Žygimantas Mauricas. Iš civilizuotų šalių labiausiai apmokestiname mažai uždirbančių šeimų pajamas

DELFI (T. Vinicko nuotr.) Ekonomisto Žygimanto Maurico socialinio tinklo Facebook paskyroje paskelbtas įrašas. *** Finansų mini...

DELFI (T. Vinicko nuotr.)
Ekonomisto Žygimanto Maurico socialinio tinklo Facebook paskyroje paskelbtas įrašas.

***

Finansų ministerija giriasi, kad padidinus neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) cituoju “Mokesčių našta mažas pajamas gaunantiems asmenims BE VAIKŲ ateinančiais metais sieks 33,6 proc. ir bus artima ES valstybių vidurkiui” (t.y. vis dar didesnė, bet jau “artima”) O kaip asmenims SU VAIKAIS? Du vaikus auginančio ir minimumą uždirbančio gyventojo mokestinė našta yra 30.6%: (jis uždirba €500: į rankas gauna €346 ir sumoka €153 eurus mokesčių). Keli įdomūs faktai:

1. Lietuva turi didžiausią mažai uždirbančių ir vaikus auginančių darbuotojų apmokestinimą civilizuotame pasaulyje (EPBO šalyse).

2. Skurdo rizikos riba du vaikus auginančio asmens yra €414, tad dideli mokesčiai šią šeimą padaro skurdžiais t.y. į rankas po mokesčių lieka tik €346.

3. Skurstančių vaikus auginančių vienišų tėvų yra 57.5% (antras rodiklis ES po Bulgarijos) - dvigubai didesnis nei pensininkų (27.6%).

4. “Nekenčiami kapitalistai” - Australija, Kanada, Naujoji Zelandija ir Airija bei “socialiai nejautri” Danija taiko neigiamus mokesčius t.y. primoka, kad tokios šeimos dirbtų ir augintų vaikus (o ne gyventų iš pašalpų).

Asmeniškai nesuprantu kur yra ekonominė logika apmokestinti šeimas, nustumiant jas žemiau skurdo ribos, o už gautas lėšas “rūpintis” nuskurdintomis šeimomis ir kompensuoti sąskaitas už “šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidas”? Patys nuskurdina, kad nebegalėtų susimokėti sąskaitų net už vandenį, o vėliau - teikia kompensacijas (iš jų pačių sumokėtų pinigų)... Absurdas…


Susiję

Žygimantas Mauricas 6022551145750417512
item