Arvydas Juozaitis. Lenkija mus šantažuoja Rusijos pavojaus akivaizdoje

Regis, laukia mūsų nauja 1791 metų konstitucija. Vadinamoji „Abiejų tautų respublikos“ Gegužės 3-iosios konstitucija. Kurioje Lietuvos net ...

Regis, laukia mūsų nauja 1791 metų konstitucija. Vadinamoji „Abiejų tautų respublikos“ Gegužės 3-iosios konstitucija. Kurioje Lietuvos net vardo neliko. Ją Lenkija ir šiandien kaip valstybinę dieną švenčia. Esą tai buvo demokratiškiausia Europos konstitucija.

Tai bent buvo laidotuvės - verta minėti! Laidotuvių konstitucija. Mums tas „dokumentas“ tai su viskam galas buvo, nes Lietuvos vardo toje konstitucijoje nebeliko.

O kas ji buvo Lenkijai? Paskutinis pasispardymas - šlėktiškas - Rusijos pavojaus akivaizdoje. Net pasipuikavimas: esą mes viską galime! Net ant savo valstybės kapo sušokti. Lietuvą pamindami. Ir sušoko savo „Polonezą“. O paskui tik „Krakoviakas“ liko.

Net galva neišneša, kaip 1791 konstitucijos minėjimą mūsiškė URM nutarė (prieš kokius 10 metų) paskleisti po visas Rytų Europos ambasadas kaip privalomą Lietuvai minėti dieną. Ir mūsiškis Istorijos institutas to šaukėsi, ir Seimo liberalai. Ir intelektualai. Ypač pageidauta to minėjimo Lenkijoje, Ukrainoje, Karaliaučiuje. Lenkai tik šypsojo ir katučių plojo. Ir kvietė pas save - į svečius, po jų dvispalve vėliava susiburti ir minėti. „Bendrai džiaugtis“, taip sakant. Keista, kad ta bjauroka iniciatyva netapo Lietuvos tradicija. Kaip čia Lietuva tada ant kelių neparkrito? 

Gal todėl, kad labai į Europą veržėsi ir ten ištirpti skubėjo?

Bet dabar - grįšime! Koks mums skirtumas, kur ištirpti?

Kai nebebus valstybinės lietuvių kalbos, žemės ir lito - integracija taps pilna ir visuotinė. Lenkija zloto atsisakyti neskuba? Ir neskubės.

Nes kai sušlubuos euras, liks dar zlotas - bus mums prie ko glaustis, ir mus tada „lauš“ glaustis. O žemės referendumą kai Lietuvos Seimas (konservatoriai su socialdemokratais) ir Europos Parlamentas (vėl tie patys) subjauros - kas nutiks? Jau dabar viskas aukštyn kojomis apversta: paskutiniuosius lietuvius „Kremliaus tarnais“ mūsų konservatoriai ir bažnytininkai-katalikai paskelbė. Kaip ir 1791 metais.

Vadinasi, Lietuvą jau palaidojo.

Ir kas bus? Kaip manote, broliukai europarlamentarai? Kaip galvojate, Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai? Juk jūs dabar bombą po Lietuva pakišote. Kas skubės supirkti Lietuvos žemes? Ak, ką kalbėti!

1888 metais „Lietuvos“ draugijos nuostatuose, kuriuos Vincas Kudirka su draugais surašė, lietuviams buvo sušukta: broliai, būtina supirkti žemes, ypač pakraščiuose! Jau tada, likus iki valstybės darbų 30 metų, vargani mūsų inteligentėliai susirinkę (Varšuvoje, beje) matė, kas yra valstybės šaknis. Kur jau nematys, kai žemė mus maitino. Ir žinojo lietuvaičiai, vis dar lenkiškai kalbantys, kas yra Lietuvos stogas. Kur nežinosi, kai lietuvių kalbai lietuviškus ženklus skubėjo sudėti. Kurių dabar Lenkija labiausiai nekenčia.

Taigi, broliukai, atsisveikinate su Lietuva? Valstybės alfą ir omegą 2014 metais laidojate? Valstybės nuo A (Ą) iki Ž nebeturite. Baigiasi mūsų Ą ir Ž.

Amen. Garbė dievams.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Įžvalgos 3800064375199196367

Rašyti komentarą

11 komentarų

Anonimiškas rašė...

"paskutiniuosius lietuvius „Kremliaus tarnais“ mūsų konservatoriai ir bažnytininkai-katalikai paskelbė"

Gal Juozaitis galėtų nurodyti, kada ir kokie bažnytininkai - katalikai paskutiniuosius lietuvius paskelbė "Kremliaus tarnais"?

Anonimiškas rašė...

Įsivaizduoju, kad Juozaitis turėjo omenyje "Ekspertų" portale paviešintą Tomkevičiaus įrašą Facebooke, kuris įsijungė į jungtinį eurofilinių partijų propagandos chorą. Įrašas atrodė maždaug taip: "Kovo 18d. vyko Kauno arkivyskupijos kunigų konferencija. Jie aptarė būsimą referendumą, euro įvedimą, euroskepticizmą, vienbalsiai pasisakė už būsimo referendumo boikotavimą, nes jis Lietuvai žalingas, vieningai pritarė euro įvedimui".

Anonimiškas rašė...

ČIA TAS PATS "FILOSOFAS", KURIS "FILOSOFAVO" SU PLYTA PRIEŠ NATO, STOVĖDAMAS ANT MAŽVYDO BIBLIOTEKOS LAIPTŲ? DIEVE, APSAUGOK MUS NUO TOKIŲ "PATRIOTŲ', O NUO RUSŲ IR LGBT MES PATYS KAIP NORS APSISAUGOSIM...

Anonimui 2014 m. balandis 7 d. 12:34 rašė...

