Dainius Paukštė: Yra grėsmė, kad iš Irako į Europą pradės keliauti aršūs islamistai

Respublika.lt nuotr. Europos Sąjunga turėtų būti pasiruošusi džihadistų antplūdžiui, jei „Islamo valstybė“ bus išvaryta iš savo tvirtov...

Respublika.lt nuotr.
Europos Sąjunga turėtų būti pasiruošusi džihadistų antplūdžiui, jei „Islamo valstybė“ bus išvaryta iš savo tvirtovės Irake - Mosulo miesto, vakar įspėjo ES saugumo komisaras Julianas Kingas.
Migracijos eksperto Dainiaus Paukštės komentaras:

Pranešama, kad iš Irako į Europą gali patraukti šimtai tūkstančių naujų pabėgėlių. Bet tokių prognozių yra daug - kiek anksčiau buvo prognozuojama, kad Europos laukia dar viena migrantų banga iš Afrikos, kur migrantų stovyklos yra perpildytos, siaučia badas ir vietos valdžios nevaldo padėties. Šiandien toks yra realus pasaulis.

Kol europiečiai, o kartu ir mes, neturėsime aiškios politikos migracijos klausimais, kuo ilgiau dels visi politikai, tuo Europai bus tik blogiau. Dabar yra priimtas sprendimas kurti centralizuotą sienos apsaugos tarnybą, galbūt tai nors kiek atneš naudos. Tačiau jau dabar Europoje pradedama vis garsiau kalbėti, kad čia plūstančių „pabėgėlių“ nereikia įsileisti, o jų laivus buksyruoti ten, iš kur jie pradėjo savo keliones. Taigi politikų sąmonėje prasideda tam tikri pokyčiai, kurie tarsi mums leidžia tikėtis, kad pagaliau bus sureaguota į šiuos iššūkius.

Akivaizdu, kad problemas reikia spręsti vietoje. Jeigu Rusija bombarduoja Siriją, tai galbūt Europos politikai turi pasakyti, kad rusai turėtų priimti tuos, kurie bėga iš ten. Lygiai tas pats yra Irake - jeigu ten bombarduoja amerikiečiai ar vietinė valdžia, tas pats turi būti pasakyta ir jiems.

Kita grėsmė - iš Irako į Europą pradės keliauti visi tie aršūs islamistai, kuriuos dabar Mosule bandoma sunaikinti. O juk Europoje ir be šitų veikėjų pilna jų ideologinių sekėjų, terorizmo banga Europoje dar neatslūgo ir kiekvieną dieną girdime vis naujus pranešimus apie sulaikomus asmenis ar užkardomus teroro atvejus. Beveik nieko nepadaryta, kad terorizmo pavojus būtų mažesnis.


Susiję

Pasaulis 862203246195714482
item