Ekskomunikuoti „privačias" Šv. Mišias praktikavę sutuoktiniai Heizeriai

Tarptautinio judėjimo „Mes esame Bažnyčia“ vadovė Martha Heizer ir jos vyras Gertas buvo ekskomunikuoti. Tokį sprendimą jiems paskelbė ...



Tarptautinio judėjimo „Mes esame Bažnyčia“ vadovė Martha Heizer ir jos vyras Gertas buvo ekskomunikuoti. Tokį sprendimą jiems paskelbė Tikėjimo doktrinos kongregacija. Tai griežčiausia bausmė, įtvirtinta Bažnyčios kanonų kodekse. Šis sprendimas nėra neatšaukiamas – tai kvietimas pašalinti į ekskomuniką atvedusias priežastis bei atgailauti. Ekskomunika nereiškia, kad asmuo ar asmenys yra pašalinami iš Bažnyčios, tačiau jie negali užimti jokių bažnytinių pareigų, taip pat privalo susilaikyti nuo sakramentų praktikavimo, nes yra atskirti nuo bendrystės.

Heizerių ekskomuikos priežastis – nederamas šv.Mišių šventimas. Jie praktikavo „privačias“ šv. Mišias, kurias patys koncelebdruodavo, tvirtindami, kad tam nėra būtinas kunigystės sakramentas.
Išklausę praešimą apie Tikėjimo doktrinos kongregacijos sprendimą, sutuoktiniai reagavo ramiai, teigdami, kad jie ir toliau jaučiasi, jog yra Bažnyčios dalis, kuria tapo per krikštą, ir niekas negali šio fakto atšaukti.
Tiesa, jie pripažino, kad toks sprendimas labai skaudus, nes sutuoktiniai atsidūrė toje pačioje kategorijoje, kaip ir seksualiai smurtaujantys ar išpažinties paslapties nesaugantys kunigai, nes nederamas šv. Mišių šventimas, pasak Bažnyčios mokymo, yra viena iš kelių didžiųjų nuodėmių, kuri atskiria nusidėjėlį nuo Bažnyčios.
Galima teigti, kad oficialus sprendimas tik patvirtina ekskomunijos (atsiskyrimo nuo Bažnyčios) faktą, o ne yra papildoma bausmė. Toks patvirtinimas reikalingas ir tam, jog atkreiptų visų tikinčiųjų dėmesį į susidariusią situaciją, taip pat ekskomunikuotas ar ekskomunikuoti tikintieji yra dar kartą raginami atsisakyti nuodėmingos veiklos, atgailauti už tai, ką yra padarę, ir tokiu būdu grįžti į Bažnyčią.
Insbruko vyskupas Manfredas Scheuras pabrėžė, kad ekskomunika niekada nėra pergalė ar galios demonstravimas, tai pralaimėjimo konstatavimas, raginantis atgailauti ir atitaisyti padarytas žaizdas. Deja, pirmoji sutuoktinių reakcija buvo gynybinė, jie tik dar kartą patvirtino, kad nesutinka, kad daro ką nors nederamo. „Mes nepriimame tokio sprendimo, atmetame jį, kaip neteisingą. Mes ir toliau sieksime Bažnyčios reformos, Ši ekskomunika mums tik dar vienas įrodymas, jog Bažnyčiai būtinas atsinaujinimas“, – tvirtino Martha Heizer.
Tarptautinis judėjimas „Mes sesame Bažnyčia“ buvo įkurtas Romoje 1996 metais. Jo pagrindinis tikslas – Bažnyčios atnaujinimas Antrojo Vatikano Susirinkimo pagrindu. Šio judėjimo dvasios tėvu vadinamas kontraversiškas teologas Hansas Kiungas.

Įtampa tarp Šventojo Sosto ir judėjimo tvyro jau nebe pirmi metai. Jau 2008 metais Tikėjimo doktrinos kongregacija perspėjo, kad judėjimo atstovai turi atsiriboti nuo tvirtinimų, kurie prieštarauja Bažnyčios mokymui. Tačiau judėjimo atstovai į Šventąjį Sostą žvelgia kaip į atgyveną, kurią reikia reformuoti.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Religija 4890746013565967976

Rašyti komentarą

item