Page

2022-05-07

Asmenvardžiams pasuose nevalstybine kalba pritaria kas ketvirtas gyventojas

Nuo gegužės 1 dienos Lietuvoje įsigaliojo sausio mėnesį priimtos pataisos, leidžiančios Lietuvos Respublikos piliečiams savo vardus ir pavardes asmens dokumentuose vietoje valstybinės kalbos rašyti kita pasirinkta kalba lotyniško pagrindo rašmenimis. Jau po pataisų priėmimo visuomenės apklausų ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta visuomenės apklausa parodė, kad naujajai tvarkai pritarė vos ketvirtis apklausų šalies piliečių. 

Vasario 3-8 dienomis Valstybingumo studijų centro užsakymu atlikta apklausa, kurioje klausta, ar gyventojai pritaria tam, kad Lietuvos piliečių vardai ir pavardės pasuose būtų rašomi kita (nevalstybine) kalba vietoje valstybinės (lietuvių) kalbos. Tam pritarė 26,7 procento, nepritarė – 55,1 procento, negalėjo atsakyti 18,2 procento respondentų. 

Tos pačios tendencijos matyti visose pajamų, išsilavinimo ir amžiaus grupėse, gyvenamosiose vietovėse: visose jose nepritariančiųjų naujajai tvarkai yra dviženkliu procentu daugiau nei ją palaikančiųjų. Pastebėtina, kad net Vilniuje, kur beveik pusė gyventojų yra ne lietuvių tautybės, įrašus pasuose nevalstybine kalba palaikė 26,5 procentai, nepalaikė – 45 procentai respondentų. 

„Vilmorus“ taip pat klausė, ar gyventojai pritarė, kad viešieji užrašai (gatvių, gyvenviečių pavadinimai) kitakalbių gausiai gyvenamose vietovėse būtų rašomi nevalstybine kalba vietoje valstybinės lietuvių kalbos. Tokiam pakeitimui pritartų 16,3 procento, o nepritartų 67,3 procento respondentų. 16,4 procentų teigė nežinantys arba į klausimą neatsakė. 

„Prieš kiek daugiau nei dešimtmetį į Lietuvos politinę darbotvarkę asmenvardžių rašymo pasuose ir vietovardžių rašymo nevalstybine kalba vietoje valstybinės klausimus atnešė Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Nuo tada šiuos klausimus perėmė ir pradėjo kelti didžiausios nacionalinės partijos – iš pradžių LSDP, o galiausiai ir TS-LKD. Būtent jų ir liberalų balsais 2022 metų pradžioje įteisinti paso įrašai nevalstybine kalba vietoje valstybinės. Dėl tokio sprendimo atitikimo Konstitucijai įvertinimo kreiptasi į Konstitucinį Teismą, o lenkakalbiai politikai iš karto pareiškė, kad pakeitimai nepakankami ir nesprendžia Lietuvos lenkų problemų. Tam esą būtinas ir diakritinių ženklų, kaip perbraukta „L“ ir kiti, įteisinimas. TS-LKD atstovai, įskaitant premjerę I. Šimonytę, neatmetė tokios galimybės ateityje. Toliau keliamas lieka ir vietovardžių – gatvių ir gyvenviečių – pavadinimo rašymo klausimas. Nors dažniausiai teigiamas noras rašyti kita kalba greta valstybinės, faktiškai ypač Pietryčių Lietuvoje nuolatos susiduriama su tuo, kad lenkiški užrašai tiesiog pakeičia lietuviškus. Reikšminga tai, kad nei asmenvardžių, nei vietovardžių klausimu niekada nebuvo tiriama visuomenės nuomonė, viešumoje nebuvo pasirodę jokie apklausų rezultatai. „Vilmorus“ atliktas tyrimas pagaliau suteikia tokią galimybę“, - situaciją komentavo politologas, VU doktorantas Vytautas Sinica. 

