Minimos Medininkų tragedijos 22-osios metinės

Vilniuje ir Medininkuose bus paminėtos Medininkų tragedijos metinės. Nuo tragiškų įvykių Medininkuose, kai prie sienos su Baltarusija buvo s...

Vilniuje ir Medininkuose bus paminėtos Medininkų tragedijos metinės. Nuo tragiškų įvykių Medininkuose, kai prie sienos su Baltarusija buvo sušaudyti septyni Lietuvos pareigūnai, praėjo 22-eji metai.

Vilniaus arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos mišios. Po mišių renginio dalyviai išvyks į Medininkus, kur vyks minėjimas prie Medininkų memorialo. Vėliau renginiai persikels į Vilniaus Antakalnio kapines.
Renginiuose dalyvaus žuvusiųjų giminės ir artimieji, Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, Vidaus reikalų ministerijos, Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Muitinės departamento vadovybė, pareigūnai, visuomenės atstovai.

Medininkų tragedijos 22-ųjų metinių minėjimo renginiai prasidėjo liepos 28-ąją, sekmadienį, tradiciniu tarptautiniu estafetiniu bėgimu „Medininkai – Vilnius“ Vidaus reikalų ministerijos ir Muitinės departamento pereinamajai taurei ir prizams laimėti.

Estafetinio bėgimo tikslas – pagerbti Medininkuose nužudytų muitinės, policijos ir Valstybės sienos apsaugos pareigūnų atminimą. Minėdami skaudžią mūsų tautos istorijos dieną, bėgimo dalyviai susirenka iš įvairių Lietuvos kampelių. Prie jų prisijungia ir žuvusių pareigūnų vaikai.

Liepos 29 – rugpjūčio 12 dienomis Seimo Sausio 13-osios memoriale eksponuojama paroda Medininkų tragedijai atminti. Pirmosios komandos finišavo prie Antakalnio kapinių ir ant kapų žuvusiesiems už Lietuvos laisvę padėjo iš Medininkų atneštą žemės saują ir gėlių.

1991 m. liepos 31-ąją Lietuvą apskriejo kraupi žinia – naktį Medininkų pasienio kontrolės poste šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ policininkai – Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai – Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai – Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius. Laikrodis ant Algirdo Kazlausko rankos sustojo 3 valandą 40 minučių. Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją. Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Šaltinis: www.ekspertai.eu


Susiję

Įvykiai ir renginiai 8526650022232154145

Rašyti komentarą

item