Juodkalnijoje pirmasis gėjų paradas apmėtytas akmenimis

Trečiadienį Juodkalnijos Budvos mieste įvyko pirmasis gėjų paradas, kurio metu policijai teko susiremti su gėjų eitynes nutraukti siekiančia...

Trečiadienį Juodkalnijos Budvos mieste įvyko pirmasis gėjų paradas, kurio metu policijai teko susiremti su gėjų eitynes nutraukti siekiančiais protestuotojais. Apie 200 nepatenkintų demonstrantų mėtė akmenis, butelius ir deglus į policiją, saugančią gėjų eitynių dalyvius. Pastarųjų buvo susirinkę apie 40, dauguma pasipuošę marškinėliais su LGBT judėjimo simboliu – vaivorykštės vėliava. Kaip praneša Reuters, protestuotojai skandavo „mirtis gėjams“ ir laikė iškėlę vėliavas su užrašais „Tik sveika Juodkalnija“. 

Gėjų eitynės jau tapo įprastomis kaimyninėje Kroatijoje, šiemet tapusioje 28-ąją Europos Sąjungos nare, tačiau ir šioje šalyje aktyviai priešinamasi seksualinių mažumų reikalavimams, ką geriausiai liudija šiais metais pačių piliečių parašais inicijuotas referendumas, kuriuo siūloma Konstitucijoje įtvirtinti tos pačios lyties asmenų santuokų draudimą. Atkreiptinas dėmesys, jog Kroatijoje referendumą inicijavusi katalikiška organizacija „Vardan šeimos“ turėjo vos per dvi savaites surinkti 740 000 gyventojų (beveik penktadalio šalies gyventojų) parašų. Visose Balkanų šalyse seksualinių mažumų teisių reikalavimai nesulaukia visuomenių palaikymo. 

Pernai spalį policija uždraudė gėjų eitynes kaimyninėje Serbijoje, nes buvo baiminamasi dešiniųjų protestuotojų išpuolių. Serbijos ortodoksų Bažnyčios galva tada gėjų eitynes pavadino „gėdos paradu“. Prieš tai, 2011 m., eitynės Serbijoje įvyko, tačiau po kilusių susirėmimų dešimtys dalyvių buvo sužeista, o protestuotojų – suimta. 

Juodkalnija yra pradėjusi derybas dėl narystės Europos Sąjungoje ir norėtų tapti sekančia po Kroatijos prie Bendrijos prisijungusia nare, tačiau ES kelia griežtus reikalavimus žmogaus teisių srityje, kurie akivaizdžiai nedera su vyraujančiomis gyventojų nuostatomis. Nors vyriausybė priėmė įstatymą, draudžiantį bet kokią diskriminaciją dėl lytinės orientacijos, paskutinės gyventojų apklausos rodo, jog 2/3 gyventojų homoseksualumą laiko liga, o net 80% pasisako už tai, jog asmens homoseksualumas turėtų būti privačiu reikalu. 

Šaltinis: www.euronews.com


Susiję

Pasaulis 8641881421855483913

Rašyti komentarą

item