Page

2015-09-05

Estija nepritaria naujajam EK planui dėl 160 tūkst. pabėgėlių paskirstymo po ES šalis


Europos Komisijos (EK) prezidentas Jeanas-Claude`as Junckeris siūlys po ES šalis paskirstyti 160 tūkstančių pabėgėlių, kurie šiuo metu glaudžiasi Graikijoje, Italijoje ir Vengrijoje. Tuo metu Estija pareiškė, kad nepritars jokiam pabėgėlių paskirstymo būdui, skelbia „News.err“.

„Reuters“ pranešė, kad naujausias priemonių planas bus pristatytas Europos Parlamentui rugsėjo 9-ąją.

ES narės per birželį vykusį viršūnių susitikimą nesutiko su privalomosiomis pabėgėlių perskirstymo kvotomis, tačiau galiausiai susitarė savanoriškai priimti 32 tūkst. pabėgėlių. Vietoje siūlytų 1 064 prieglobsčio prašytojų Estija sutiko per dvejus metus priimti 150. Vis dėlto pagal naująjį planą Talinui gali tekti priimti iki 3 256 pabėgėlių.

Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras per spaudos konferenciją penktadienį tvirtino, kad vienintelis būdas sėkmingai paskirstyti pabėgėlius – daryti tai savanoriškai. Pasak jo, tokiu būdu išvengtume pasitikėjimo problemų ir Šengeno zonos griūties.

„Taip pat svarbu, kad EK suprastų, jog, jei vyriausybių vadovai pasakė, kad prievarta nėra sprendimas, EK neturėtų pateikti pasiūlymo, kuris jau buvo atmestas“, – kalbėjo Estijos vidaus reikalų ministras.

H. Pevkuras pridūrė, kad Estijos pozicija dėl pabėgėlių skaičiaus nepasikeitė. Jis taip pat akcentavo, kad ekonominiai migrantai privalo būti išsiunčiami atgal į savo gimtąsias šalis.

Estija išreikš solidarumą, tačiau gins savo interesus teisinėmis priemonėmis. „Mūsų argumentai negali ir nebus emocinio pobūdžio ar subjektyvūs šiuo atveju“, – teigė ministras.

ES vidaus reikalų ministrai Briuselyje susitiks rugsėjo 14-ąją.