Dennis Prager. Kodėl jaunų amerikiečių nemoko apie blogį?

Daugumoje mūsų mokyklų beveik nieko svarbaus neišmokstama, o nieko nėra svarbiau nei mokytis apie gėrį ir blogį. Šiandien Jungtinėse Ameriko...

Daugumoje mūsų mokyklų beveik nieko svarbaus neišmokstama, o nieko nėra svarbiau nei mokytis apie gėrį ir blogį. Šiandien Jungtinėse Amerikos Valstijose beveik visose mokyklose, nuo pradinių iki aukštųjų mokyklų, daugiausia dėmesio skiriama mokymui apie rasizmą, seksizmą, pageidaujamus įvardžius, homofobiją, transfobiją, LGBTQIA+, klimato kaitą, įvairovę, lygybę, įtrauktį ir baltųjų kaltę. Kitaip tariant, dauguma mūsų švietimo įstaigų, įskaitant prestižiškiausias, neugdo.

Pateikiame keletą įrodymų.

Beveik neabejotina, kad didžioji dauguma Amerikos vidurinių mokyklų ir koledžų studentų (su akivaizdžiomis krikščionių studentų išimtimis) negalėtų išvardyti keturių evangelijų (tarkime, kad žino, kas tai yra), penkių iš dešimties Dievo įsakymų (tarkime, kad žino, kas tai yra) ar dviejų Šekspyro pjesių pavadinimų. Dauguma Amerikos mokinių mažai žino apie Amerikos revoliuciją, jau nekalbant apie Prancūzijos ar Rusijos revoliucijas. Tas pats pasakytina ir apie Konstituciją bei visus kitus Amerikos pamatinius dokumentus. Abejotina, kad, išskyrus tai, jog Vašingtonas ir Džefersonas turėjo vergų, amerikiečių mokiniai ką nors žino apie šiuos vyrus ar galėtų įvardyti dar du steigėjus.

Kalbant apie blogį, nežinojimas yra didžiulis, dažnai beveik visiškas. Pavyzdžiui, Pew duomenimis, maždaug pusė 18-39 metų amžiaus amerikiečių negali atpažinti Aušvico ar kitos nacių mirties stovyklos. Yra pagrindo manyti, kad daug mažiau nei pusė galėtų įvardyti Gulago archipelagą (daugiau nei 20 milijonų nužudytų žmonių), priverstinį badą Ukrainoje (5-6 milijonai nužudytų per kiek daugiau nei metus), Mao Didįjį šuolį (apie 60 milijonų nužudytų žmonių) arba Pol Potą ir Raudonuosius khmerus (nužudytas maždaug kas ketvirtas Kambodžos gyventojas).

Kaip minėta, beveik niekas už Rusijos ribų nėra girdėjęs apie Rusijos pilietinį karą, nekalbant jau apie tai, kad ką nors apie jį žinotų. Viena iš priežasčių yra ta, kad nugalėtojai, komunistai, nenorėjo, kad žmonės apie jį žinotų. Vis dėlto, pasak Encyclopedia Britannica, žuvo apie 10 milijonų žmonių, didžioji dauguma - ne kovotojai.

Kodėl mokiniai nežino apie blogį?

Pirmoji priežastis yra ta, kad beveik visus XX a. genocidus įvykdė komunistai, o kairieji, kurie valdo beveik visas švietimo įstaigas, visada buvo palankūs komunizmui. Jei žmonės pripažintų, kad komunizmas buvo didžiausias blogio šaltinis moderniajame amžiuje pagal nužudytų žmonių skaičių, sunaikintų gyvybių skaičių, pavogtą laisvę ir didžiulę žmonių kančią (pagal šiuos rodiklius ji didesnė nei nacių, kol jie buvo jėga sustabdyti), kairieji prarastų didelę dalį savo patrauklumo.

Kita priežastis - kvailas įsivaizdavimas, kad žmonės iš esmės yra geri. Tai buvo kairiųjų įsitikinimas nuo tada, kai šią idėją iškėlė prancūzų Apšvietos lyderis Jeanas-Jacques'as Rousseau. Kaip jis rašė veikale Apie filosofiją, moralę ir religiją, "žmogus iš prigimties yra gera būtybė, mylinti teisingumą ir tvarką; žmogaus širdyje nėra prigimtinio iškrypimo... Visos žmogaus širdžiai priskiriamos ydos nėra jai būdingos."

Ši nesąmonė buvo svetima vakarietiškam protui. Jo požiūris į žmogų buvo įsišaknijęs Biblijoje, o nė viena iš Biblijos religijų - judaizmas ar krikščionybė - nepatvirtino žmogaus širdies gerumo. Kaip teigiama Pradžios knygoje, "žmogaus širdies valia pikta nuo pat jaunystės", o likusioje Biblijos dalyje ne kartą perspėjama, kad nevalia sekti savo širdimi.

Tačiau Vakarams pradėjus atsisakyti Biblijos, įskaitant tikėjimą Biblijos Dievu, vakariečiai ėmė tikėti žmogumi. Marksas sakė: "Žmogus yra Dievas". Žmonės neturėjo pasirinkimo. Nes jei nėra Dievo, į kurį galima tikėti, reikia tikėti žmogumi, kitaip tiesiogine prasme nėra kuo tikėti. Todėl tikėjimas prigimtiniu žmogaus gerumu tapo būtinas ir psichologiniu, ir filosofiniu požiūriu.

Iš antrosios priežasties išplaukia trečioji. Išskyrus masines armėnų žudynes (kurias įvykdė musulmonai turkai), genocidus ir kitus XX a. siaubingus nusikaltimus įvykdė pasaulietiniai režimai. Atsižvelgiant į tai, kad sekuliarizmas užima svarbią vietą kairuoliškumo sistemoje, šis faktas buvo slepiamas nuo jaunų žmonių. Panašiai jaunimui nesakoma, kad visus šiuos genocidus įvykdė didžiosios vyriausybės, nes didžioji vyriausybė taip pat yra pagrindinė kairiosios ideologijos dalis. Kitaip tariant, teisingas XX a. blogybių vaizdavimas reikštų dviejų kairiosios ideologijos ramsčių - sekuliarizmo ir didžiosios vyriausybės - pabaigą.

Jei norite sukurti moralesnį pasaulį, turite pradėti nuo blogio tyrimo. Tačiau dėl čia išvardytų priežasčių kairieji nėra ir negali būti suinteresuoti kovoti su tikruoju blogiu. Taigi kairieji kovoja su išgalvotomis blogybėmis: Amerikos sisteminiu rasizmu, transfobija, kapitalizmu, anglies dvideginio emisijomis, seksizmu ir buvusiu prezidentu Donaldu Trampu.

Štai kodėl jaunimas beveik nieko nežino apie blogį. Kairieji nenori, kad jie apie tai žinotų. Pažintis su blogio apraiškomis nesenoje istorijoje neišvengiamai veda tiesiai į kairiųjų atmetimą.

versta iš townhall.com



Susiję

Ugdymo politika 4191297347071999496

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Kinijoje komunizmas toli pažengęs ir visuomenė nebruzda, viskas priklauso nuo vadovų, pvz.Lenkai,vaistai vaistai

item