Latviai medikų algas žada kelti iki 80 proc.

Šiuo metu vidutinis gydytojų ir slaugytojų atlyginimas Lietuvoje gerokai lenkia kolegų latvių, tačiau kitąmet Latvija gali tapti dar vien...

Šiuo metu vidutinis gydytojų ir slaugytojų atlyginimas Lietuvoje gerokai lenkia kolegų latvių, tačiau kitąmet Latvija gali tapti dar viena šalimi, kur mielai dirbti vyktų Lietuvos medikai. Latviai ligoninėse dirbančių gydytojų atlyginimus planuoja didinti 80 proc., o slaugytojų – 73 proc. Tuo metu Lietuvoje medikų atlyginimų didinimui ketinama skirti 50 proc. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų, tačiau kokio dydžio bus fondas, galima tik spėlioti, o kiek galėtų didėti atlyginimai, nesiryžta prognozuoti nei Finansų, nei Sveikatos apsaugos ministerija. 

Latvijos ligoninėse dirbančių gydytojų ir specialistų atlyginimai kitąmet didės apytikriai 80 proc., pranešė Latvijos sveikatos apsaugos ministerija. Vidutinis mėnesio atlyginimas augs nuo 859 eurų šiemet iki 1547 eurų kitąmet. Ligonius prižiūrinčio ir slaugančio ligoninių personalo, taip pat specialistų asistentų vidutinis mėnesio atlyginimai turėtų didėti 73 proc. – nuo 537 iki 929 eurų, o ligoninių pagalbinio personalo – 55 proc. ir kilti nuo 400 iki 621 euro.

Ambulatorinio gydymo įstaigų darbuotojų atlyginimai augs kukliau: gydytojų – 31 proc., slaugių – 26 proc., pagalbinio personalo – 13 procentų. Gydymo įstaigų darbuotojų atlyginimų didinimui ateinančių metų valstybės biudžete numatyta 116,9 mln. eurų, o iš viso sveikatos apsaugos sistemos finansavimui numatyta 1,014 mlrd. eurų.

Latvijos Sveikatos apsaugos ministerija LRT.lt patikslino, kad nurodomi skaičiai – neatskaičius mokesčių.

Į latvius žvelgia su pavydu

Lietuvos medicinos darbuotojų profesinės sąjungos prezidentas Algirdas Radvila sako, kad latviams galima tik pavydėti, mat pagaliau ne tik suprasta, kad egzistuoja problema, bet ir imamasi radikalių pokyčių. Tuo metu Lietuvoje visiems tarsi ir aišku, kad medikų darbo užmokestis neadekvatus, tačiau reikšmingų pokyčių nesiimama.

„Galima apeliuoti  Hipokrato priesaiką, tačiau problema neišsispręs, jei atlyginimai nedidės. Situacija su medicinos darbuotojų atlyginimais – neadekvati, turint mintyje profesijos atsakomybę. Gretimos valstybės siūlo geresnius atlyginimus, ir žmonės ten vyksta. Pabandykite įsivaizduoti – Lietuvoje dirbantiems medikams apsimoka, nes kelionės atsiperka, kelissyk per mėnesį išskristi į kitą šalį budėjimui.

Statistiškai jaunų medikų išvažiuoja mažiau, bet jie lieka tam, kad čia įgytų praktikos ir vėliau išvažiuotų. Lietuvos laukia nekokybiška sveikatos apsauga. Dabar gelbsti pensijoje esantys medikai, kurie dar dirba. Kaip dabar atvažiuoja iš Rytų statybininkai, taip lauksime iš ten ir medikų, tik turėtume geriau išmokti rusų kalbą“, – kalba A. Radvila.

Tiesa, LRT RADIJO bendradarbis Rygoje Arūnas Vaikutis pastebi, kad iki 80 proc. atlyginimai didės tik mažai daliai medikų, o vidutiniškai jie didės 28-31 proc.

„Tačiau medikų profesinė sąjunga sako nelabai tikinti šiais pažadais, nes jau ne kartą buvo sakoma, kad atlyginimai bus didinami, o kai ateidavo tam laikas, pinigai nuplaukdavo nežinoma kryptimi“, – sako A. Vaikutis.

Pasak pašnekovo, greitosios pagalbos medikai dėl itin prastos finansinės padėties kone masiškai palieka darbo vietas, o šeimos gydytojai imasi streikų. Kadangi jiems pradėjus streikus buvo labai apeliuojama į Hipokrato priesaiką, jie nusileido ir nutarė eiti į darbą, tačiau priimti tik sunkiausius ligonius arba ribotą jų skaičių.

Didinti žada, bet nežino, kiek

Šiuo metu vidutinis gydytojų darbo užmokestis siekia apie 1400 eurų, slaugytojų – 730 eurų, neatskaičius mokesčių. Tiesa, retas gydytojas ar slaugytojas gauna tokį atlyginimą, nes retas turi galimybę vienoje gydymo įstaigoje dirbti pilnu etatu.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė pažymi, kad atlyginimai medikams šiais metais jau buvo didinti vidutiniškai 8 proc.

„Neabejotinai algos medikams kils ir toliau. Tai daryti yra būtina. Nuolat ieškoma galimybių, kaip tai padaryti. Štai jau yra sutarta su Finansų ministerija, kad didžiąją dalį PSDF biudžeto rezervo lėšų (ne mažiau kaip 50 proc. iš galimų 167,4 mln. eurų) kitais metais reikės skirti būtent medikų algoms didinti. 

Kiek konkrečiai jos kils kitais metais, dar sudėtinga pasakyti, nes pirmiausia šiuo metu PSDF biudžeto rezervas yra prognostinis, tad priklausys nuo to, koks jis iš tikrųjų bus. PSDF biudžeto rezervui kitąmet numatyta skirti 68,5 mln. eurų, o 2018-ųjų pabaigoje rezerve turėtų būti sukaupta 167,4 mln. eurų“, – teigia L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) ryšių su visuomene vadovo Rimanto Zagrebajevo, norint Lietuvoje padidinti medicinos darbuotojų atlyginimus tiek pat, kiek planuojama kaimyninėje Latvijoje, Lietuvos PSDF biudžetui reikėtų papildomai turėti apie 760 mln. eurų.

„2018 metų  PSDF biudžetas didėja 11 proc., taigi, norint didinti atlyginimus 80 proc., PSDF biudžetas turėtų didėti ne 11 proc., o beveik 60 proc. ir sudaryti ne 1,7 mlrd., o 2,5 mlrd. eurų.

Jau judame geresnės situacijos link. Tačiau nėra paslaptis, kad finansinės galimybės ribotos, nes PSDF biudžetas yra toks, koks yra“, – sako R. Zagrebajevas.

Kai liepą vidutiniškai 8 proc. didėjo medikų atlyginimai, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tam iš PSDF biudžeto rezervo buvo skirta 24,6 mln. eurų. Kol kas šiam fondui skirta 68,5 mln. eurų, taigi jei pusė šios sumos būtų skirta medikų atlyginimams didinti, jie didėti galėtų apie 11 proc. Tačiau kol kas LRT.lt pašnekovai, kalbėdami apie galimybę didinti medikų atlyginimus, mini prognozuojamą 167,4 mln. eurų sumą, kuri galėtų PSDF biudžete sukaupta būti tik 2018 metų pabaigoje. 


Susiję

Ekonomika 4163296863668042696
item