmo ideologijos įteisinimo bei narkotikų legalizavimo pasiūlymus.

Kuomet Vengrija pasisakė prieš masinę imigraciją ir pareiškė, kad ekonomiškai ir kultūriškai šalis negalėtų asimiliuoti naujų gyventojų, ES pradėjo Vengrijai nubausti sukurtą procesą.

Šiemet iš JAV mokesčių mokėtojų pinigų finansuojama Freedom House organizacija paskelbė ataskaitą, kurioje Vengriją pavadino „dalinai nelaisva“. Pagrindu tokiai išvadai laikomi neaiškūs kaltinimai dėl Vengrijoje neva vykstančio nevyriausybinių organizacijų slopinimo. Vengrijos pagrindiniu nusikaltimu laikoma tai, kad už imigracijos skatinimą ir prieš šeimą nukreiptų bei milijardieriaus G. Soroso finansuojamų organizacijų veikla pripažinta netinkama.

Tai, ką daugelis atsisako pripažinti: Vengrija ateistinį diktatorišką režimą kentė daugiau nei 40 metų ir dabar ji grįžta prie krikščioniškų šaknų tam, kad susigrąžintų žmogiškąjį orumą.

Kaip sakė ministrė K. Novak: „Komunizmo laikotarpiu režimas bandė sunaikinti šeimos vertybes ir tai yra dalykas, kurį turime atstatyti.“

Ši istorinė praeitis paaiškina 2011-ųjų metų Vengrijos Konstitucijos preambulės formuluotę:

Mes didžiuojamės, kad mūsų karalius šventas Steponas Vengrijos valstybę pastatė ant tvirtų pamatų ir prieš tūkstantį metų padarė mūsų valstybę krikščioniškosios Europos dalimi...

Mes pripažįstame krikščionybės vaidmenį išsaugant tautiškumą. Mes vertiname įvairias mūsų valstybės religines tradicijas...

Mes manome, kad šeima ir tauta sudaro mūsų sambūvio struktūrinį pagrindą ir kad mūsų darnos esminės vertybės yra ištikimybė, tikėjimas ir meilė.

Postkrikščioniškoje Europoje nuo 2010-ųjų metų premjero Viktoro Orbano valdoma Vengrija regima kaip destabilizuojanti jėga. Naujieji komisarai bijo, kad orbanizmas gali būti užkrečiamas. Išties, jis toks ir yra.

Briuselio „ideologinės kolonizacijos“ (terminas – popiežiaus Pranciškaus) visuotinio atmetimo ženklais yra ir tvirtasis Višegrado ketvertas (Lenkija, Vengrija, Čekija, Slovakija), populistų sėkmė Italijos rinkimuose ir „geltonųjų liemenių“ protestai Prancūzijoje.

Prieš trisdešimt metų ištrūkusi iš Rytų komunistų jungo krikščioniška Vengrija šiandien dalyvauja Vakaruose vykstančioje kovoje: V. Orbanas, praeitą mėnesį paskelbdamas šeimos stiprinimo programą, Briuselį pavadino „naujojo internacionalizmo tvirtove“.

Susiję

Victoras Gaetanas 5552283305593666552
item