Romas Pakalnis. Nuo ištakų iki šiandienos

Pradėsiu Justino citata apie Vasario 16 d. „Diena atrištom akim, Tauta iš kapo kelias...“ (1989 02 16), bet Tauta prieš 5 metus jau a...


Pradėsiu Justino citata apie Vasario 16 d. „Diena atrištom akim, Tauta iš kapo kelias...“ (1989 02 16), bet Tauta prieš 5 metus jau apraudojo Justiną, palydėdama į Antakalnio kapines. 


Ištakas atsimenu, kai būdamas pusbernis dalyvavau Justino Marcinkevičiaus „Dvidešimtojo pavasario aptarime, kuris vyko rašytojų Sąjungoje. Dalyvavau ne todėl, kad tada būčiau buvęs labai sąmoningas lietuvių literatūros vertintojas, o greičiausiai todėl, kad anais laikais Vilniuje dar nebuvo daug vietų, kur galėtum girdėti žmones bendraujančius lietuviškai.

O paskui galiu sakyti, kad augau kartu su Justino Marcinkevičiaus kūryba.

Ir todėl šiandien nuoširdžiai galiu pasakyti „ačiū Justinui“ už tai:

- kad Jis išmokė su ašaromis akyse teatre, o kartais su sugniaužtais kumščiais mitinge skanduoti „Lie-tu-va“;

- kad Jis išugdė dažnam iš mūsų supratimą, kad kiekvienas turime pasistatyti savyje savo Katedrą,     

- kad Jis karaliaus Mindaugo žodžiais paliepė mums kiekvieną dieną ir niekada nesustojant kurti savo Valstybę,

- kad Jis nedvejodamas atėjo į Sąjūdžio iniciatyvinę grupę ir darė tuos svarbiausius darbus, kuriuos reikėjo padaryti norint veikimui pažadinti Tautą,

- kad Jis nepalūžo tada, kai buvo nepagrįstai puolamas ir žeminamas,

- kad Jis padėjo teisiškai apginti lietuvių kalbos statusą,

- kad Jis išmokė mus tarti kunigaikščio Vykinto žodžius Perkūne, ko tyli?“. Ko tyli tada, kai matai tyčiojimąsi iš mūsų valstybės, abėcėlės, kultūros, istorijos, teisės.

Noriu pasakyti visiems, kad mes, Justino bendražygiai, esame pasiryžę bet kuriuo momentu pasakyti visus tuos svarbiausius Jo išmokytus žodžius, padaryti Jo įvardintus darbus ir niekada niekam neleisime menkinti Justino Marcinkevičiaus vardą ir Jo vaidmenį istorinėje Lietuvos laisvės byloje.

Ačiū Žiburio gimnazijos gimnazistams už dainų Justino Marcinkevičiaus žodžiais skambesį, ačiū Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojams už puikią parodą.

Jūs visi padarėte tai, ko kartais nesugeba padaryti mūsų aukštosios valdžios.

Linkiu gražios Vasario 16-osios šventės!

Kalba pasakyta Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose atidarant Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos parodą „Justinas Marcinkevičius. Nuo ištakų iki šiandienos“. 

Susiję

Romas Pakalnis 8652972745042466717
item