Iškilminga Obelių paminklo atidengimo ceremonija birželio 22 d.

2014 m. birželio 22 d. (sekmadienį) Obeliuose vyks paminklo 1941 m. birželio sukilėliams ir sovietinėms aukoms atminti atidengimo ceremoni...


2014 m. birželio 22 d. (sekmadienį) Obeliuose vyks paminklo 1941 m. birželio sukilėliams ir sovietinėms aukoms atminti atidengimo ceremonija.

Šio paminklo atstatymo darbams aukojusių žmonių dėka jau surinkta beveik 100 tūkst. litų. Tai leido užbaigti statybos darbus – iš 17 daugiau kaip po 1 toną sveriančių dalių surinktas monumentas jau pastatytas. Vis dėlto surinktų aukų nepakanka atsiskaityti už visus atstatymo darbus. Kviečiame jungtis draugėn Lietuvos istorijai įamžinti ir prisidėti aukomis prie projekto užbaigimo. Pervesti lėšas galima į Obelių bendruomenės centro sąskaitą Nr. LT84 7300 0101 0568 2663, bankas „Swedbank“.

1942 m. Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, iškilo įspūdingas betoninis monumentas. Sunkiais vokiečių okupacijos laikais lėšų įspūdingam – maždaug 8 m ilgio ir 3 m aukščio – betoniniam monumentui aukojo Obelių krašto žmonės. Jis įamžino ne tik sukilimą prieš sovietinę valdžią, bet ir pirmosios sovietinės okupacijos aukas – žuvusius, ištremtus krašto žmones. Jis simbolizavo laisvą ir nenugalėtą Lietuvą.

Vienintelis Lietuvoje paminklas Birželio sukilėliams atminti 1976 metais buvo nugriautas.

2012 m. Rokiškio rajono savivaldybės taryba nusprendė atstatyti paminklą Obeliuose, skirtą 1941-ųjų birželio sukilimo dalyviams ir sovietinėms aukoms atminti. Savivaldybė statybai skyrė dalį lėšų, aukos paminklui statyti pradėtos rinkti 2012 m. rugsėjo 8 d. Iš viso paminklo statybą parėmė 29 įmonės, įstaigos ir daugiau nei 300 geradarių. Bendra įmonių ir pavienių aukotojų suma – 100 200 litų.

***

Renginio programa:

12.00 val. šv. Mišios bus aukojamos Obelių šv. Onos bažnyčioje. Giedos Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas" (vadovas dainų švenčių vyriausiasis dirigentas, daugelio tarptautinių konkursų laureatas profesorius Tadas Šumskas).

13.30 val. kapinėse bus atidengiamas ir šventinamas paminklas. Dalyvaus Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa.

14.00 val. Obelių laisvės kovų ir istorijos muziejaus kieme koncertuos Lietuvos kariuomenės orkestras, vyrų choras „Aidas", Rokiškio kultūros centro folkloro ansamblis „Saulala",  poeziją skaitys aktorius Tomas Vaisieta.

Rėmėjų ir aukotojų pagerbimas, Rokiškio ir Obelių jaunųjų šaulių kuopų rikiuotė ir priesaika, Donato Smalinsko sudaryto leidinio apie paminklo statybą pristatymas ir įteikimas visiems geradariams, Rimvydo Pupelio fotografijų parodos apie paminklo atstatymą atidarymas.

Renginį ves Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės viršininko  pavaduotojas Gaudentas Aukštikalnis.

Šaltinis: www.obeliupaminklas.lt 

Susiję

Įvykiai 7636540245721040749

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Lietuvoje netruksta skulptoriu profesionalu, netgi talentingu. Kodel pasirinktas totalus, jokio atperkancio elemento neturintis kicas?

Anonimiškas rašė...

Tiek tokos to kičo. Bet kam tie užrašai nelietuviški?

Linas S. rašė...

Yra dalykų, kuriuose negėda jausti savo europinę tapatybę. Atėnai, Jeruzalė, Roma. Lotynų kalba ir pan.
Teiginys, kad tai buvo kova ne tik už Lietuvą, bet ir už europines civilizacines vertybes, - turbūt irgi teisingas

item