Kardinolas Burke`as: „Amoris Laetitia nėra ir negali būti laikomas Bažnyčios mokymo dalimi”

Kardinolas Reymondas Burke`as pareiškė, kad popiežiaus naujai išleistas posinodinis paraginimas negali keisti Bažnyčios mokymo ir pastora...

Kardinolas Reymondas Burke`as pareiškė, kad popiežiaus naujai išleistas posinodinis paraginimas negali keisti Bažnyčios mokymo ir pastoracinės praktikos. Kardinolas pabrėžė, kad dokumentas nėra Magisteriumo dalis.

„Bažnyčia istoriškai buvo jautri klaidingam polinkiui interpretuoti kiekvieną popiežiaus žodį lyg įpareigojimą sąžinei, kuris išties yra absurdiškas“, - teigė R. Burke`as. „National Catholic Register“ išleistame straipsnyje jis rašė: „Popiežius Pranciškus, nuo pat pradžių aiškiai nurodo, jog posinodinis apaštališkas pamokslas nėra Bažnyčios mokymo dalis.“ 

Burke`as priduria, kad Bažnyčia privalo rūpintis, jog asmeninis popiežiaus požiūris nebūtų sumaišytas su įpareigojančiu Magisteriumu. 

„Kai kurie komentatoriai dažnai sumaišo popiežiui deramai rodomą pagarbą su įpareigojimu „tikėti į šventą katalikų tikėjimą” (kanonas 750, § 1) ir taiko tai viskam, kas surašyta dokumente”, - pastebėjo R. Burke`as. – „Bet Katalikų Bažnyčia, nors moko, kad kiekvienas Šv. Petro įpėdinis yra įsteigtas paties Dievo, niekada neteigė, kad kiekvienas popiežiaus pasisakymas turėtų būti suprantamas kaip neklystančio mokymo dalis”.

Kardinolas Burke`as prašo Bažnyčios aiškiai išsakyti poziciją, jog Popiežiaus asmeninė nuomonė nėra Bažnyčios mokymas. „Nepaisant to, kad Romos pontifikas turi asmeninį požiūrį, kuris yra įdomus ir gali būti įkvepiantis, Bažnyčia privalo aiškiai išskirti ir pateigti savo publikacijas kaip jo paties asmeninį veiksmą, o ne popiežiškojo mokymo formavimą”.

Kardinolas įspėja, kad nepavykus nubrėžti skirties tarp popiežiaus asmeninės nuomonės ir Magisteriumo daroma žala tikintiesiams ir silpninami Bažnyčios pasekėjai.

Pasak Reymondo Burke`o, šis popiežiaus raginimas negali būti interpretuotas kaip „Revoliucija Bažnyčioje, o turi būti griežtai atskirtas nuo Bažnyčios mokymo ir praktikos”. „Vienintelis raktas į teisingą Amoris Laetitia interpretaciją – nekintantis Bažnyčios mokymas ir jos disciplina, kuri saugo ir globoja šį mokymą.

Požiūris į šį dokumentą kaip į Bažnyčios mokymą vienu metu yra nuostabos, sumaišties ir skandalų šaltinis ne tik tikintiesiams, bet ir kitiems geros valios žmonėms, kurie žiūri į Dievą ir jo Bažnyčią, ieškodami refleksijos ir pamokymo praktikuoti tiesą apie santuoką ir jos vaisių – šeimyninį gyvenimą, pamatinę Bažnyčios gyvenimo ir kiekvienos visuomenės lastelę.

Visą kardinolo R. Burke`o reakciją galite perskaityti anglų kalba šioje nuorodoje




Susiję

Religija 7251680652680831158

Rašyti komentarą

1 komentaras

kaip gerai paaiškinta rašė...

„ Katalikų Bažnyčia, nors moko, kad kiekvienas Šv. Petro įpėdinis yra įsteigtas paties Dievo, niekada neteigė, kad kiekvienas popiežiaus pasisakymas turėtų būti suprantamas kaip neklystančio mokymo dalis”.

item