Arvydas Juozaitis. Apie litą, latą bei eurą ir kodėl zlotas būtų blogai

Padėtis be išeities? Latvijai sparčiai žengiant į euro zoną, artėja baltų pasaulio pabaiga. Su stebėtinu užsispyrimu, neklausydama jokių art...

Padėtis be išeities?


Latvijai sparčiai žengiant į euro zoną, artėja baltų pasaulio pabaiga. Su stebėtinu užsispyrimu, neklausydama jokių artimiausios ateities argumentų, Latvijos Vyriausybė siunčia finansų ministrą A.Vilką į Briuselį ir šis ten teigia: „Nenorime laukti euro krizės pabaigos, norime dalyvauti ir spręsti problemas drauge“. Spręsti kieno problemas? Kipro? Graikijos? Ispanijos? Istorijos neužmiršę latviai vis dėlto drįsta teigti: Latvija vėl stumiama į svetimus frontus. Drąsiausi istorikai sako, kad vėl mato šešėlius Vyriausybės ir Saeimos koridoriuose, kur suskamba sena „raudonųjų latvių“ šaulių ir „Waffen SS“ legionierių giesmė: „Už svetimus mes kausimės kaip už save!“ Nebebus taip, sako išminčiai. Nebebus, nes demografiniai ištekliai išsemti. O kas bus, kai susigriebsime? Vėlu bus, nes paskutinį kartą pasikovę „už svetimus kaip už save“, latviai savo šalyje taps mažuma.

O kaip Lietuva? Kitados mes didele kaina išvengėme tiek raudonųjų, tiek rudųjų - nesikovėme jų armijose. Bet laikai sparčiai kinta ir dabar mes neišvengiamai seksime Latvijos pavyzdžiu. Nes kito kelio, broliukams įstojus į euro zoną, mums nebeliks. Kodėl? Nes reikia gelbėti „bankines sistemas“.

Kipro Otelas

V.Šekspyro Otelas atplaukė iš Kipro. Drąsus buvo karvedys, nepalaužiamas. Ir kas iš jo liko? Per meilę neteko proto ir žudiku tapo. Žmoną pasmaugė, vadinasi, ir savo ateitį, savo būsimus vaikus. Nūdienos Kipre, sako, dažnai kalbama apie keistą ir nuožmų maurą.

Svarbiausia nelaimės priežastis - įsisenėjęs kipriečių įprotis pelnytis iš lengvo darbo. Iš finansinių operacijų. Tos operacijos taip užvaldė valstybėlės gyventojus, kad dauguma žmonių nieko daugiau nedarė, tik pūtė pinigų bures. Ir plaukė sau laimingi finansinių srautų „meinstrymu“. Kur matyta: šalies finansinis ūkis aštuonis kartus viršijo vidaus rinkos apimtį! Kam tiek tų pinigų? Iš kur jie? Rusijos mafija, rusų oligarchai, rusų privačios kompanijos, pagaliau ir valstybinis „Lukoilas“ - visi „investavo“ į Kipro bankus. Paslaugą už paslaugą. Bankai lobo ir leido lobti užsienio klientams. Buvo legalizuojami ir nešvarūs pinigai. Ir lietuviai tomis paslaugomis naudojosi. Visi pagyvent norėjo Kipro rojuje. Pamanyk: ofšorinė pinigų plovykla čia pat, Europos Sąjungos viduryje, ne kur Kinijoje ar Tailande. Ir dar - su grynu gryniausiu euru. Pasiusti galima.

Ir pasiuto, nes K.Markso atrastos tiesos niekas nepaneigė: aukščiausia kapitalizmo fazė - finansinis kapitalizmas, kuris pūdo pasaulį ir pūva pats. Supūdo valstybes, tautas ir žmones.

