Giulio Meotti. Europiečiai naikina Šv. Kalėdas Europoje

„Viskas yra krikščioniška“, - po karo rašė Jeanas-Paulas Sartre`as. 2000 metų krikščionybės paženklino prancūzų kalbą, kraštovaizdį ir ku...

„Viskas yra krikščioniška“, - po karo rašė Jeanas-Paulas Sartre`as. 2000 metų krikščionybės paženklino prancūzų kalbą, kraštovaizdį ir kultūrą. Tačiau Prancūzijos Švietimo ministrė Najata Vallaud-Belkacem su tuo nesutinka. Neseniai ji paskelbė, kad valstybės pareigūnai vietoje „linksmų Kalėdų“ turėtų vartoti terminą „laimingų švenčių“. Tai yra akivaizdus apgalvotas bandymas iš diskurso ir viešosios erdvės ištrinti bet kokias nuorodas į krikščioniškąją kultūrą, kurioje įsišaknijusi Prancūzija. Jeanas-François Chemainas pavadino tai bet kokio krikščioniško ženklo naikinimu iš viešosios erdvės. 

Prieš metus teismas nusprendė nukelti Ploermel miestelio aikštėje esančią popiežiaus Jono Pauliaus II statulą, kadangi ji žeidė „sekuliarizmą“. Publier miestelyje teismas nusprendė nukelti Mergelės Marijos statulą, dėl ko senatorė Nathalie Goulet griežtai sukritikavo teisėjus, pavadindama juos sekuliarizmo ajatolomis. Kairiosios pakraipos laikraščiai, piktinęsi „teisės“ nešioti burkinius atėmimu Prancūzijos Rivjeroje, remia šią antikrikščionišką politiką. 

Prancūzijos Valstybės taryba neseniai priėmė sprendimą, kad „laikinos prakartėlių instaliacijos viešosiose vietose yra legalios, jeigu turi kultūrinę, meninę ar šventinę vertę, ir nelegalios, jeigu išreiškia kulto ar religines preferencijas“. Scaer miestelio slaugos namai patyrė sekuliarių priekaištų todėl, kad juose yra Mergelę Mariją vaizduojanti freska. Tuomet atėjo ėdžių Villefranche-de-Rouergue traukinių stotyje eilė. Boissettes miestelio bažnyčių varpai taip pat buvo nutildyti teismo sprendimu. 

Laimė, kol kas kai kurios „Sekuliarizmo observatorijos“ ‒ Prancūzijos prezidento François Hollando įsteigto organo, skirto neosekuliariai politikai koordinuoti ‒ idėjos nebuvo įgyvendintos. Viena iš jų netgi siūlė atsisakyti kai kurių krikščioniškų nacionalinių švenčių tam, kad atsirastų daugiau vietos islamiškoms, žydiškoms ir sekuliarioms šventėms. Prezidentas Hollandas „pamiršo“ Šv. Velykų proga pasveikinti Prancūzijos krikščionis, tačiau prieš kelis mėnesius vykusios musulmonų Ed al-Fitr šventės, užbaigiančios Ramadaną, proga siuntė geriausius linkėjimus. Tuomet prancūzų filosofas Gerardas Leclercas teigė, kad Hollando sveikinimas musulmonams yra oportunistinis ir politiškas, kadangi Socialistų partijai tai yra lemiamas elektoratas.  

Tokia kristianofobija yra islamo Trojos arklys. Charles Consigny rašo, kad „Taip kurdama tabula rasa savo praeities vietoje Prancūzija nušluos savo ateitį“. Deja, Prancūzija nėra izoliuotas atvejis. Visur Europoje sekuliarus tikslo nebuvimas ir sumaištis vertybėse pasmerkia krikščionis islamo naudai. 

Ką tik džihado teroristas, nusitaikęs į krikščioniškas tradicijas, rėžėsi į Šv. Kalėdų mugės Berlyne lankytojus ir nužudė 12 žmonių. Tačiau Europa pati jau iškraipė savo tradicijas tam, kad išvengtų musulmonų įžeidimo. Mes tapome didžiausiais savo pačių priešais. 

