Seimo komisija tirs Lietuvos rinkai tiekiamus galimai žemesnės kokybės maisto produktus

Propatria.lt nuotr. Seimas ypatingos skubos tvarka sudarė Laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvos Respublikai tiekiamų galimai žemesnės ...

Propatria.lt nuotr.
Seimas ypatingos skubos tvarka sudarė Laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvos Respublikai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų.

Už tai numatantį nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų sudarymo“ balsavo 61, prieš buvo 3, susilaikė 5 Seimo nariai.

Komisija sudaryta įvertinus, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko tyrimą, kurio metu nustatyta, jog egzistuoja žinomų gamintojų maisto prekių, pirktų Lietuvoje ir Vokietijoje, skirtumai, kai Lietuvos ir Vokietijos rinkoms tiekti tuo pačiu prekės ženklu pažymėti produktai skiriasi ne tik sudėtimi, bet ir skoniu, spalva ar konsistencija; siekiant išsiaiškinti faktines aplinkybes, dėl kokių priežasčių galimai atsiranda Lietuvos vartotojų diskriminavimas ir nustatyti, ar nėra pažeidžiamos Lietuvos vartotojų teisės ir teisėti lūkesčiai bei Europos Sąjungos (ES) bendrosios vidaus rinkos principai.

„Vien per rugsėjo mėnesį paskelbta 15 pavojingų produktų. Manau, turbūt ne visi norėtume naudotis kremu ar kitomis priemonėmis, jeigu kalbame ne apie maisto produktus, kurie yra pavojingi žmogaus sveikatai ir organizmui. Manau, kad komisija išties turės ką veikti. Aiškumas turi būti, žmonės turi žinoti, ką valgo, turi būti aiškumas, kad būtų sudarytos sąlygos jiems pasirinkti tokią prekę, kokią jie nori vartoti“, – sakė Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

Komisija įpareigota nustatyti priežastis, kodėl skiriasi tuo pačiu prekės ženklu pažymėti Lietuvos Respublikos ir kitų ES valstybių narių rinkoms tiekiami maisto produktai; ar nesiskiria tuo pačiu prekės ženklu pažymėti Lietuvos Respublikos ir kitų ES valstybių narių rinkoms tiekiami ne maisto produktai.

Ji taip pat turės nustatyti, ar VMVT atliktas rinkos tyrimas, kurio metu nustatyta, kad Lietuvos rinką pasiekia kitokias savybes turintys tuo pačiu prekės ženklu pažymėti produktai, nei kitas ES valstybės nares, yra savalaikis ir pakankamas, ar Lietuvos Respublikos Vyriausybė bei atsakingi ministrai ėmėsi tinkamų priemonių, kad išaiškintų ir užkirstų kelią susidaryti sąlygoms diskriminuoti Lietuvos Respublikos vartotojus; ar Lietuvos Respublikos ir ES valstybių narių rinkai tiekiant besiskiriančius tuo pačiu prekės ženklu pažymėtus produktus nėra vartotojų teisių pažeidimo ir (ar) nesąžiningos komercinės veiklos bei ES bendrosios vidaus rinkos principų pažeidimo požymių.

Komisija turės pasiūlyti, kokių priemonių yra būtina imtis nacionaliniu ir ES lygmeniu, kad būtų ištaisyta susidariusi padėtis bei užkirstas kelias galimoms diskriminacinėms praktikoms ateityje.

Frakcijų proporcinio atstovavimo principu sudarytoje Seimo laikinojoje tyrimo komisijoje darbuosis 12 Seimo narių: Juozas Baublys, Guoda Burokienė, Zbignevas Jedinskij, Vytautas Kamblevičius, Dainius Kepenis, Algimantas Kirkutis, Raimundas Martinėlis, Laimutė Matkevičienė, Antanas Matulas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Kazys Starkevičius, Antanas Vinkus.

Seimas komisijos pirmininke nusprendė skirti G. Burokienę. Nutarime įtvirtinta, kad Komisija tyrimą atliks iki 2018 m. kovo 10 dienos.


Susiję

Europa 3042990721911888383
item