LLRA žada skubiai prastumti antikonstitucinį Tautinių mažumų įstatymą

Spalio 9 d. vakare  nacionalistinės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos išplatintame pranešime spaudai, piktinamasi spalio 9 d. grupės Seimo nari...

Spalio 9 d. vakare  nacionalistinės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos išplatintame pranešime spaudai, piktinamasi spalio 9 d. grupės Seimo narių kreipimusi įteiktu ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui reikalaujant laikytis Konstitucijos ir neteikti Seimui svarstyti Konstitucijai prieštaraujančio Tautinių mažumų įstatymo naujosios redakcijos projekto.

Trečiadienį spaudos konferenciją Seime surengę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime nariai Valentinas Stundys ir Vytautas Juozapaitis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) iniciatyva parengtas Tautinių mažumų įstatymas prieštarauja Konstitucijos 14 straipsniui, kuriame nurodyta, kad valstybinė kalba yra lietuvių kalba.

V.Tomaševskis grupės Seimo narių veiksmus pavadino populistiniu konservatorių ėjimu, kuriuo, esą, siekiama „įgyti nacionalistiškai nusiteikusių rinkėjų simpatijas“.

V.Tomaševskis: „Tai eilinis populistinis konservatorių ėjimas, kuriuo siekiama įgyti nacionalistiškai nusiteikusių rinkėjų simpatijas. Juk ši konservatorių grupė galėjo kreiptis ne į Vyriausybę, bet į savo kolegas bei dvasinį lyderį Vytautą Landsbergį, kurie 1991 metais priėmė, o Vytautas Landsbergis pasirašė panašų į šiuo metu siūlomą Tautinių mažumų įstatymą, kuris leisdavo kabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles vietovėse, tankiai apgyvendintose tautinių mažumų atstovų. Šis įstatymas galiojo 19 metų, niekas nė neužsiminė apie prieštaravimą Konstitucijai, nes jokio prieštaravimo nebuvo ir niekada nebus. Juk niekas nemenkina valstybinės kalbos rango, o pagal siūlomą teisės aktą tautinės mažumos kalba būtų vartojama greta valstybinės kalbos“.

Renatos Sobieskos vardu pasirašytame, LLRA pranešime spaudai apie LLRA narių pastangomis slapčia rengiamą Tautinių mažumų įstatymo projektą rašoma: „Siūlomi sprendimai nėra vien LLRA postulatai: jie taip pat nurodyti Socialdemokratų partijos bei dabartinės Vyriausybės programose ir atitinka mūsų prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus. Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų programoje pabrėžiama: „Neapgalvotai buvo panaikintas Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, sąmoningai vilkintas Tautinių mažumų įstatymo priėmimas (…). Šiuo metu esančią situaciją būtina nedelsiant keisti (…). Mes sieksime kuo skubiau priimti Tautinių mažumų įstatymą”. Padėtis, kai nevykdomi tarptautiniai įsipareigojimai ir įsipareigojimai rinkėjams, yra neįsivaizduojama demokratinėje šalyje, ES valstybėje narėje, todėl nekelia abejonių faktas, kad Tautinių mažumų įstatymas bus priimtas artimiausiu metu“.

LLRA jau šių metų gegužės 8 d. bandė prakišti Vyriausybės svarstymui kultūros viceministro, LLRA veikėjo Edvarso Trusevičiaus parengta Tautinių mažumų įstatymo projektą, tačiau Kultūros ministras Šarūnas Birutis tuomet šio projekto nepasirašė.

Tuo kart kultūros ministro atstovė spaudai Dalia Vencevičienė paaiškino, kad projekte esama per daug spragų, kad ministras galėtų po juo dėti parašą. Pasak atstovės spaudai ministras pasiūlė projektą dar pasvarstyti Vyriausybės strateginiame komitete.

