Rinkėjų neaktyvumas pasmerkė referendumą žlugti

Referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams ir referendumo inicijavimo proceso žlugo: į rinkimų apylinkes sekmadienį išsiruošė tik 14,...


Referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams ir referendumo inicijavimo proceso žlugo: į rinkimų apylinkes sekmadienį išsiruošė tik 14,24 proc. rinkėjų. Referendumas neįvyko ir jo teikta nuostata nepriimta, sekmadienio vakarą paskelbė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Privalomasis referendumas buvo surengtas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių keitimo. Buvo siūloma uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams, įteisinti, kad referendumu priimti sprendimai galėtų būti keičiami tik referendumu, kad rengti referendumui užtektų 100 tūkst. piliečių parašų vietoj dabar reikalaujamų 300 tūkst. ir kad sumanymą keisti ar papildyti Konstituciją turėtų teisę pateikti Seimui ne mažiau kaip ketvirtadalis parlamentarų arba ne mažiau kaip 100 tūkst. Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę.

"Taip" referendume pasakė mažiau nei 300 tūkst. - 267 tūkst. 119 rinkėjų -, t.y. mažiau nei referendumo rengimą savo parašais palaikė šalies piliečių. Negaliojančiais pripažinti 2,83 proc. biuletenių.

Pasak VRK pirmininko, oficialūs referendumo rezultatai bus paskelbti ketvirtadienį.

Kad referendumas įvyktų, reikėjo didesnio nei 50 proc. rinkėjų aktyvumo.

Referendume savo valią pareškė visi šalies vadovai - prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Dalyvauti šio sekmadienio referendume turėjo teisę 2 559 398 Lietuvos piliečiai.

Aktyviausi referendume buvo Pakruojo rajono rinkėjai, jų rinkimuose dalyvavo 15 proc. Taip pat Neringos savivaldybė, kur balsavo 14,41 proc. rinkėjų, Šalčininkuose rinkėjų aktyvumas siekė 14,3 proc. , Raseiniuose - 13,15 proc., Panevėžio rajone - 13,01 proc.

Mažiausiai aktyvūs rinkėjai buvo Visagine, kur rinkėjų aktyvumas siekė 6,25 proc., Alytuje - 8,69 proc., Vilniuje - 8,99 proc.

Sulaukta nusiskundimų dėl referendumo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė piliečių nusiskundimų, kad sekmadienio referendume į visus klausimus galimas tik vienas atsakymas.

"Skundų mes turime labai nedaug, yra gauti dviejų rinkėjų nusiskundimai dėl to, kad pas juos nebuvo atvykta į namus ir turime keletą rinkėjų nusiskundimų, kad rinkimų biuletenyje yra, jų nuomone, keletas klausimų, o atsakymas yra tik vienas. Turime pasakyti, kad taip yra suformuluotas referendumo klausimas, apie tai nemažai yra pasisakę ir patys referendumo iniciatoriai, jų buvo toks sumanymas, kad būtų renkami parašai ir balsuojama atsakant į visus referendumo klausimus. Tai sudaro rinkėjams pasirinkimą, kad jie arba į visus klausimus atsako taip, arba į visus klausimus atsako ne", - sakė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas. 

Rinkimų aktyvumas kol kas yra žemas. VRK duomenimis, iki 10 val. ryto sekmadienį balsavo 1,7 proc. Rinkėjų. Patys aktyviausi rinkėjai yra Akmenės rajone, kur iki 10 val. į rinkimų apylinkes atvyko 3 proc. rinkėjų, Pakruojo rajone - 2,9 proc., Šalčininkų rajone - 2,8 proc., Ignalinos rajone - 2, 79 proc.

Referendumo iniciatoriai: žmonės buvo prigąsdinti

Referendumo iniciatoriai kaltina valdžią ir partijas prigąsdinus žmones, todėl jie nesitiki didelio rinkėjų aktyvumo sekmadienį vykstančiame referendume.

"Menko (rinkėjų aktyvumo tikiuosi. - ELTA), nes valdžia ypač prigąsdino žmones, ypatingai primelavo, ypatingai sabotuoja šitą reikalą. Prieš tokią jėgą, kuri mesta prieš mus, kovoti vien idėja yra vistik be galo sunku", - sakė referendumo iniciatorius Pranciškus Šliužas.

Savo tėviškėje, Kaišiadorių rajono Dainių kaime, gyvenantis referendumo iniciatorius teigė pats savo valios dar neišreiškęs.

"Važiuosiu truputį vėliau, apie pietus,nes įdomu bus pažiūrėti, ar mano kaimynai jau buvo. Aš eisiu balsuoti čia pat, vietinėje rinkimų apylinkėje, čia - apie 600 rinkėjų, kuriuos aš bene visus pažįstu", - sakė P. Šliužas.

Partijos vadovas sekmadienį dirba Vilniaus licėjuje įsikūrusioje rinkimų komisijoje. Apie 9 val., jis naujienų agentūrai ELTA sakė, kad referendume jo komisijoje jau buvo balsavę apie 20 žmonių. 

"Dar sunku daryti išvadas (dėl rinkėjų aktyvumo. - ELTA), per dvi valandas atėjo apie 20 žmonių. Kadangi rinkimų komisijoje dirbu pirmą kartą, tai tikrai nežinau, ar tai normalus rinkėjų aktyvumas, ar ne, dar pamatysime", - sakė J. Panka. 

Pirmuosius išankstinius rinkėjų aktyvumo duomenis visoje Lietuvoje Vyriausioji rinkimų komisija skelbs 11 val. 

Sekmadienį Lietuvoje vyksta referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams ir pačio referendumo inicijavimo sąlygų. Tam, kad jis įvyktų, reikalingas didesnis nei 50 proc. rinkėjų aktyvumas.

Šiuo referendumu siekiama įrašyti Konstitucijoje, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.

Taip pat norima nustatyti, kad valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai būtų sprendžiami tik referendumu.

Tačiau šiame referendume bus sprendžiami ne tik su žemės pardavimu užsieniečiams ir išteklių gavyba susiję dalykai, bet ir paties referendumo iniciatyvos klausimai.

Šaltinis: www.elta.lt

Susiję

Aktualijos 4798480970021999933

Rašyti komentarą

item