Bronius Mitkevičius. Kodėl mūsų valstybę ėda grybas?

Vadimo Simutkino („Šiaulių naujienos“) nuotrauka Jei atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės pirmieji vadovai būtų užtikrinę, kad mū...

Vadimo Simutkino („Šiaulių naujienos“) nuotrauka
Jei atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės pirmieji vadovai būtų užtikrinę, kad mūsų teisėtvarkos ir kitos valstybinės institucijos dirbtų ne pagal sovietinius, o pagal naujai sutvertus kodeksus ir įstatymus, jei būtų sužiūrėję, kad teisingai dirbtų, mūsų šalis šiandien gyventų daug geriau.

O dabar kas vyksta? Šiandien į mūsų valstybę, it į kokį pripelijusį daugiabutį, įsimetęs baisus grybas. Veši jis jau daugiau nei porą dešimtmečių. Kartu su nuolat augančiu biurokratų aparatu valdžioje. Tie biurokratai grybą pjauna taip, kad jis dar labiau išsisėja valstybės organizme. Kur išeitis?

Lietuvos auksas tebežiba užsieniečiams

Mūsų valstybė šiandien pagal išsivystymo ir pragyvenimo lygius galėtų žengti koja kojon su Suomija, kitomis daug pasiekusiomis šalimis, bet iki jų mums dar labai toli. Turime tiek daug mokytų žmonių, tiek visokių išradimų, kuriuos valdžia privalėtų įvertinti, skatinti... Bet... Šalia viso valstybėje auga grybas, kuris baigia apraizgyti bet kokius pozityvius proveržius.

Smetonos laikų Lietuvoje buvo visai kitaip. Nebuvo tuomet Lietuvos kaime nei agronomijos, nei traktoriaus, nei kuliamųjų mašinų... Apie kitą techniką nė nebekalbu. Žmonės dirbo žemę savo rankomis, pasitelkę pagalbon arkliuką. Dirbo su akėčiomis, su žagrele. Ir valstybė gyveno oriai - vienos valstybės banke pasidėjo santaupų, kitos, trečios... O Londone į banką padėjo net apie 6 tonas aukso! Kyla klausimas, kodėl jis ten riogso ir šiandien? Tokį pat saugumą garantuojančios slėptuvės jau yra ir mūsų šalies bankuose, bet tarpukario Lietuvoje užgyvento aukso kažkodėl į mūsų šalį niekas neparveža. Visi žino, kad pinigai daro pinigus, auksas daro auksą. Nuo kokių žmonių priklauso, kad Lietuvos auksas grįžtų į Lietuvą? Mano įsitikinimu, tai priklauso nuo prezidentės, premjero ir Lietuvos banko vadovo. Gal jiems naudinga, kad tas auksas ir liktų užsienyje?

Seimo nariai šiandien nesibodi leisti tūkstančius litų pieštukams, trintukams, abejotino reikalingumo komandiruotėms, o paskui sako, kad nėra pinigų! Esu įsitikinęs - pinigų valstybėje yra, tik nemokama (o gal nenorima???) su jais racionaliai tvarkytis. Valstybės skola pastarąjį dešimtmetį tik augo. Prieš trejus metus ji perkopė 40 mlrd. litų sumą, o šiandien siekia apie 49 mlrd. litų. Koks gaspadorius privačiame ūkyje leistų sau tokią prabangą - gyventi skolon ir nė nesukti galvos, kaip ją sumažinti?

Nebuvo nieko. Bet buvo Lietuva

Ar žinote, kaip anais laikais, Smetonos Lietuvoje, atrodė valsčius? Kai aš gimiau, tėvas su mama gyveno Ylakių valsčiuje Skuodo rajone. Mano tėvas Steponas Mitkevičius nuo 1918-ųjų iki Antrojo pasaulinio karo dirbo valsčiaus sekretoriumi, mama buvo raštvedė. Yra išlikusi Ylakių valsčiaus valdybos fotografija: viršaitis, sekretorius ir kaimų seniūnai. Jokios valdžios daugiau nebuvo ir nereikėjo - nei agronomų, nei technikų, nei zootechnikų, nieko nebuvo. Bet buvo Lietuva. Kurioje žmonės tvarkėsi sąžiningai, kaip savo namuose. Žmonės neturėjo transporto, važiuodavo dviračiais... Smetonos laikais Seimą sudarė 112 žmonių, dabar - 141. Bet anie 112 kažkodėl Lietuvoje sugebėjo tvarkytis taip, kad valstybė ne į skolas klimpo, o dar ir santaupų ateities kartoms sukaupė!