:D Kiek žinau Juozaitis buvęs sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, principingas žmogus. Gal galėtumėte kokia nuoroda ar straipsnio pavadinimu pasidalinti kur galėtų būti pagrystas jūsų teiginys dėl plytos ir NATO ? Jei ne tai, pasakysiu apsaugok dieve, mus nuo tokių kiršinančių komentatorių kaip jūs :)

Anonimiškas rašė...

galima paklausti paties Juozaičio - bus įdomu sužinoti, pripažins ar ne (o aš savo ruožtu pamenu - stovėjo jis, Juozaitis, su plyta ant Mažvydo bibliotekos laiptų, tikrai stovėjo). Ir dar norėčiau paklausti Juozaičio - kaip ten buvo su rinkimais, kai jis "ėjo" prieš Brazauską, o galiausiai - jam perleido Sąjūdžio kandidato vietą? Kas ten per fokusas buvo, a?

Anonimiškas rašė...

O argi ne Landsbergio nurodymas buvo praleisti Brazauską ir Beriozovą?

Linas S. rašė...

Tikslumo dėlei: plyta, kaip teigia atmintis ir žiniatinklis, buvusi prieš Wiliams, ne prieš NATO. Tai gal teisinga buvo, nes Wiliams mus bene neblogai "išdūrė".

"Kai 1999 m. spalio 21 d.buvo rengiamas mitingas prieš "Viljams", Sąjūdžio idėjų generatoriaus, filosofo ir rašytojo Arvydo Juozaičio uošvis ragino žentą būtinai jame dalyvauti. Ir davė labai konkrečią užduotį: kadangi mitingas vyksiąs ant M. Mažvydo bibliotekos laiptų, tai nuo jų išmalti Seimo langus. A. Juozaičiui idėja patiko.
Iš uošvio sandėliuko Žvėryne išsilupo smetonišką plytą, suvyniojo į popierių ir įsidėjo į lagaminėlį. Pačiame mitingo įkarštyje A. Juozaitis atsidarė tą lagaminėlį, iškilmingai išvyniojo plytą ir iškėlęs į viršų... perlaužė ją pusiau bei pranešė, kad vieną jos pusę išsiųsiąs Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui, kitą - prezidentui Valdui Adamkui. "Nuėjau į paštą ir pažadą tesėjau - pusplytes išsiunčiau pagal adresus. Vis dar saugau ir čekius", - neseniai prisipažino A. Juozaitis. Tačiau jis nežino, ar tos pusplytės pasiekė adresatus..."

Anonimiškas rašė...

Gal pamiršote kaip vadinasi mūsų konservatoriai? Tėvynės sąjunga - Lietuvos KRIKŠČIONYS demokratai. Prie to pačio pridursiu, kad TĖVYNĖ jiems buvo Maskva, dabar Briuselis, o krikščionybės ten nelikę nė lašo. Vien tarnystė VELNIUI.

Anonimiškas rašė...

Gerbiu Juozaitį, pamenu nuo "Sąjūdžio žinių". Jis filosofas, tad nenuostabu, kad kartais GAL BŪT jo, kaip ir kito filosofo - Romualdo Ozolo, pasisakymai kai kam iš syk nesuvokiami. Tai viena. O antra ir PAGRINDINĖ sėjamos neapykantos priežastis, ne meilė Lietuvos ir jos žmonių interesų, tautiškumo ir tikrosios demokratijos gynėjų atžvilgiu. Visi mes esame priskiriami Rusijos politinei erdvei. Prisiminkime, dar mūsų gyvenime, lietuviškumą ginantys, buvo priskiriami JAV ir Vakarų imperialistų luomui....Kas pasikeitė?

Anonimiškas rašė...

KAS LAIMĖJO ANTRĄJĮ PASAULINĮ KARĄ?
1.Vienas iš karo ir pokario laikotarpių Europos lyderių, Vinstonas Čerčilis, antrojo pasaulinio karo "rezultatus" įvardino kaip "triumfą ir tragediją". Kas laimėjo antrąjį pasaulinį karą?
2.Bolševikinė Rusijos imperija, NKVD-KGB ,80 proc. žydų tautybės Kremliaus komisarai,1932-1933 m. turtingiausiose Ukrainos juodžemio teritorijose, tikslingai organizuotos karinės akcijos "HOLODOMOR" metu, numarino badu 11 milijonų ukrainiečių valstiečių. Nebuvo abejonių, kad ši raudonųjų nusikaltėlių grupuotė, raudonieji naciai, bus nušluota nuo žemės paviršiaus;
3.Diktatoriaus Stalino valdomai raudonųjų nacių grupuotei karas su hitlerine Vokietija buvo tikras išsigelbėjimas - raudonieji naciai, po Vokietijos kapituliacijos, okupavo didesnę dalį Europos, galėjo toliau tęsti okupuotų teritorijų gyventojų naikinimą, dvasinį ir fizinį genocidą. NKVD-KGB, jau po 1945 metų, Lietuvoje, „trėmimų“ priedangoje, sunaikino apie milijoną lietuvių;
4. Šiandien klastingai Kremliuje įsitvirtinę, pavergtų tautų genocido organizatoriai ir vykdytojai, raudonieji naciai,(KGB PUTIN) vykdo branduolinio šantažo politiką, okupuoja, aneksuoja, vykdo karo nusikaltimus. Tai kas laimėjo antrąjį pasaulinį karą ir toliau terorizuoja Europą?
Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

Budulis rašė...

Lenkija privalo pati pasikeisti savo pasenusį raidyną ir jį suvienodinti su kaimynų čekų, lietuvių, latvių raidynais.
Tada Lenkijos ir Lietuvos lenkų vardai ir pavardės bus rašomos vienodai.

item