Gyventojų apklausą įmonė „Vilmorus“ vykdė 2022 vasario 3-8 dienomis. Tyrimo metu telefonu buvo apklausti 1005 respondentai. Galima tyrimo paklaida – 3,1 procento. 


6 komentarai:

  1. Anonimiškas2022-05-07 12:56

    Didžiąją to ketvirtadalio ,,Vilmorus" apklaustųjų dalį sudaro tie, katriems savivaldybė ,,paaiškina" kaip privalo galvoti ir balsuoti, jei nenori būti savivaldybės ,,išcancelintas", kai kreipsis darbo, paramos, pagalbos. Dar ir tie, kas pagal Tarptaut. teisę tiek dešimtmečių su okupanto jam neteisėtai priskirta pavarde gyvena. Neteisėta, nes jų pavardė - okupacijos, okupanto panaudoto smurto palikimas.
    Likę pritarėjai - arba tiesiog nesuvokia kaip tai praktiniame gyvenime ir darbe bet kuriam asmeniškai gali atsiliepti, arba jiems nerūpi Tautos ateitis, tvarumas. Neturi nei tautinio, nei pilietinio orumo.
    Klausimas: kiek mokykla prisideda prie supratimo, kad valstybėje būtina visus piliečius vienijanti valstybinė kalba; kad darbas su dokumentais - ne pageidavimų koncertas, o pasas - ne dekoracija, ne suvenyras, liudijantis apie nuotykius užsienio kelionės metu?
    Kiek mokytojų turime, kurie suvokia klausimo rimtumą, ir taip moksleiviams paaiškina, kad jiems tokie klausimai nė nekiltų? Tiems, kas ligi šiol kasdien dirbo su už užsieniečių ištekėjusių pasais, klausimas nekyla - žino, kaip paprasta prisidirbti su pasu, kuriame pavardės raidės neturi nieko bendro su pavardės skambesiu.
    Apie tam pritariančių politikų moralę, ištikimybę priesaikai nėra ko kalbėti. Kurioje dar valstybėje tautos rinkėjų atstovai nenubausti po to liktų??? Prisimenu Sąjūdžio laikų pokalbį su gruzinu (t.y., kartvelu) - paklaustas, ar ir pas juos ,,Jedinstvo" veikia, atsakė, jog pas juos to nė negali būti: ,,Uznajem - zarežem!". Pas mus ji ligi šiol veikia, netgi dalį Seimo užėmusi, tik kitu vardu pasivadinusi. Tiesa, daliai narių gal net to nesuvokiant - jie tiesiog ,,pažangūs"...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas2022-05-08 13:57

      Taip taip, Lietuvoje Jedinstvo veikia dar aktyviau nei Sajudzio laikais. Tik dabar tai geriau uzmaskuota ir pavadinta seimu marsu.

      Panaikinti
    2. Nemenko, tiesiog 'užingridiško" "atsilupimo" reikia, kad dėl "Iljyčiaus Anūko" partijos vykdomos jedinstvininkų programos kaltintum Lietuvos Šeimų Sąjūdį. :D

      Panaikinti
    3. Anonimiškas2022-05-08 15:56

      Na stai, vienas seimu marsistas jau atsigavo nuo vakarykscio pilstuko ir drabsto savo "isminti" :)))

      Panaikinti
    4. Anonimiškas2022-05-09 16:22

      Laukiam Kažinkausko aimanų kaip "Iljyčiaus anūkai" ir užingridai sulaikė vargšiuka Ragelskį, jis gi toks patriotas ir labai už šeimą.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2022-05-08 00:44

    Ar bus kas nors daroma, kad įžūliai priešiškas lietuvių kalbai ir antikonstitucinis įstatymas būtų panaikintas? Ar bus kreipimasis į Konstitucinį Teismą, kad paskelbtų šį įstatymą prieštaraujančiu Konstitucijai?

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.