Režisieriui Jonui Vaitkui – Rusijos kerštas

Atviru laišku atsisakęs vykti į teatrų festivalį Sankt Peterburge, režisieriaus Jono Vaitkaus vadovaujamas Lietuvos rusų dramos teatras...



Atviru laišku atsisakęs vykti į teatrų festivalį Sankt Peterburge, režisieriaus Jono Vaitkaus vadovaujamas Lietuvos rusų dramos teatras sulaukė atsakomosios reakcijos: „Ambasada atšaukė mūsų kelionę į Smolenską“, - radijui „Laisvoji banga“ sakė teatro vadovas.

Savo naujausią spektaklį „Eugenijus Oneiginas“ kolektyvas turėjo vaidinti ir šiame mieste, tačiau dabar gastrolės į Rusiją apskritai atšaukiamos. „Negi teatro atvykimas toks baisus, kad tokios šalies vadovui būtų verta šitaip žaisti. Matyt, kad vadas silpnas“, — užuominomis kalbėjo J. Vaitkus.

Režisierius teigė, kad rasti Sergejaus Grigorjevičiaus Šubo, teatro „Baltijos namai“ („Baltijskij dom“) direktoriaus pavardę Rusijos kultūros veikėjų, pateisinančių Krymo okupaciją, tarpe, jam buvo visiškai netikėta

„Iš jo pusės — tai ne itin etiška. Mes esame bendradarbiai, kartu dalyvaujame įvairiuose projektuose. Iš tiesų, kartu kristalizavome ir šio festivalio idėją“, – teatro „Baltijos namai direktoriaus, organizuojančio festivalį „Sutikimai Rusijoje“, poelgį komentavo J. Vaitkus.

Kalbėdamas apie festivalio svarbą, kūrėjas pasakojo, kad šiame festivalyje dalyvauja dauguma postsovietinių šalių rusų dramos teatrų, atrenkami ir rodomi geriausi jų spektakliai. „Suvažiavę kalbamės apie rusų kalbos, literatūros, sceninės kalbėsenos problematiką teatre. Problemų yra daug. Todėl manau, kad „Baltijos namų“ vadovo poelgis truputį perbraukia visus gražius jo žodžius, pažadus, intencijas“, — tęsė J. Vaitkus.

Šiame Sankt Peterburgo teatre iki šiol režisierius yra statęs tris spektaklius, Lietuvos rusų dramos teatras vaidinti čia vyksta kasmet. „Pajutau, kad aš ir teatras, negalime dalyvauti festivalyje, kai dėl tokių veiksmų nėra nei tariamasi, nei pranešama teatro žmonėms, juolab, kai jame dirba įvairių tautybių aktoriai. Pasiųstas laiškas yra ženklas, kad giname vertybes, kurių pagrindu festivalis buvo įkurtas: draugystę tarp rusų teatrų, toleranciją“, — teigė Lietuvos rusų dramos teatro vadovas.

Paklaustas, ar nesibaimina sulaukti ilgalaikių sankcijų, kurios teatrui užvertų duris į kitų šalių rusų teatrų scenas, J. Vaitkus sakė, kad įvairios sankcijos jį lydi visą karjerą: „Nuo pat darbo pradžios 1973 metais, mane auklėjo iš įvairių instancijų, partijų — kas netingėjo. Nemanau, kad turiu taikytis prie laikinų dalykų. Visos blogio sukurtos idėjos, anksčiau ar vėliau, pasmerktos žlugti“, — neabejoja režisierius.




Susiję

Politika 2735884671973207663
item