Latvija ir Lietuva turėjo savus kiprus

Latvija jau turėjo savo kiprą, jo vardas - „Parex“ bankas. 2008 metų pabaigoje prakiuręs finansinis titanikas per kelias savaites išsiurbė pusę valstybės biudžeto. „Išbėgo“ milijardai nė neatsisveikinę, Vyriausybės nestabdomi ir net negaudomi. Visi ministrai kaip užsukti kalbėjo apie „Latvijos vardą“ ir „bankinę sistemą“, kurią reikia gelbėti. Gelbėjo ne įmones, ne Latvijos verslą, ne žmones - ne, milijardierius žulikus. Ir mėtė jiems iš biudžeto milijardus. Kad tik asocijuoti užsienio investuotojai neišsineštų „prasto Latvijos vardo“. Tai tau „Parex“ - tikras Kipro bankas, išspaudęs sau milijardus iš Latvijos.

Lietuva taip pat turėjo savus kiprus. Tiesa, kiek menkesnius, bet kainavusius mums ne vieną milijardą. Prieš kelerius metus griuvo bankas „Snoras“, dabar - Ūkio bankas. O jeigu prisimintume, kad dar 1999 m. Lietuvos Seimas (tikriau - konservatoriai) smagiai balsavo už Lietuvos dovaną „Williams“ sukčiams (dovanėlė „Mažeikių nafta“ plius milijardas iš biudžeto)... Taigi, brolyčiai, kam mums tas Otelas? Savų frankų krukų per akis.

Kaip gelbėtis?

Galime patikėti tikintojais, kad nemokame gintis nuo tarptautinių vertelgų ir finansinių magnatų, reikia tokios „apsaugos sistemos“, kuri būtų stipresnė už valstybę. Kitaip sakant, nereikia mums nei Lietuvos anei Latvijos, jas turi pakeisti Europos (ar koks kitas) Frankfurto bankininkų monstras. Kuris nebeleis skriausti baltų tautų. Neleis, dievaži, nes mes naujam monstrui mokėsime. Maždaug tą patį mokėsime, ką šiaip jau frankai krukai išsigraibstytų. Užtat viskas bus skaidru, mokesčius gausime paštu ir elektroniniais laiškais. Lietuviai ir latviai smagiai žengs baltų valstybių ir baltų pasaulio naikinimo keliu.

Tiesa, ką tada galvoti apie estus? Kaip jie žengia, eurą įsivedę? Visi dar gyvi? Estai - ne mes, ne baltai, jie senokai jau skandinavai, nieko be suomių nedarantys. Suomiai eurą - estai eurą. Savo ekonomiką į penkis šešis kartus didesnę Suomijos valstybę mūsų senesnio likimo pakeleiviai jau integravę. Rodyti pirštu į Estiją? Tai sakyti, kad nieko nesupranti. Jie mums ne pavyzdys, nes šalia jų - ne Lenkija. Pastaroji Lietuvai, o ir Latvijai Suomijos palankumu nealsuoja.

Jeigu 2014 m. sausio 1 d. Latvija įsives eurą, mes būsime neišnaudoję istorinio šanso suvienyti Latvijos ir Lietuvos ekonomikų ir neįvedę vienos valiutos. Tarkime, „baltas/balts“. Tada jau, likę vieni su Lenkija, turėsime sekti latvių pavyzdžiu. Praradę šansą, turėsime griebtis euro, kuris kaip gelbėjimosi ratas vis jau geresnis už zlotą. Nors ir laikinas ratas.

Zloto įtaką Lenkija plės, jo atsisakyti ji neskuba. Lenkija laukia, ko sulauks Europa, nuolatinių ir vis gilesnių krizių purtoma. Ji mato, kaip Europa skyla į tris euro zonas. Mato ir galvoja. Didesniam visad lengviau galvoti. Ką galvoja? Apie tai reikėtų atskirai pakalbėti.


Susiję

Įžvalgos 6223626462147189334

Rašyti komentarą

11 komentarų

Vladas Pranevičius rašė...

Kai pasakiau dukrai ir žentui, kad A. Juozaitis agituoja apjungti Lietuvos ir Latvijos ekonomikas ir įsivesti vieningą valiutą, buvau išjuoktas: "Tėvai skaitai senus FB įrašus. Ten gal balandžio 1-osios proga buvo parašyta"
Pasitikrinau. Ne. Balandžio 4-ąją:(

Ką manote apie gerbiamo filosofo psichinę sveikatą?

Linas Stankevičius rašė...

