Daiva Poškuvienė. Mokyklų tinklo optimizavimas mažeikietiškai

Ar intrigomis, gandais ir anoniminiais skundais apraizgytos Mažeikių Sodų pagrindinės mokyklos istorijoje pagaliau bus padėtas taškas? To...

Ar intrigomis, gandais ir anoniminiais skundais apraizgytos Mažeikių Sodų pagrindinės mokyklos istorijoje pagaliau bus padėtas taškas? Tokiomis nuotaikomis šiandien gyvena mokyklos bendruomenė: pedagogai, mokiniai bei jų tėvai. Situacija unikali. Mokykla stovi vieno didžiausių ir tankiausiai apgyvendintų miesto mikrorajono viduryje, o turi vos pusantro šimto mokinių. Kas skatina aplink mokyklą gyvenančius vaikus ir jų tėvus rinktis gerokai toliau esančias mokymo įstaigas? Juk ne ant žmonių kaulų mokykla pastatyta, o ir vaiduoklių dar niekas čia nepastebėjo...

Lygiai prieš metus mokyklos bendruomenės iniciatyva buvo sukviestas mokyklos tarybos susitikimas su tuometiniu rajono savivaldybės meru Antanu Teniu ir švietimo skyriaus vedėju Apolinaru Stonkumi. Visi diskusijos dalyviai vieningai sutarė, kad  mokykla tikrai galėtų turėti bent trigubai daugiau mokinių, jeigu... Toliau išgirdome minėtų rajono vadovų argumentus ir patarimus, kurių leitmotyvas aiškus: skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas. Lyg savivaldybė būtų pašalinė stebėtoja, o ne faktinė mokyklos šeimininkė (steigėja). Savivaldybės atstovai tada tik gūžčiojo pečiais ir reiškė užuojautas, tvirtindami niekuo negalį padėti. Argi? Juk niekas net nebandė! Ar tai nepanašu į sąmoningą mokyklos žlugdymą? Iš esmės ir dabartinės kadencijos rajono vadovų pozicija nepasikeitė, girdime tuos pačius „patarimus“ rinkti penktas klases ir toliau sėkmingai vegetuoti. 

Mokyklos ritimasis nuokalnėn prasidėjo ne prieš keletą metų, o prieš porą dešimtmečių dėl buvusios mokyklos vadovės, nuteistos už korupcinius nusikaltimus, neveiklumo, aplaidumo ir  kompetencijos stokos bei tuometinių rajono vadovų sunkiai paaiškinamo abejingumo. Kol kitos miesto mokyklos išsigrynino ir tapo gimnazijomis ar progimnazijomis su aiškia ateities vizija, mūsiškėje buvo vykdomi „eksperimentai“, perkeliant čia suaugusiųjų klases arba siekiant išlaikyti vidurinės mokyklos statusą net ir tada, kai jau juridiškai buvo įteisinta nuostata, kad vidurinių mokyklų Lietuvoje nebeliks. 

O ir dabartinis – pagrindinės mokyklos statusas – jau tampa atgyvena. Kai kuriuose miestuose ir rajono centruose (pvz. Šiauliuose, Telšiuose) pagrindinių, t.y. dešimtmečių mokyklų nebėra jau dabar. Akivaizdu, kad šios pagrindinių mokyklų nykimo tendencijos neaplenks ir Mažeikių. Liks bendrojo lavinimo mokyklų modelis: progimnazija (su pradinėmis klasėmis) ir gimnazija. Deja, Mažeikių mastais didžiuliame mūsų mikrorajone šis modelis turės ne ką mažesnę „skylę“: trys pradinės mokyklėlės (su trimis administracijomis) – tarpas – gimnazija. Kur mokysis šalia mokyklos gyvenantys 5-8 klasių mokiniai? O juk tai turės ilgalaikių pasekmių ir atsilieps ne tik šiandien pirmuosius žingsnius žengiantiems, bet ir dar tik pasaulį išvysiantiems mažyliams.  Be to, nereikia būti edukologijos profesoriumi, kad suprastum, jog buvusių darželių patalpų infrastruktūra neatitinka pradinių klasių mokiniams tinkamų sąlygų ir  ateityje irgi turėtų palaipsniui išnykti. Ypač ten, kur tokias sąlygas gali suteikti šalia esančios ir vis dar veikiančios standartinės  mokyklos.

O būtent tokios sąlygos yra dabartinėje Sodų pagrindinėje mokykloje: net 660 kv.m. su balkonu dalinai renovuota sporto salė, erdvi valgykla, daug laisvų kabinetų, erdvūs koridoriai su holais ir  didelė teritorija šalia mokyklos, kažkodėl vis dar vadinama sporto aikštynu. Yra  reali galimybė pradinukams skirti atskirą aukštą ar net korpusą.

Suprantame, kad norint susigražinti mokinių ir jų tėvelių pasitikėjimą mokykla, reikės padaryti nemažai namų darbų, prireiks ir finansinių investicijų. Tačiau, kad ir ką nuspręstų rajono taryba, investicijos yra neišvengiamos, nes tiek mokykla, tiek jos aplinka bene vienintelė mieste  renovacijos nemačiusi jau nuo sovietmečio laikų ir tampa savotiška piktžaizde  pačiame miesto viduryje.

Rajono savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas 2020-02-27 d. prasitarė, kad mokyklos likimas bus sprendžiamas kovo 10 d. ir teigė, kad visą savaitę prieš tai ieškojęs mokyklos renovacijai pinigų, tačiau neradęs. Gerbiamas vedėjas nutylėjo faktą, kad 2020-02-26 d. buvusi mokyklos direktorė B.L. į Mažeikių rajono savivaldybės biudžetą pervedė turtinės žalos atlyginimą 15059,14 eurų. Ar užteks dabartinei rajono valdžiai ryžto ir politinės valios žengti realius žingsnius link mokyklos reorganizacijos bei renovacijos? O gal pagaliau žodis taps kūnu ir bus nuspręsta mokyklą uždaryti, jos mokinius išskirstant po kituose mikrorajonuose įsikūrusias mokyklas? 

Nėra mokyklos – nėra problemos.



Susiję

Ugdymo politika 2726802472791196002
item