VRK "palaimino" piliečių referendumo iniciatyvą

Rugpjūčio 22 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo referendumo „Tautos valia“ iniciatyvinę grupę, siekiančia, kad būtų užkirs...

Rugpjūčio 22 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo referendumo „Tautos valia“ iniciatyvinę grupę, siekiančia, kad būtų užkirsta galimybė Lietuvos žemę išparduoti užsieniečiams ir priėmė sprendimą leisti pradėti rinkti parašus dėl referendumo surengimo. Už šį nutarimą balsavo 8 VRK nariai, prieš – 3, susilaikė – 1.

Pirmą kartą referendumo dokumentai buvo įteikti šių metų rugpjūčio 1 d., tačiau gavę VRK pastabas referendumo iniciatoriai atsižvelgdami į jas patikslino referendumui teikiamas konstitucinio įstatymo formuluotes, kurias šiandien VRK oficialiai ir priėmė.

Parašų rinkimo lapus VRK referendumo iniciatyvinei grupei įteiks rugpjūčio 29 d. Referendumui surengti reikiamą 300 000 parašų referendumo iniciatoriai ir jų talkininkai turės surinkti per 2 mėnesiu nuo rugpjūčio 29 d. iki lapkričio 29 d.

Referendumo iniciatoriai siūlo pakeisti Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnius. Siūloma įteisinti, kad referendumas galėtų būti skelbiamas, jeigu surenkama ne mažiau kaip 100 tūkst. piliečių parašų, o ne kaip šiuo metu galiojantis 300 tūkst. riba. Pabrėžiama, kad pastaraisiais metais niekam nepavyksta peržengti šios ribos, o ir gyventojų skaičius yra pastebimai sumažėjęs.

Konstitucijoje taip pat siūloma įteisinti, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.

„Mes norime grąžinti Konstitucijos 47 straipsnį į pirminę būklę, kokia buvo 1992 metais priimtoje Konstitucijoje. Šis straipsnis užtikrino Lietuvos piliečių teisę į žemę, miškus ir vandenis. Tuo metu 2003 metais ši teisė buvo panaikinta. Lietuvos žemę, miškus ir vandenys nuosavybės teise galėjo įsigyti užsienio šalių subjektai, todėl mes norime grąžinti Lietuvos piliečiams jų prigimtinę teisę gyventi savoje žemėje“, – sako referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius Pranciškus Alfredas Šliužas.

Referendumo iniciatoriai Konstitucijoje taip pat siūlo įteisinti, kad valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai sprendžiami tik referendumu.

Šių metų rugpjūčio 24 d. 11 val. Kauno sporto halėje bus surengtas visuotinis Lietuvos Žemės gynėjų suvažiavimas kuris sutelks visų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių jėgas  rengiant šį visuotinį referendumą. Šio suvažiavimo darbą portalas Alkas.lt tiesiogiai transliuos čia.

Parduoti žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo stojimo į ES sutartimi, tačiau buvo sutarta dėl pereinamojo laikotarpio, kuris pratęstas jau du kartus.

Jei šio referendumo surengti nepavyks tai nuo 2014-ųjų gegužės 1 d. Lietuvoje žemę galės įsigyti bet kurios Europos Sąjungos valstybės piliečiai.

Šaltinis: www.alkas.lt


Susiję

Politika 7460186393419696484

Rašyti komentarą

item