Gerb. Vladai, vienos Juozaičio idėjos iškart atrodo puikios, kitoms sunku pritarti arba tam reikia laiko, tretiems jo teiginiams (pvz. "istorinei klaidai") aš pats, manau, niekad nepritarsiu. Bet susimąstyti - priverčia.
Straipsnis juk ne vien apie baltą/balts. Jau seniai vienas iš esminių Juozaičio keliamų klausimų (pasakysiu savo žodžiais): kodėl nuo mums artimiausios tautos gyvename tarsi kinų siena atsitvėrę? Iš ankstesnių autoriaus publikacijų: būtina, kad Latvija matytų bent vieną Lietuvos TV programą, o Lietuva - bent vieną Latvijos. Kodėl mums pakanka to, kad namuose vos ne kiekvienas turime penkis, dešimt ar penkiolika Rusijos TV kanalų? Artimiausios tautos - nereikia?
O dukrai ir žentui vis tik rekomenduokit straipsnį perskaityti. Benda ekonomika ir bendras pinigas - jame toli gražu ne vienintelės esmės. Kad ir klausimas - o kokios alternatyvos? Galbūt privers susimąstyti

Anonymous rašė...

Juozaičiui, sprendžiant iš komentarų, neverta rašyti apkritai, nes ne ta auditorija.

Linas rašė...

Drąsus žmogus.
Remtis Marxu tokiose"laisvos rinkos"džiunglėse,kurios veši didesnėje planetos dalyje-reiškia rizikuoti būti suvalgytam gyvam.

Vladas Pranevičius rašė...

Gerb. Linai aš pukiai suprantu, kad neprotringais mes laikome tuos žmones, kurie galvoja kitaip nei mes patys ar turi skirtingas nei mūsų vertybes. Todėl galiu pasakyti tik tiek, kad p. Juozaitis masto kitaip nei aš.

Kalbant apie Latvijos ir Lietuvos santykius kaimynystės argumentas nepakankamas tam, kad įsivedinėtume bendrą valiutą ar keistumėmes TV programomis. Tiek lietuviai, tiek ir latviai, gyvenatys pasienyje ir turintys interesų kitoje šalyje, dažniausiai mato kaimynų programas ir iš dalie supranta latviškai/lietuviškai. Kokia prasmė būtų transliuoti Latvijos TV Suvalkijoje ar Dzūkijoje - neįsivaizduoju. Ir kas už tai sumokėtų? Juozaitis?
Kažkas panašaus jei pradėtume agituoti Jonavos vietinę TV tranliuoti Ukmergėje ar Rokiškyje. Kokia prasmė?
Atvirai pasakius manau, jog reikėtų aplamai mažiau žiūrėti televizorių, o daugiau skaityti ir matyti kas realiai vyksta aplink.

Skaitant kai kurių buvusį populiarumą praradusių veikėjų pasisakymus atrodo, jog kartais jie tiesiog siekia pareikšti kažką netikėto ir šokiruojančio vien tam, kad būtų vėl pastebėti:(

Linas Stankevičius rašė...

Gerb. Vladai,
1) Žmones (ypač intelektualus), galvojančius kitaip nei mes, laikyti neprotingais, manau, yra neprotinga ir į niekur neveda. Didele problema laikyčiau šių dienų visuomenės negalvojimą (galvojimo pakeitimą vartojimu ir hedonizmu). Dar yra tie, kurie nuolat ir intensyvai galvoja, kaip galutinai išplauti mūsų smegenų likučius (čia ne apie Juozaitį, ir apskritai ne apie tuos, kurie publikuojami ProPatria);
2) Jei mūsų "interesai kitoje šalyje" apsiriboja pigesniu apsipirkimu, tai be abejo, šiaurės Lietuvoje žiūrėkim Latvijos TV, Dzūkijoje - Lenkijos TV. Bet jei manom, kad kaip tauta dar turim šansų nemirti staigia mirtimi, tai turim apsvarstyti visas galimybes, kurios tam tarnautų. Visų pirma vienytis su tais, kurie sprenčia tą pačią problemą (žiūr. kad ir Erikos Drungytės straipsnį apie Latviją). Ir biudžeto pinigus galėtumėm skirti šiems tikslams, o ne susinaikinimo propagandai;
3) O Juozaičio mintys man beveik visada netikėtos, intriguojančios, dažnai ir šokiruojančios. Jau 25 metus, nuo 1988 m. balandžio 20 d. Dailininkų sąjungoje perskaityto pranešimo „Politinė kultūra ir Lietuva“:).

