Page

2022-08-08

Almantas Stankūnas. Šeimų sąjūdis: nenumaldomas V. Putino ilgesys?

Ar Lietuvos Šeimų Sąjūdis (LŠS) jau tapo Kremliaus propagandos įrankiu skleidžiant taip geidžiamą Putino idėją nedelsiant sudaryti paliaubų sutartį, kuri darosi gyvybiškai svarbi Rusijai karo sėkmės svarstyklėms pamažu pradedant svirti Ukrainos naudai?

Klausimas yra labai rimtas, nes patriotiškiems Lietuvos žmonėms, kurie vis dar deda viltis į LŠS, būtinas visiškas aiškumas, kaip yra iš tiesų.

O klausiu todėl, kad LŠS Tarybos nario, vieno iš pagrindinių LŠS veidų ir oficialaus LŠS atstovo žiniasklaidai Arvydo Daunio vadovaujamame infa.lt portale, kuris taip pat faktiškai yra ir pagrindinis sambūrio žinių komunikavimo portalas, paskelbtas svečio (labai patogu juo būti Kremliaus agentui, sumokant solidžią sumą leidiniui) nuomonės iš New York Times (NYT) vertimas. Straipsnyje iš esmės pažodžiui atkartojami Rusijos įtakos agentų Vakaruose skleidžiami argumentai, kodėl būtina spausti Ukrainą  nedelsiant stabdyti karinius veiksmus ir pradėti derybas dėl paliaubų ir galiausiai dėl ,,kompromisais" pagrįstos taikos.

Reikalo esmės nekeičia, kad teksto vertimu ir paskelbimu rūpinosi labai artimas V. Uspaskichui asmuo. Kiek ir kaip teksto vertėja Jolanta Blažytė yra susijusi su infa.lt ir A. Dauniu, nėra tiek svarbu. Svarbiausia yra teksto esmė. O ji labai akivaizdi - būtina kuo skubiau stabdyti ginklų tiekimą Ukrainai ir priversti ją sėsti prie derybų stalo su Rusija. 

Puikiai žinome, kad vienintelė išeitis iš tiesų sustabdyti Rusiją ir pakirsti jos karinę galią ilguoju ar bent vidutiniu laikotarpiu yra pabaigti mūšio lauke triuškinti išsekintą, daug gyvosios jėgos bei moderniausios karinės technikos praradusią agresorių kariauną ir išvyti ją iš užgrobtų Ukrainos teritorijų. Bet kokie svaičiojimai apie Rusijos neva turimus kone begalinius karinius resursus yra niekuo nepagrįstas Kremliaus propagandos atkartojimas. 

Bet kokios paliaubos ir derybos susiklosčiusiomis aplinkybėmis reikštų tik tai, kad žlugus V. Putino planui vienu ypu užgrobti visą Ukrainą, ši būtų draskoma gabalais, po laikinų pauzių metodiškai kartojamais antpuoliais atplėšiant vis naujas teritorijas. O žvelgiant plačiau, paliaubos suteiktų reikalingą atokvėpį Rusijai atkurti jos aplamdytą karo mašiną, o Ukrainos teritorinės nuolaidos anksčiau ar vėliau baigtųsi tuo, kad būtų praryta ne tik ši valstybė, bet ir ateitų eilė būti užpultoms Lenkijai, taip pat Baltijos ir Vidurio Europos šalims.

Jokių kompromisų čia negali būti, nes vienokia ar kitokia karo Ukrainoje atomazga yra ne tik Ukrainos, bet ir Lietuvos sunaikinimo arba išgyvenimo klausimas.

Kadangi infa.lt tapo Kremliaus propagandos ruporu, skleidžiančiu Lietuvos valstybei mirtinai pavojingas idėjas, LŠS atėjo laikas apsispręsti: ar jis pritaria Lietuvai atvirai priešiškai savo tarybos nario pozicijai, ar skubiai pašalina A. Daunį iš tarybos bei atsiriboja nuo infa.lt portalo? 

Apsimetinėti, kad nieko ypatingo neįvyko, būtų nerimta ir negarbinga. Tyla reikštų pritarimą kremlinei A. Daunio skleidžiamai propogandai ir turėtų būti vertinama kaip LŠS vis dar tikinčių žmonių mulkinimas.