Vėjo jėgainės pačiame Punske ar 2 km nuo gyvenamų namų?

Rugsėjo 17 d. „Sūduvos“ draugija įteikė Punsko savivaldybei pastabą dėl dokumento „Plėtros krypčių ir poveikio aplinkai studija“, siūly...

Rugsėjo 17 d. „Sūduvos“ draugija įteikė Punsko savivaldybei pastabą dėl dokumento „Plėtros krypčių ir poveikio aplinkai studija“, siūlydama vėjo jėgaines statyti ne mažesniu nei 2 km atstumu nuo gyvenamų namų. Tokį sprendimą savo parašu parėmė 724 Punsko valsčiaus gyventojai.

Tokio pasiūlymo ir parašų rinkimo iniciatoriai tikisi, kad valsčiaus įstaigoje palikti dokumentai bei rėmėjų parašai paskatins ir tarėjus, ir valsčiaus viršaitį permąstyti susiklosčiusią padėtį bei paskatins pradėti realią diskusiją su visuomene vėjo jėgainių klausimu.

Rengiant minėtąją „Studiją“ viršaitis buvo įpareigotas kreiptis į įvairias institucijas dėl jų nuomonės, tarp jų sanepideminę tarnybą. Ir Apskrities sanitarinis inspektoratas Seinuose, ir vaivadijos sanepideminė tarnyba Balstogėje teigiamai įvertino „studiją“ su sąlyga, kad vėjo jėgainės bus statomos ne arčiau kaip 2-4 km nuo gyvenamųjų namų. Ši nuomonė nėra teisiškai įpareigojanti, tačiau nėra ir pagrindo jos nepaisyti. Juolab, kad nei viršaitis, nei tarėjai neturi medicininio išsilavinimo. Tad kodėl nepasikliauti specialistais? Visgi Punsko viršaitis Seinų sanitarinei inspekcijai leido suprasti, kad nesiruošia paisyti jų nuomonės. 

„Tikimės iš savivaldybės paramos mūsų veiksmams informuojant gyventojus apie vėjo jėgainių poveikį. Pastatyti įrenginiai išliks dešimtmečiams, pakeis ne tik kraštovaizdį ir erdvę, bet ir gyventojų gyvenimo kokybę, valsčiaus plėtros galimybes. Pasekmės veiks visus šio valsčiaus gyventojus. Solidi ir sąžininga informacinė kampanija yra būtina, jeigu norime, kad sprendimai dėl vėjo jėgainių statymo būtų apgalvoti ir sąmoningi bei atitiktų valsčiaus gyventojų interesus. Iš mūsų iniciatyvą parėmusių žmonių skaičiaus matome, kad visuomenė priešinasi tokiems sprendimams. Žmonės nori išsaugoti savo tėviškes nesudarkytas milžiniškais įrenginiais. “ – sakė visuomeninės ekologinės draugijos „Sūduva“ pirmininkė Onutė Škarnulienė. 

Apie vėjo jėgainių statybos planus Punske kalbama jau daugiau nei metus. Šiuo metu atliekamos visos būtinos jų statybos planavimo procedūros. Galima sakyti iš esmės sprendžiasi šis klausimas. Dauguma Punsko savivaldybės gyventojų nenori arti namų turėti nuolatos ūžiančių milžiniškų besisukančių mašinų. Planuojamų vėjo jėgainių aukštis su sparnais 180 m., t.y. 4,5 karto aukštesnės nei Punsko bažnyčia. Planai rengiami net 54 vėjo jėgainėms. Vieta, numatyta jų statybai, yra pačiame Punske, apie 400 m atstumu nuo Punsko bažnyčios.


Susiję

Užsienio politika 7468600339406308646

Rašyti komentarą

item