Pradėjo veikti tinklapis juvenalinejusticija.lt

Šių metų balandžio 9 d. parlamentarės O.Valiukevičiūtė ir R.Šalaševičiūtė Seimui pasiūlė JTO „Vaikų teisių konvencijos“ direktyvose numatytu...


Šių metų balandžio 9 d. parlamentarės O.Valiukevičiūtė ir R.Šalaševičiūtė Seimui pasiūlė JTO „Vaikų teisių konvencijos“ direktyvose numatytus pakeitimus. Juos ratifikavusi Lietuvos valdžia įgalios policiją ir vaikų teisių atstovus konfiskuoti vaikus iš tėvų, jei bus pažeistas Valiukevičiūtės įvardintas smurto prieš vaiką apibrėžimas:

Smurtu prieš vaiką reikia laikyti šiuos veiksmus: Visos seksualinės, fizinės, psichologinės ir emocinės prievartos, vaiko žeminimo ir išnaudojimo, vaiko priežiūros stokos arba aplaidumo formos, sukeliančios pavojų gyvybei, faktinę ar potencialią žalą vaiko sveikatai, išlikimui, vystymuisi ar orumui, taip pat fizinės bausmės.


Užtenka vieno pranešimo valdžios/jėgos struktūroms, pvz. dėl vaiko orumo pažeidimo ir jo tėvai, pagal R.Šalaševičiūtės pasiūlytas sankcijas, netenka savo atžalų be teismo nutaries, tik pareigūnams nutarus.

„56/1 straipsnis. Vaiko paėmimas iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų

1. Valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba policija, gavusi pranešimą apie būtinumą užtikrinti ir ginti vaiko teises ir interesus (kai tėvai vengia atlikti savo pareigas auklėti vaiką, piktnaudžiauja tėvų valdžia, žiauriai elgiasi su vaiku, daro žalingą įtaką vaikui savo amoraliu elgesiu arba nesirūpina vaiku) nedelsiant vyksta į vaiko gyvenamąją ar kitą jo buvimo vietą, ir, nustačiusi piktnaudžiavimo tėvų valdžia, nesirūpinimo vaiku, žiauraus elgesio ar kt. faktą, priima sprendimą dėl vaiko paėmimo iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų. Paimant vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų surašomas sprendimas paimti vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų.

2. Valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba policija, paėmusi vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų, laikinai apgyvendina jį šeimoje, šeimynoje ar socialinės globos įstaigoje. Savivaldybių socialinės paramos skyriai pateikia vaiko teisių apsaugos institucijoms ir teritorinėms policijos įstaigoms institucijų, galinčių visą parą priimti vaiką, paimtą iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų, sąrašą."


Pasaulio šalių, kuriose šis įstatymas jau galioja, praktika rodo, kad vaikai iš šeimų atimami dėl absurdiškiausių priežasčių. Video. Tose šalyse vaikų globos ir įvaikinimo agentūros yra privačios. Kuo daugiau vaikų jos konfiskuoja, tuo gauna didesnį pelną iš valstybės (už išlaikymą) ir iš įtėvių, juos PARDUODANT. Taip. Parduodant. 


Taigi, koks yra Juvenalinės Justicijos veikimo modelis bei esminės grėsmės:

1.Sukuriamas toks teisinis pagrindas, kai vaiko nepriežiūra, grėsmė jo sveikatai yra laisvai interpretuojami. 
(būtent taip šiuo metu siekiama pakeisti šį įstatymą ir Lietuvoje).

2.Sukuriamas toks teisinis pagrindas, kai esant menkiausiam signalui (pvz. kaimyno skambutis) vaikas nedelsiant paimamas iš tėvų be jokio įspėjimo ir dažniausiai be galimybės apskųsti šį sprendimą. 
(būtent taip šiuo metu siekiama pakeisti šį įstatymą ir Lietuvoje).

3.Vėliau sukuriamas privačių įvaikinimų agentūrų tinklas, kuris gauna nemažą pelną už kiekvieną atimtą vaiką. Vieno vaiko kaina dažnai siekia dešimtis tūkstančių litų.

4.Palaipsniui daugėja atvejuų, kai vaikai iš šeimų išplėšiami vien dėl to, kad:

  • vaikas iškrito iš sūpuoklių,
  • tėvai suabejojo savo vaiko gydytojo nuomone ir nuėjo pasitarti su kitu specialistu,
  • šeimos butas yra “per” skurdus, “per” mažai žaislų,
  • tėvai neleido pradinukui lankyti seksualinio švietimo pamokų,
  • vaikas susimušė darželyje. 

Nerimauti tikrai yra dėl ko.

Ką tu gali padaryti?

1. Visų pirma, PRISIJUNK prie mūsų grupės Facebook‘e:
DALYVAUK diskusijose, organizuojamuose piketuose.

2. Taip pat kviečiame PASIRAŠYTI peticiją:



Susiję

Įvykiai ir renginiai 6040031148303753012

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonymous rašė...

Reikalauju legalizuoti palengvinta ginklu isigijima!...

Anonimiškas rašė...

kas cia per gaiduva, dabar kaip pas skandinavus atimines vaikus po vieno anoniminio skundo ?

item