Vytautas Karčiauskas. Sąjūdininkai buvo pamiršti

Ši istorija  įvyko 1991metais, sausio pirmosiomis dienomis Klaipėdoje, kai laiptinėje sutiktas mano ilgametis kaimynas, sovietinio laivyn...

Ši istorija  įvyko 1991metais, sausio pirmosiomis dienomis Klaipėdoje, kai laiptinėje sutiktas mano ilgametis kaimynas, sovietinio laivyno majoras, akimirkai atvertė segtuvą su rusišku užrašu DELO,  pažymėtą antspaudu sekretno. Segtuvo antrame puslapyje  perskaičiau savo šeimos narių pavardes: žmona Eugenija Karčiauskienė,  Jurga Ir Laura Karčiauskaitės - dukros. Nurodyti 6 ar 5 adresai, kur šių asmenų ieškoti. Puslapio viršuje - ranka rašytas užrašas deportyrovatj.  Viso ten buvo, matyt, apie 30-40 rusiškai mašinėle rašytų lapų.

Pamatęs mano neramų žvilgsnį, kaimynas su įronija rusiškai ištarė:  „daigralis, zdes 36 familij“.  Vėl trumpam atvertė jau kitą analogišką  segtuvą, kurio pirmame puslapyje mašinėle buvau įrašytas ir aš - Vytautas Karčiauskas-Antanovič . Puslapio viršuje užrašas – utilizirovatj.

Prabėgo 30 metų nuo tų audringų įvykių, Lietuvoje daug kas pasikeitė ir turime kuo didžiuotis. Deja, turime ir pripažinti, kad atrodo, jog mūsų iškovotą laisvę ir galimybes oriai gyventi ties kažkuriuo slidžiu nepriklausomos šalies kelio posūkiu, iš mūsų tiesiog nušvilpė.  Atrodytų, jog nušvilpė ir mūsų nesavanaudiškai Lietuvai  paaukotus metus. Didžioji dalis sąjūdininkų - tuomet aktyviai ir neatlygintinai organizavusių renginius ir mitingus, steigusių Sąjūdžio paramos grupes darbo kolektyvuose ar  dirbusių šviečiamąjį darbą su kitataučiais visoje Vakarų Lietuvoje, liko tiesiog pamiršti.

Buvo anuomet  ir kitas aktyvus Lietuvos „patriotų“ sluoksnis, kuris tuo pat metu organizavo savo verslus čia ir Rusijoje, susikrovė pirmuosius milijonus, susimetė į įtakingas grupes, o vėliau privatizavo ir nugvelbė visų mūsų valstybės turtą.

Pirmieji sąjūdžio žmonės, tikrieji aktyvistai anuomet ir vėliau neteko ir neturėjo darbo, jų šeimos kentė nuolatinį nepriteklių. Apie jų socialines garantijas Lietuvoje šiandien net neužsimenama. Sąjūdžio aktyvistai visų lietuvos valdžių lygiuose yra simptomiškai užmiršti bei pažeminti. O Sąjūdžio jubiliejų proga prisimenami tik neoficialiai - tradiciškai parašomi keli straipsniai, su rėmėjų pagalba pavaišinama alumi, kiaulės koja ir užmarštis priduria dar vienus metus istorijai.  Šiandien, kaip ir tuomet, dažnai girdime mums valdžių brukamą demagogiją: „Sąjūdis buvo VISŲ ir VISI turėjome vienodas galimybes viskam, todėl, vardan vienybės, nereikia išskirti Sąjūdžio patriotų, aktyvistų ar žmonių, rizikavusių bei paaukojusių ne vienus savo gyvenimo metus mūsų Lietuvos laisvei.“

 Mielieji Sąjūdžio bendražygiai, reziume de facto: ko nepadarė sovietai, deja, tą samoningai įvygdė mūsų Laisvos Lietuvos valdininkija.  Per 30 mūsų laisvos šalies metų mus, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio aktyvistus tyliai ir ,,humaniškai“ – utilizavo - utilizirovali.

Su didžiule pagarba Jums visiems, tikrieji Sąjūdžio bendražygiai, sveikinu mus - su mūsų švente ir prašau išsaugoti atmintį, nes jos prireiks ateičiai, mūsų vaikams.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Klaipėdos skyriaus Tarybos narys ir steigėjas – dailininkas ir visuomenininkas Vytautas Karčiauskas

2018 liepos 8-oji, Klaipėda, Klaipėdos Sąjūdžio Jubiliejus, kuris oficialiai taip ir neivyko



Susiję

Vytautas Karčiauskas 1875564155694526314
item