Jungtinėse Tautose – JAV pastangos panaikinti abortus remiančias sąvokas

laisvavisuomene.lt Donaldo Trumpo administracijos diplomatinė laikysena Jungtinių Tautų komitetuose surinko precedento neturintį bals...


Donaldo Trumpo administracijos diplomatinė laikysena Jungtinių Tautų komitetuose surinko precedento neturintį balsų skaičių už aborto pašalinimą iš JT politinių gairių. Vis dėlto norint atsisakyti Obamos administracijos pasiektos „pažangos“, reikės stipresnės politinės valios.

JAV diplomatai pristatė, atšaukė ir vėl įtraukė eilę pasiūlymų iš naujo įvertinti arba panaikinti sąvoką „seksualinė ir reprodukcinė sveikata“ iš kelių JT rezoliucijų moterų ir vaikų klausimais.

Kaip ir buvo galima spėti, JAV balsai buvo nusverti, tačiau vieną iš JAV pasiūlymų palaikė net 44 šalys. Beprecedentis balsavimas parodė, kad „seksualinė ir reprodukcinė sveikata“ išlieka ginčytina sąvoka, nepaisant pastangų ją paversti konsensusu.

JAV derybose dėl prieš žmogaus gyvybę nukreiptos kalbos ėmėsi apgalvotų žingsnių, tačiau šalies delegatai sustojo gerokai anksčiau nei norėtų žmogaus gyvybę nuo pradėjimo momento iki natūralios mirties (toliau – pro-life) palaikančios valstybės narės ir nei prezidento Trumpo prašė pro-life organizacijos.

Nepaisant dvejų metų oponavimo abortų klausimams tarptautinėje politikoje, Trumpo administracija nepajėgė atšaukti šių sąvokų JT rezoliucijose ir kitose platformose (G20, G7, Pasaulio sveikatos asamblėjoje ir PAHO).

Praeitais metais vykusioje JT Generalinėje asamblėjoje JAV nepavyko užginčyti kontroversiškų sąvokų iš dalies dėl to, kad dar nebuvo paskirtas Trumpo administracijos politinis personalas.

Pavasarį personalas pasikeitė, ir JAV diplomatai derybose ėmė aktyviai oponuoti „seksualinei ir reprodukcinei sveikatai“. Neseniai nutekinta JAV Valstybės departamento strategija mesti kontroversiškai sąvokai iššūkį skatina tikėti, kad sekančioje Generalinėje Asamblėjoje procesas neišvengiamai keisis.

Už abortų ir seksualinių teisių kalbą JT rezoliucijose yra atsakingos Europos ir daug Lotynų Amerikos šalių. Obamos vadovavimo laikotarpiu šią kalbą rėmė ir JAV.

Būsimi balsavimai dėl kontroversiškos sąvokos gali sulaukti didesnės valstybių narių paramos, jei JAV imsis komunikuoti savo pro-life laikyseną sostinėms. Šį kartą kitų šalių delegacijos iš JAV sulaukė tik instrukcijų JAV užsienio politikos prioritetų klausimu. Tuo tarpu Europos šalys į sostines ir JT ambasadorius kreipėsi ir dėl tolesnės paramos „seksualinės ir reprodukcinės sveikatos“ kalbai.


Susiję

Šiaurės Amerika 2859995593034367771

Rašyti komentarą

item