Lenkijoje uždaromos dvi lietuviškos mokyklos

Len­ki­jos Puns­ko vals­čiu­je už­da­ro­mos dvi lie­tu­viš­kos mo­kyk­los, ku­rių iš­lai­ky­mui trūks­ta lė­šų, penk­ta­die­nį nu­spren­d...

Len­ki­jos Puns­ko vals­čiu­je už­da­ro­mos dvi lie­tu­viš­kos mo­kyk­los, ku­rių iš­lai­ky­mui trūks­ta lė­šų, penk­ta­die­nį nu­spren­dė vie­tos ta­ry­ba.

Nuo rug­sė­jo ne­be­veiks Na­vi­ny­kų ir Pri­sta­vo­nių mo­kyk­los, liks tik Vi­du­gi­rių mo­kyk­la, ku­rios pa­sta­tas nau­jau­sias.
"Ta­ry­ba nu­spren­dė, kad Vi­du­gi­rių pa­lie­ka 1-6 kla­ses, kaip ir bu­vo, o Na­vi­ny­kų mo­kyk­la, kur bu­vo 1-6 kla­sės, da­bar už­da­ro­ma, ir Pri­sta­vo­nių mo­kyk­la, kur bu­vo 1-3 kla­sės, ir­gi už­da­ro­ma", - BNS sa­kė vals­čiaus vir­šai­tis Vy­tau­tas Liš­kaus­kas.
Pri­sta­vo­nių mo­kyk­lą lan­ko sep­ty­ni vai­kai, Na­vi­ny­kų - per 20. V.Liš­kaus­kas sa­kė no­rin­tis, kad tė­vai šių mo­kyk­lų auk­lė­ti­nius leis­tų į pa­lie­ka­mą Vi­du­gi­rių mo­kyk­lą, ku­rio­je mo­ko­si 11 vai­kų.
"Aš no­rė­čiau, kad į Vi­du­gi­rių mo­kyk­lą, no­riu ir trans­por­tą suo­rga­ni­zuo­ti, kad jie į Vi­du­gi­rių mo­kyk­lą va­žiuo­tų, bet kaip tė­vai pa­si­rinks, ne­ži­nia", - svars­tė jis.
Pa­sak vir­šai­čio, vai­kus į šią mo­kyk­lą vež­ti ga­lė­tų Lie­tu­vos Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos pla­nuo­ja­mas skir­ti gel­to­nas au­to­bu­siu­kas.
"No­riu jį pa­nau­do­ti tam, kad į Vi­du­gi­rių mo­kyk­lą ve­žio­tų, ir ją kaip švie­ti­mo cen­trą su­stip­rin­ti. Ar pa­vyks - klau­si­mas, bet ti­krai 100 proc. ban­dy­si­me", - kal­bė­jo V.Liš­kaus­kas.
Vy­riau­sy­bė lie­tu­viš­koms mo­kyk­loms Len­ki­jo­je fi­nan­suo­ti šie­met yra nu­ta­ru­si pa­pil­do­mai skir­ti 400 tūkst. li­tų. Pi­ni­gai bu­vo ne­per­ves­ti, kol ne­priim­tas spren­di­mas dėl mi­nė­tų mo­kyk­lų li­ki­mo. Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos kanc­le­ris Dai­nius Nu­mgau­dis yra sa­kęs, jog pa­pil­do­mos lė­šos Puns­ką pa­siek­tų rug­sė­jį.
Len­ki­jos lie­tu­viai me­tų pra­džio­je krei­pė­si į Lie­tu­vos va­do­vus, pra­šy­da­mi tar­pi­nin­kau­ti dia­lo­ge su Len­ki­jos va­džia, kad dėl lė­šų trū­ku­mo ne­bū­tų už­da­ro­mos mo­kyk­los.
Lie­tu­viš­koms mo­kyk­loms Len­ki­jo­je Lie­tu­va 350 tūkst. li­tų bu­vo sky­ru­si ir 2011 me­tais.
Už­da­rius dvi ne­di­de­les mo­kyk­las, Len­ki­jo­je lie­tu­viš­kai būs ga­li­ma mo­ky­tis Vi­du­gi­rių mo­kyk­lo­je, Puns­ko Da­riaus ir Gi­rė­no mo­kyk­lo­je bei Puns­ko Ko­vo 11-osios li­cė­ju­je ir Sei­nuo­se esan­čio­je "Ži­bu­rio" mo­kyk­lo­je, ku­ri gy­vuo­ja tik Lie­tu­vos fi­nan­si­nės pa­gal­bos dė­ka.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Užsienio politika 878791881736485395

Rašyti komentarą

item