Šiandieninis valdžios aparatas Lietuvoje labai smarkiai išpūstas. Vienas valdininkas kontroliuoja kitą, trečias raportuoja ketvirtam. Ir kairė ranka dažnai nežino, ką daro dešinė. Nes šeimininkų daug. Todėl grybas ir ėda Lietuvą. O kiek dar yra nežinomų šungrybių, apie kurių buvimą mūsų šalyje galime tik numanyti! Kaip atitolęs Seimas nuo Tautos! Absoliuti praraja. Ar yra nors vienas, kuris, sėdėdamas Seime, nebūtų sau ką nors gero pasidaręs? Laikosi įsikibę į krėslus. Nežinau, kokiais ryšiais su tais krėslais jie surišti. Tikriausiai materialiniais. Spaudoje skaičiau, kad šių dienų Seimo nariai per mėnesį gauna apie 8 tūkst. litų. Be priedų. O su įvairiais priedais - daugiau nei 10 tūkst. litų! Kas yra Seimo narys? Tai yra žmogus, kuris gauna valstybinę pensiją. Prieš kelerius metus Lietuvoje buvo apie 2,5 tūkst. buvusių aukštų sovietinių partinių darbuotojų, kurie taip pat gavo valstybines pensijas. Kuo jie prisidėjo prie Lietuvos valstybės atkūrimo? Visiems ministrams mokama 800 litų dydžio pirmo laipsnio valstybinė pensija. Pasiėmiau kalkuliatorių, pradėjau dauginti ir gavau astronomines sumas. Krizės laikotarpiu, per trejus ketverius metus, vien valstybinėms pensijoms išleista apie 400 mln. litų! Kai kurie valstybinių pensijų gavėjai kartu dar gauna ir „Sodros“ pensijas, Seimo narių atlyginimus. Tai kur jūs tokią ameriką esate matę? Aš lankiausi Amerikoje, bet tokių dalykų ten nemačiau.

Emigruoja tik Lietuva. Seimas lieka

Smetonos laikų Lietuvos Seime nebuvo nė vieno milijonieriaus. Kas dabar dedasi? Oficialiai skelbta, kad 2012-aisiais į Seimą išrinkti net 26 milijonieriai. Esu tikras, kad jie dirba ne Tautai, o kovoja, kas daugiau pinigų sau į kišenes susirinks. Būdai nėra svarbūs - tikslas pateisina priemones. O kitaip ir būti negali, nes niekas už nieką neatsakingas. Ir apmaudu pagalvojus, kas bus toliau... Štai prieš keletą dienų „Vakaro žiniose“ skaičiau, kad 2040-aisiais Lietuvoje liks tik 2 mln. gyventojų. Tokius skaičius skelbia Europos Komisijos parengtas senėjimo raportas. Kas tada dirbs, kas mokės mokesčius, iš ko pensininkams bus mokamos pensijos? Nebebus kam bedirbti, juk ir dabar mūsų valstybėje jau belikę netoli 2 mln. gyventojų...

Kas į užsienius laisva ranka išleido ne savo noru išvažiuoti tokią didelę dalį mūsų tautiečių? Jie nebuvo išvežti, bet išvažiavo ne savo noru. Minios žmonių buvo priverstos emigruoti, nes Nepriklausomybę atkūrusi valdžia visoje šalyje nesugebėjo išsaugoti daugybės gamyklų, šimtų tūkstančių darbo vietų. Tokios gamyklos bankrutavo! Kur reikėjo dėtis į gatvę išmestiems žmonėms? Sustabdyti pramonės įmonių griūtį buvo galima, bet trūko tai daryti norinčio ir gebančio gaspadoriaus. O jo nebuvo, nes į valdžią patekusiems žmonėms pirmiausiai rūpėjo, kaip prikimšti savo kišenes. Ar begrįš išvažiavusieji? Vargu... Norėtųsi tik paklausti valdžios atstovų, kodėl, iš Lietuvos išvykus beveik milijonui žmonių, Seimo narių skaičius nesumažėjo? Kodėl Seime negalėtų dirbti, tarkime, 101 parlamentaras vietoj dabartinių 141? Juk, atsisakius 40 parlamentarų mandatų, būtų sutaupyta graži suma pinigų - per mėnesį apie 400 tūkst. litų, per metus - beveik 5 mln. litų! Į kai kuriuos išrinktuosius net koktu žiūrėti, nes jie atrodo kaip peniukšliai švariame tvarte - pagurkliai net netelpa į baltinių apykakles. Ir laikosi savo vietos įsikibę - kad tik niekas neišverstų iš vežimo.

Susiję

Politika 4630908103541866705
item