Kasmetinė Šv. Liucijos procesija (šimtametė Švedijos krikščionių tradicija), lydima žvakių šviesos, „gęsta“. Udevala, Sioderteljė, Šiopingas, Umėja, Istadas jau yra tarp miestų, neberengiančių šio kultūrinio renginio. Šiaurės Europos muziejaus etnologas Jonas Engmanas teigia, kad Šv. Liucijos dienos tradicijos atsisakymas lydi bendrą atitolimą nuo krikščioniškosios kultūros. „Gallup International“ atliktas tyrimas rodo, kad Švedija yra mažiausiai religinga Vakarų valstybė. Tuo tarpu stiprus, tikslo jausmo lydimas ir šariato vertybių vienijamas islamas auga. 

Vokiečių mokykla Turkijoje ką tik uždraudė Šv. Kalėdų šventimą. Vokietijos vyriausybės išlaikoma mokykla nusprendė, kad kalėdinės tradicijos ir giesmės nebebus leidžiamos. Laikraštis „Washington Post“ situaciją apibendrina taip: jokio kalėdinių papročių mokymo, jokių švenčių, jokių kalėdinių giesmių. Ir tai ‒ ne pavienis atvejis. Parduotuvių tinklas „Woolworth“ Vokietijoje  taip pat atsisakė kalėdinių dekoracijų, pareikšdamas pirkėjams, kad nuo šiol parduotuvė yra musulmoniška

Britanijoje Lygybės ir žmogaus teisių komisijos (angl. the Equalities and Human Rights Commission) vadovas Davidas Isaacas pranešė darbuotojams, kad jie neturėtų malšinti krikščioniškų tradicijų iš baimės ką nors įžeisti. Prieš tai Britanijos vyriausybės komisijos integracijai vadovė Dame Louise Casey įspėjo, kad tokios tradicijos kaip Šv. Kalėdų šventimas išnyks, jeigu žmonės neužstos britiškų vertybių. 

Daug kur Ispanijos miesteliuose Madrido savivaldybė pašalino Kryžiaus kelio ženklus. Madrido merė Manuela Carmena nusprendė atsisakyti tradicinio Kristaus gimimo vaizdinio ant Alcala vartų. Tuo metu musulmonai reikalauja jiems grąžinti „Kordobos mečetę“. Pietų Ispanijos miesto Katalikų Bažnyčios katedra, pastatyta Šv. Vincento bažnyčios vietoje, daugiau nei 400 metų (kai Ispanija buvo kalitafo dalis) tarnavo kaip mečetė tol, kol krikščioniška Kastilijos karalystė nukariavo miestą ir pastatą atvertė atgal į bažnyčią. Dabar musulomonai nori jį „susigrąžinti“.

Belgija, labiausiai islamizuota demokratija Europoje, taip pat valosi nuo savo krikščioniško paveldo. Tradicinė Kristaus ėdžiose scena Holsbeeko miestelyje nebeiškilo, stengiantis neįžeisti musulmonų. Laikraštis „La Libre“ informuoja, kad prancūzakalbės Belgijos bendruomenės mokyklos kalendoriuose  naudojama nauja sekuliarizuota terminologija: Visų Šventųjų diena tapo rudens atostogomis, Šv. Kalėdų atostogos ‒ žiemos atostogomis, Šv. Velykos ‒ pavasario atostogomis ir pan. Taip pat Briuselyje pastatyta abstrakti, iškrikščioninta eglutė

Nyderlanduose puolama ir greitu metu bus panaikinta krikščioniška juodojo Pito (vert. past. ‒ iš senųjų olandų tradicijų kilęs juodaodis Kalėdų senelio padėjėjas) tradicija. Italijoje kunigas atsisakė Šv. Kalėdų tradicijų tam, kad neįžeistų musulmonų. 

Tokio Europos savinaikinančio sekuliarizmo rezultatas gali būti kalifatas, kuriame senos ir gražios bažnyčios atkartos bažnyčių Stambule likimą, kur Sofijos soboras, tūkstančius metų buvęs didžiausia krikščioniška katedra, neseniai buvo paverstas mečete. Muedzinų maldos dabar aidi krikščioniškomis vietovėmis pirmą kartą per 85 metus. 

Islamo teroristai nusitaikė į Šv. Kalėdas Berlyne, bet ne jie, o patys krikščionių pasaulio sekuliaristai naikina jas visoje Europoje.

Versta iš Gatestoneinstitute.org






Susiję

Įžvalgos 1337480903185241258
item