Vladas Pranevičius rašė...

Gerb Linai,

"manęs už Tarybų valdžią agituoti nereikia":) Nors ir nesu intelektualas, bet suprantu, kad kitokia nuomonė ar kitokjs pasaulio suvokimas anaiptol nereiškia menkesnio intelekto. Tai tik skirtingos nuomonės.

Tačiau susidūrus su skirtinga nuomone paprastai norisi išgirsti ir argumentų. Konkrečiai gal gali pateikti ben keletą argumentų, kaip mums gali padėti bandymas įvesti vieningą valiutą su latviais ar jų TV žiūrėjimas. Na dar galime apsikeisti delegacijomis per Dainų šventes. Bet ką tai keičia?

Atvirai pasakius Juozaitį gerbiu vien už tai, kad jis nebijo išsakyti kas jam šauna į galvą, pateikdamas tai kaip visai rimtą idėją. Dažniausiai tai menininkų ir kitų kūrėjų, bet ne ekonomistų prerogatyva.
Bet jei žmogus valstybėje nepriiminėja sprendimų, tai kodėl nepageneruoti belekokių idėjų. Viskas puiku.

Beje daugybė žmonių, bijodami apsijuokti ir pasirodyti kvailiais, stengiasi nuo kitų nuslėpti savo mintis, nederančias su bendru choru. To pasekmė - sugebėjimo savarankiškai mastyti atrofija.:((

Linas Stankevičius rašė...

Gerb. Vladai,
abiem ankstesniais komentarais tik siūliau į problemą pažvelgt plačiau: ne kaip į bendro pinigo, bet kaip į išlikimo. Tai gal tiek...

Vladas Pranevičius rašė...

Vistiek išlieka neaiškumas, kokiam išlikimui gali padėti ir nuo kokios grėsmės ir kaip gali padėti saugotis apsijungimas ar dirbtinai skatinamas, glaudesnis nei natūraliai yra, bendravimas su latviais?

Anonymous rašė...

Vladui Pranevičiui.
Ar ne per drąsiai įsitikinai, kad tavo duktė ir žentas yra tie ekspertai, kurie gali sau leisti spręsti, kas protingas, o kas ne. O aš manau taip: jei protingas skaito ir mano, kad tai neteisinga, pateikia argumentus, o jei, skaitomo teksto esmės nesupranta ir dėl to autorių vadina psichiškai nesveiku, tai būtent toks pats ir yra. Juk negali beraštis, žiūrėdamas į chemijos ar matematikos formules, suvokti jų prasmę.

Vladas Pranevičius rašė...

Anonimiškam
Suprantu, kad žmogui net nedrįstančiam pasirašyti savo vardo ir pavardės, bet kokia nuomonė gali pasirodyti pernelyg drąsi. Nieko čia stebėtino.

O gerbiamo Juozaičio įdėja Lietuvai su Latvija įsivesti bendrą valiutą, man išties suprantama ne labiau nei beraščiui chemijos ar aukštosios matematikos formulės. Tokius tveju yra dvi galimybės: arba galvoti, kad pats esu beraštis ar turių rimtų psichikos problemų trugdančių suprasti genialią autoriaus mintį, arba tos problemos kankiną "genialios idėjos" autorių. Kadangi nesu beraštis, tai pasirinkau antrąjį variantą.

Suprantu, kad Lietuvoje, panašiais atvejais įprasta rinktis pirmąjį ir nesuptantant "autoritetų" nusipezėjimų tai nurašyti savo kvailumo ir išsilavinimo stokos sąskaita. Bet gal toks mąstymas, nors ir gan įprastas, dar netapo privalomas?

Jei ne tik garbinate bet ir bent kiek suprantate savo "Guru" gal galite man, paprastam žmogui, paaiškinti kokia ekonominė ar politinė prasmė būtų dabar įsivedinėti bendrą valiutą su Latvija baltą/balts?

item