Rimantas Dagys. Abortas vaikui grėsmės nekelia?

propatria.lt nuotrauka  Ar, esant sąmyšiui galvoje, įmanoma apsaugoti negimusius vaikus? Po rezonansą sukėlusių pastarojo meto įvyk...

propatria.lt nuotrauka 
Ar, esant sąmyšiui galvoje, įmanoma apsaugoti negimusius vaikus?

Po rezonansą sukėlusių pastarojo meto įvykių visi puolė siūlyti kaip taisyti įstatymus, kad negimtų girti kūdikiai. Ypač aktyvūs tie, kurie iki šiol visus įtikinėjo, kad vaikas atsiranda tik gimus. Pagal juos, iki gimimo tai yra kažkas, tik ne vaikas, o tą „kažką“ motinos turi teisę abortu pašalinti. Liaudiškai tariant, pasiųsti į aną pasaulį. Įdomi logika: abortas liberalams nėra žmogžudystė, tačiau negimusio kūdikio nugirdymas alkoholiu – jau nusikaltimas.

Neseniai Lietuvoje turėjome ilgą ir varginančią diskusiją dėl Vaiko teisių pagrindų įstatymo. Šioms diskusijoms pradžią davė artimoje aplinkoje užmuštas mažametis vaikas, kuris, kaip teisingai vakar DELFI laidoje sakė vedėjas, galėjo vieną dieną tapti Lietuvos Prezidentu. Praėjusią vasarą šių diskusijų įtampą sustiprino masiškai valdžios institucijų iš šeimų atiminėjami vaikai, kurie dėl patirtų psichologinių traumų taip pat nebegalės tapti prezidentais. Vis dėlto, nors ir su didelėmis aukomis, galiausiai sugebėjome priimti adekvatų Vaiko teisių pagrindų apsaugos įstatymą.

Labiausiai juo nepatenkinti, žinoma, liko liberalai ir kairieji. Kodėl? Todėl, kad, kaip ir „abortų teisių“ klausimu, taip ir apsaugos nuo smurto klausimu – liberalams nuoširdžiai nerūpi vaikų teisės. Juk ar gali nuoširdžiai rūpėti vaiko teisės asmeniui, kuriam rūpi vaiko interesas nebūti mušamam, tačiau tuo pat metu nerūpi to paties vaiko interesas nebūti užmušamam iki gimimo, arba nebūti atskirtam nuo šeimos prieš jo valią? Labai norėtųsi, kad liberalai suprastų, jog bet kokios vaiko teisės nesuderinamos su motinos „teise“ į abortą. O mes, kurie tai suprantame, galime užduoti liberalams ir kairiesiems klausimą: kiek galimai būsimų prezidentų Lietuvoje buvo nužudyta abortų metu?

Tiek krikščioniams, tiek neideologizuotiems mokslininkams šiuo atveju nekyla klausimų, jie teigia, kad vaikas atsiranda susijungus moters ir vyro ląstelėms, todėl vaiko teisės turi būti ginamos nuo pradėjimo! Tik tai pripažinus galima kalbėti apie negimusio vaiko teisinę apsaugą, kurios Lietuvos įstatymuose praktiškai nėra, nes tam atkakliai priešinasi „teisės į abortus“ šalininkai. Iš tiesų, šios „teisės“ gynėjai prieštarauja pirmajai ir pagrindinei vaiko teisei, t.y. teisei gimti. Ši teisė, kaip ir visos kitos vaiko teisės, Lietuvoje privalo būti įtvirtinta įstatymu!


Susiję

Rimantas Jonas Dagys 2038462458664347599
item