TALKOS mitingo dėl Vyčio monumento Lukiškių aikštėje rezoliucija

propatria.lt nuotrauka  2017 metų lapkričio 17 d. mitingo Lukiškių aikštėje  „Už Vytį, už Lietuvos valstybę ir jos istoriją“  N...

propatria.lt nuotrauka 
2017 metų lapkričio 17 d. mitingo Lukiškių aikštėje 

„Už Vytį, už Lietuvos valstybę ir jos istoriją“ 

NUTARIMAS 

Mes, Lietuvos piliečiai, 2017 metų lapkričio 17 d. susirinkę į pagrindinę reprezentacinę Lietuvos valstybės aikštę Vilniuje, 

PRIMENAME: 

kad Lukiškių aikštės statusas valstybės teisės aktais yra nustatytas jau prieš dvidešimt metų; 

kad Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu yra patvirtintas uždavinys šioje aikštėje pastatyti paminklą visų laikų kovotojams, žuvusiems už Lietuvos laisvę. 

TODĖL 

Apgailestaudami, kad per du dešimtmečius valstybės institucijos taip ir nesugebėjo išspręsti šio uždavinio, o atsakingi valstybės pareigūnai netgi sąmoningai vengia rasti sprendimą, kuris atitiktų Lietuvos valstybingumo ir laivės kovų idealus;

Remdami 2017 metų pavasarį Lietuvos Respublikos Seimo priimtą rezoliuciją, be išlygų įpareigojančią išreikšti Lietuvos valstybės simbolio Vyčio idėją, ir kviečiame visus pritariančius aktyviai prisidėti prie jos įgyvendinimo. 

Piktinamiesi Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos savivale organizuoti naują konkursą, kurio sąlygose įtvirtintas siekis susilpninti teisės aktais nustatytą ir, kaip rodo sociologinės apklausos, gautą Tautos pritarimą pagrindinei Lukiškių aikštės paskirčiai. 

Pabrėždami, kad gaištamas brangus laikas ir neišnaudojamos galimybės deramai sutikti ir įprasminti Valstybės atkūrimo šimtmetį, pagerbti Lietuvos Valstybę, jos kūrėjus ir kovotojus už jos laisvę.

Įspėdami valstybės pareigūnus ir institucijas dėl tyliai, bet sistemingai vykdomos nusikalstamos Lietuvos išvalstybinimo ir konstitucinių vertybių neigimo politikos, prieštaraujančios Tautos valiai ir Konstitucijoje įtvirtintoms jos suverenumo galioms, kurios ir yra tikrasis visų pareigūnų bei institucijų valstybinės valdžios šaltinis. 

NUTARIAME 

Siūlyti Lietuvos Respublikos Vyriausybei 

1. Vykdyti Lietuvos Respublikos Seimo 2017 m. gegužės 2 d. priimtą rezoliuciją „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“ (Nr. XIIIP-600) ir nedelsiant, iki 2018 m. vasario 16 d., Lukiškių aikštėje pabaigti memorialo kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę darbus, o iki 2018 m. liepos 6 d. (vėliausiai– iki 2019 m. vasario 16 d.) pastatyti VYČIO – LAISVĖS KARIO paminklą, taip garantuojant deramą ilgaamžės Lietuvos valstybės reprezentavimą. 

2. Įgyvendinant šį tikslą skirti reikalingą finansavimą ir sudaryti detalų darbų vykdymo grafiką, prisiimant atsakomybę už jo vykdymą. 

3. Įsteigti visuomeninį komitetą, kuris prižiūrėtų tiek Lukiškių aikštės sutvarkymo ir Vyčio su laisvės kovotojų memorialu pastatymo darbus, tiek ir kitus Seimo ir Vyriausybės įgyvendinamus su Valstybės atkūrimo šimtmečio įprasminimu, istorinės atminties ir valstybingumo tradicijų stiprinimu ir konstitucinių vertybių puoselėjimu susijusius darbus ir priemones. 

4. Siūlyti Lietuvos Respublikos kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson prisiimti atsakomybę dėl Vyčio ir kovotojų už Lietuvos laisvę memorialo žlugdymo ir atsistatydinti, Jeigu tai nebūtų padaryta – siūlyti LR Seimui pradėti interpeliaciją šiai pareigūnei dėl negebėjimo ar nenoro organizuoti deramą Lietuvos Respublikos atkūrimo 100-mečio pagerbimą. Šis nutarimas priimtas 2017 metų lapkričio 17 d. mitinge Lukiškių aikštėje ir siunčiamas Lietuvos Respublikos Seimui, Prezidentei ir Vyriausybei.

Šis nutarimas siunčiamas Lietuvos Respublikos Prezidentei, Seimui ir Vyriausybei. 

Mitingo dalyvių vardu, 
Asociacijos „Talka Kalbai ir Tautai“
Pirmininkas Gintaras Karosas

Susiję

Talka 189155011334462728
item