Alvydas Butkus. Rusai Latvijoje aiškina, kad jiems Latvijos pilietybė turi būti atnešta ant lėkštutės

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr. Latvijos parlamentas vakar atmetė šalies prezidento Raimondo Vėjuonio pasiūlymą neberegistruoti Latvijos n...

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Latvijos parlamentas vakar atmetė šalies prezidento Raimondo Vėjuonio pasiūlymą neberegistruoti Latvijos nepiliečiams gimusių vaikų kaip nepiliečių ir suteikti jiems pilietybę automatiškai.

***

Prof. dr. Alvydas Butkus, VDU Letonikos centro vadovas:

Aš labai skeptiškai žvelgiu į tokias prezidento pastangas, nes puikiai žinau, kad didelė dalis Latvijos nepiliečių paprasčiausiai patys nenori tos pilietybės dėl senų sovietinių-imperinių ambicijų - jie nuolat aiškina, kad „man turi atnešti Latvijos pasą ant lėkštutės“, ir piktinasi: „kodėl aš turiu laikyti kažkokius egzaminus?“ Iš tikrųjų pagal galiojančią tvarką jie turi laikyti istorijos, kalbos ir konstitucinių pagrindų tikrai nesudėtingus egzaminus, tačiau dažniausiai jokio entuziazmo tai daryti nerodo...

Priminsiu, kad apie automatinį pilietybės suteikimą visiems rusakalbiams ne kartą postringavo ir buvęs Rusijos ambasadorius Latvijoje Viktoras Kaliužnas - tai yra sena Rusijos politika. Jis, beje, sakė, kad rusui laikyti Latvijos istorijos egzaminą yra „širdies draskymas“, nes rusas mokėsi istorijos ne iš latviško vadovėlio... Kitaip sakant, didelė dalis tų nepiliečių yra tiesiog nelojalūs valstybei. Tai labai ryškiai matyti per visas rusiškas šventes, ypač gegužės 9 d. - nuolatiniai šūkaliojimai per jų demonstracijas visada išduoda jų tikrąsias nuostatas. Tai, beje, pasakytina ne vien apie senyvo amžiaus žmones - lygiai taip pat elgiasi ir rusakalbis jaunimas. Ko norėti - tas jaunimas visą savo sąmoningą gyvenimą girdėjo antilatviškas nuostatas iš savo tėvų ir artimųjų.

O pretekstą kabinėtis oponentai visada ras. Pas mus taip pat, pavyzdžiui, lenkai nuolat randa pretekstą kabinėtis prie Lietuvos švietimo sąlygų, nors tos sąlygos yra geriausios pasaulyje už Lenkijos ribų. Taip ir rusai ras. Jie nė neslepia savo esminio siekio, kad rusų kalba būtų pripažinta antrąja valstybine kalba Latvijoje. Čia joks prezidentas nieko nepakeis, nes latviai iki tiek tikrai nenusileis. Kita vertus, jeigu tiems nepiliečiams pradėtų dalyti latviškus pasus, tai kiltų didžiulis pavojus šalies suverenitetui, nes puikiai visi supranta, už kokius veikėjus jie balsuos per rinkimus... Tas pavojus buvo visada, nes latviai puikiai žinojo, kad jei priims nulinį pilietybės variantą, kaip lietuviai, tai turėdami tik 52 proc. latvių savo šalyje bus valdomi svetimųjų.


Susiję

Pasaulis 2050071843770306191
item