LLRA pastangomis rengiamu Tautinių mažumų įstatymu siekiams įteisinti viešuosius užrašus tautinių mažumų kalbomis bei jų vartojimą savivaldybių įstaigose. Siūloma, kad tautinės mažumos kalba būtų plačiai vartojama savivaldybėse, kuriose tautinei mažumai priklauso bent 25 proc. gyventojų.  Kaip žinia Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose daugiau nei 25 proc. gyventojų sudaro lenkai, o Visagino ir Klaipėdos savivaldybėje – rusai.

Prieš LLRA iniciatyvą „stumiama“ Tautinių mažumų įstatymo projektą yra nekartą pasisakiusi Lietuvos visuomenė, nusivylę šiuo projektu yra ir patys tautinių mažumų atstovai, dar šių metų balandžio mėnesį atkreipę dėmesį į tai, kad LLRA proteguojamas įstatymo projektas siekia įtvirtinti lenkų ir rusų tautinių mažumų dominavimą Lietuvoje.

Tačiau LLRA ir toliau spaudžia Vyriausybę ir Vyriausybės strateginį komitetą kuo greičiau priimti LLRA visuomenės neigiamai vertinamą tautinių mažumų įstatymą. Galutinis šio įstatymo projekto tekstas yra slepiamas nuo visuomenės bandant sudaryti įspūdį, kad šis įstatymo projektas nugulė kažkur į stalčius.

„Vilnijos“ draugijos nariai ir kiti visuomenininkai būkštaudami, kad LLRA proteguojamas projektas gali būti bet kuriuo momentu įtrauktas į Seimo rudens sesijos darbotvarkę ir paskubomis priimtas, toliau renka Lietuvos piliečių parašus po peticija „REIKALAVIMAS ginti Lietuvos Respublikos valstybinę kalbą ir teritorinį vientisumą“ raginančią: Lietuvos valdžią nenusileisti destruktyviems LLRA kėslams ir nepritarti lenkų nacionalistų brukte brukamam projektui ir ginti lietuvių valstybinę kalbą bei Lietuvos respublikos teritorinį vientisumą, neleisti iškraipyti autentiškų lietuvių žemių vietovardžių ir juos rašyti tik valstybine kalba, nekeisti lietuvių kalbos abėcėlės ir šalies piliečių vardus, pavardes dokumentuose rašyti valstybine kalba. Taip pat reikalaujama nepaversti lietuvių kalbos derybų objektu dvišaliuose Lietuvos ir Lenkijos santykiuose.

Alkas.lt redakcijai pavyko gauti minėto E.Trusevičiaus pastangomis rengiamo Tautinių mažumų įstatymo metmenis. Su šiuo projektu galite susipažinti ČIA.

Šaltinis: www.alkas.lt


Susiję

Politika 8957503196663685452

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonymous rašė...

Tai visiškas absurdas tas įstatymas. Jau net sovietai nedrįso versti lietuviškų pavadinimų į rusų kalbą. O dabar mes patys užsirašysim savo pavadinimus visomis okupantų kalbomis??? Be to, juk konvencija numato saugoti tų tautų paveldą, kurios neturi savo valstybės, bet nuo seno gyvena kažkurios kitos tautos sukurtoje valstybėje. Tai dabar nesiveliant į diskusijas apie lenkus, kodėl pas mus būtų būtų suteikta tiek daug teisių rusams, kurie yra sovietų įvežti kolonistai ir čia tikrai neturi jokių savo etninių žemių? Ir ar tikrai Klaipėdos savivaldybėj gyvena 25% rusų? Ar pas mus yra teisininkų, kurie padoriai išaiškintų tą konvenciją ir pasakytų, kad LLRA siūlymai yra visiškas absurdas?

Anonymous rašė...

Kada pagaliau tokia LLRA bus uždrausta? Kada už antivalstybinę veiklą bus nubaustas nors vienas jos veikėjas?

nuotrauka rašė...

Įdomi nuotrauka, gerai, kad -(i)evičius su akiniais...

item