Kauno forumo pareiškimas dėl atliekas deginančių jėgainių

Visuomenėje neblėsta nerimas dėl pradėtų Vilniaus ir Kauno kogeneracinių elektrinių, kuriose bus deginamos buitinės ir pramoninės atlieko...

Visuomenėje neblėsta nerimas dėl pradėtų Vilniaus ir Kauno kogeneracinių elektrinių, kuriose bus deginamos buitinės ir pramoninės atliekos, statybų. Nuogąstaujama dėl miestų aplinkos taršos, galimos grėsmės gyvajai gamtai ir žalos žmogaus sveikatai.

Vilniaus ir Kauno apskričių gyventojai ne vienus metus rinko parašus po peticijomis, reikalaujančiomis sustabdyti šių objektų statybą. Dabartinis premjeras S. Skvernelis ne kartą viešai vertino šias atliekų degyklas kaip kenksmingus, korupcinius objektus. Pažadai nestatyti atliekas deginančių jėgainių gyvenamosiose zonose taip pat liko neįvykdyti.

Visuomenės nerimo neišsklaido jau veikiančioje Klaipėdos Fortum jėgainėje vos kelis kartus per metus atliekami momentiniai dioksinų tyrimai aplinkos ore, atspindintys jėgainės išskiriamą taršą matavimo momentu, kada aplinkos augalijos, gyvūnijos ir dirvos ilgalaikis užterštumas nėra tiriamas.

Konkretūs ekonominiai paskaičiavimai apie galimą elektrinių naudą, kaštus, finansinius srautus ir pelningumą iki šiol visuomenei nepateikti. Lieka neaiškus šių jėgainių aprūpinimas atliekomis ES diegiamos žiedinės ekonomikos perspektyvoje.

Kauno Forumas, remdamasis Orhuso konvencijos 3 straipsnio 5 dalimi, mano, kad būtina svarstyti statomų Vilniaus ir Kauno šiukšlių deginimo jėgainių galimą naudą, žalą ir perspektyvas ne vien uždaruose posėdžiuose, o surengti suinteresuotų pusių, ministerijų atstovų ir nepriklausomų specialistų konferenciją, pakviečiant dalyvauti bendruomenių atstovus ir mokslininkus, tyrinėjančius alternatyvius atliekų deginimo būdus.

Tai padėtų sumažinti įtampą visuomenėje, padidintų valdžios institucijų ir bendruomenių tarpusavio pasitikėjimą, leistų numatyti perspektyvas ir rasti efektyvesnių sprendimų, kurie skatintų ekonomines ir ekologines permainas.

Susiję

Kauno forumas 1173672831427779531
item