Rytų europiečiai piktinasi dėl dvigubų standartų

Rytų ir Vidurio Europos šalių gyventojai pasipiktinę skirtinga tų pačių produktų kokybe Rytų ir Vakarų Europai, nors to neturėtų būti ben...

Rytų ir Vidurio Europos šalių gyventojai pasipiktinę skirtinga tų pačių produktų kokybe Rytų ir Vakarų Europai, nors to neturėtų būti bendrojoje rinkoje. Apie skirtingas prekes Rytų ir Vakarų Europai kalbėta Briuselyje, Žemės ūkio tarybos posėdyje. Rytų ir Vidurio Europos šalių atstovai ragina keisti taisykles.

Netoli Čekijos pasienio esančio Haidenau prekybos centre pirkėjai sveikinami ir vokiečių, ir čekų kalbomis. Nors Čekijoje ir Slovakijoje parduotuvių lentynos pilnos, jų gyventojai vėl traukia, kaip mano, įsigyti geresnės kokybės prekių. Laboratorijų tyrimai parodė, kad kai kurios net garsios bendrovės naudoja pigesnius komponentus produktams, parduodamiems rytinėje žemyno dalyje, gaminti, nei tiems, kurie tiekiami, pavyzdžiui, Vokietijos ar Austrijos pirkėjams. Todėl čekai važiuoja apsipirkti į Vokietiją.

„Čia perkame daugiausia maisto – mėsos, rūkytų produktų, sūrių, jogurtų, higienos prekių. Maistas geresnės kokybės, skanesnis, higienos prekės taip pat geresnės kokybės, veiksmingesnės“, – sakė gastronominė turistė iš Čekijos Marika Maskova.

Net ir toliau esančiame Drezdene Čekijos konsulas sutinka daug tėvynainių, atvykusių apsipirkti.

„Čekai čia nuolat atvyksta apsipirkti. Tie, kurie gyvena netoli pasienio, kelis kartus per mėnesį atvyksta ir iš Prahos. Neseniai buvo atidarytas naujas greitkelis, tad kelionė trunka mažiau nei dvi valandas. Vilioja geresnė prekių kokybė“, – kalbėjo Čekijos generalinis konsulas Drezdene Jiri Kudela.

Kai kas piktinasi – dvigubi standartai, nors nieko neteisėto, su sąlyga, kad naudotų medžiagų sudėtis nurodyta. Pirkėjo niekas neapgaudinėja. Tačiau Rytų ir Vidurio Europos šalių vyriausybės ragina keisti taisykles. Apie tai kalbėta žemės ūkio tarybos posėdyje Briuselyje.

„Slovakija kaltinimus dėl dvigubų maisto standartų pagrindė laboratorijos tyrimais. Jie parodė, kad tie patys to paties prekės ženklo produktai skiriasi. Tai nepriimtina bendrojoje Europos Sąjungos rinkoje, tai diskriminacija. Kitos šalys narės pritaria mūsų pastaboms, jos taip pat atliko panašius tyrimus“, – teigė Slovakijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministrė Gabriela Matecna.

Slovakijos maisto kokybės ekspertai ištyrė 22 Bratislavoje ir dviejuose miestuose Austrijoje pirktas prekes, pusės jų skiriasi skonis, išvaizda ir sudėtis. Juos gaminančios bendrovės paaiškino – skirtingos sudėties produktai parduodami mažiau konkurencingose rinkose, esą atsižvelgia į vietos gyventojų skonį ir poreikius.


Susiję

Pasaulis 628315658320953983
item