Teisėja Lenkijoje aktyvistams už gyvybę uždraudė abortus vadinti „žudymu”

Spalio 16 d. paskelbtas nutarimas prieš du aktyvistus už gyvybę sukėlė nepasitenkinimo bangą visoje Lenkijoje. Teisėja Magdalena Kocoj ...



Spalio 16 d. paskelbtas nutarimas prieš du aktyvistus už gyvybę sukėlė nepasitenkinimo bangą visoje Lenkijoje. Teisėja Magdalena Kocoj įsakė aktyvistams atsiprašyti dėl savo demonstracijų prie ligoninės, kurioje daromi abortai, ir uždraudė sakyti, kad ligoninė „žudo” kūdikius.

Specializuota ligoninė „Pro-Familia” Rzeszow mieste padavė į teismą du aktyvistus: 48 m. Jaceką Kotulą ir 35 m. Przemyslawą Syczą. Šie du žmonės yra žymios Lenkijoje organizacijos „Teisės į gyvybę įtvirtinimas” (“Right to Life Foundation”) nariai. Organizacija demonstracijose naudoja grafines abortų nuotraukas. Aktyvistai skleidžia informaciją apie abortus, atliekamus „Pro-Familia” ligoninėje, organizuodami piketus prie klinikos, mieste ir sporto renginiuose. Kotula ir Sycz taip pat viešina savo veiksmus Facebook socialiniame tinkle.

„Pro-Familia” ligoninė į tokį aktyvistų elgesį reagavo paduodama du pareiškimus teismams: civiliniam teismui ir kriminaliniam teismui, teigdama, kad vyrai šmeižia ligoninę. Šmeižtas Lenkijoje yra laikomas nusikaltimu ir gali būti baudžiamas bauda ir įkalinimu iki 1-erių metų.

Konfliktas prasidėjo praėjusį sausio mėnesį, kai senatorius Kazimierz Jaworski sušaukė spaudos konferenciją, kurioje Agata Rejman, ligoninės akušerė, kalbėjo apie ten atliekamus abortus. Jos emocingi parodymai buvo plačiai aptarti lenkų žiniasklaidos.

„Pro-Familia” ligoninė tokio viešumo netoleravo.

Netrukus po viešo akušerės pasisakymo, Rejman sulaukė laiško iš ligoninės, kuris grasino imtis legalių veiksmų, jei ji nepakeis savo „melagingų pasisakymų”, o ypač kalbų apie „vaikų žudymą”. Ligoninė taip pat nurodė moteriai sumokėti 50 000 zlotų (apie 40 670 Lt) vaikų slaugymui. Rejman daugiau šioje ligoninėje nebedirba.

Dabar ligoninė bando nutildyti Kotulą ir Syczą.

Vyrai suorganizavo 18 piketų, ginančių negimusius kūdikius. Dabar jiems reikia ginti ir save.

Bylos paremtos kaltinimu, kad aktyvistai skleidė neteisingą informaciją, prilygindami abortus žudymui. Pasak ieškovo, „nėštumo nutraukimas” negali būti vadinamas negimusių kūdikių žudymu. Ligoninė teigia, kad šitaip elgdamiesi atsakovai sukėlė neigiamus žiniasklaidos atsiliepimus ir taip pakenkė ligoninės verslui.

Civilinio teismo teisėja sutiko su ligonine. Uždariusi teisminę sesiją spalio 16 d., teisėja Magdalena Kosoj nutarė, kad Kotula daugiau nebegali sakyti, kad ligoninė žudo kūdikius. Ji taip pat nutarė, kad jis turi atsiprašyti ligoninės spaudoje. Ji net parinko žodžius, kuriais tai turi būti padaryta: „Organizuodamas piketus ir manifestacijas negimusių kūdikių apsaugos tikslais, aš skleidžiau neteisingą informaciją apie Rzeszow miesto „Pro-Familia” ligoninės darbą. Tiksliau, aš skleidžiau informaciją, kad joje žudomi kūdikiai.” Galiausiai, teisėja įsakė aktyvistams už gyvybę padengti visas teismo išlaidas.

Teisėja Kocol atsisakė išklausyti bet kokius liudininkus ir tai aiškino sprendimo konfidencialumu. Žiniasklaida ją filmavo, tačiau ji pareikalavo jos veido neviešinti.

Teismo verdiktas apstulbino daugybę lenkų. „Mes nebegalime sakyti, kad abortai – tai žudymas?” –klausė senatorius Jaworski savo tinklapyje. „Tai savaime šokiruojantis dalykas. Be to, mums net neleidžiame sužinoti, kodėl. Man neįmanoma to suprasti.” Jaworski kreipėsi į aukščiausiąjį teismą, prašydamas paaiškinimo. 

Tomasz Terlikowski panašiai šokiruotas. Terlikowski yra vedantysis apžvalgininkas klausimams už gyvybę privačioje televizijos stotyje „Republika TV”. Jis rašė dienraštyje „Rzeczpospolita”, kad šis teismo atvejis reiškia, jog balso teisė Lenkijoje yra suteikiama pasirinktinai. Jis pridėjo, kad teismo sprendimas taip pat parodo, kad daug žmonių teisinėje sistemoje tarnauja melui. Net stiprus abortų šalininkas, dienraštis „Gazeta Wyborcza”, išspausdino straipsnį, kritikuojantį teismo nuosprendį prieš gyvybę palaikančią pusę.

Lenkijos įstatymai aiškiai apibrėžia vaiką kaip asmenį nuo pradėjimo momento. Daug medicininių knygų taip pat vartoja žodžius „vaisius” ir „vaikas” kaip tapačius žodžius. Populiariausia Lenkijos enciklopedija teigia, kad žudymas – tai gyvybės atėmimas. O būtent nėštumo nutraukimas arba abortas akivaizdžiai tą ir padaro – atima gyvybę.

Net jei teismas užginčys šiuos faktus, Kotulos teisės buvo suvaržytos, nes Lenkijos Konstitucija garantuoja žodžio laisvę. Be to, žodžio lasivė yra apsaugota Europos Sąjungos žmogaus teisių ir pamatinių laisvių apsaugos konvencijoje. 

Ludwik Skurzak, Kutula’os ir Syczo advokatas, ketina apeliuoti teismo sprendimą.

Tačiau net kol bylai vykdomas apeliacijos procesas, žemesnysis teismas uždraudė atsakovams vartoti terminą „žudo vaikus”, siejant jį su „Pro-Familia” ligonine tiek spaudoje, tiek piketų metu. Šis sprendimas galios vienerius metus.

Nepaisant neigiamų rezultatų, Kotula nesutriko. „Cenzūra grįžo į l„aisvą” Lenkiją” – sako jis, žadėdamas, kad piketai nesustos.

Parengta pagal www.lifesitenews.com

Susiję

Pažangos ideologija 3538417415174130672

Rašyti komentarą

item