Page

2015-09-05

Socialinės inžinerijos rezultatas: Britanijoje pusė jaunimo nebelaiko savęs išimtinai heteroseksualiais


Naujas sociologinis tyrimas parodė, kad daugiau negu pusė 18–24 metų amžiaus Didžiosios Britanijos jaunimo savo tapatybę apibūdina kitaip negu „išimtinai heteroseksualus“.

Rinkodaros tyrimų įmonė „YouGov“ apklausė 1 tūkstantį 632 suaugusius prašydama apibūdinti savo seksualinę tapatybę pagal Kinsio skalę – matavimo sistemą, sukurtą žinomo seksologo Alfredo Kinsio (Alfred Kinsey). Šioje skalėje „0“ reiškia „išimtinai heteroseksualus“ ir „6“ – „išimtinai homoseksualus“. Buvo nustatyta, jog 28 procentai visų apklausos dalyvių apibūdina save kitaip nei „išimtinai heteroseksualus“. Amžiaus grupėje nuo 18 iki 24 metų taip save apibūdinusių skaičius pašoka iki 54 procentų.

72 procentai Britanijos gyventojų nurodo esantys išimtinai heteroseksualūs ir 4 procentai laiko save išimtinai homoseksualiais, palyginti, atitinkamai, su 46 procentais ir 6 procentais tų, kuriems yra nuo 18 iki 24 metų.

Likusieji procentai buvo išsibarstę po visą Kinsio skalės spektrą, nors visose amžiaus grupėse biseksualai daugiausia buvo susitelkę skalėje ties padala „1“, o tai reiškia, jog dauguma jų yra arčiau išimtinio heteroseksualumo.

Skaičiai rodo, jog taki seksualinė tapatybė yra tuo labiau tikėtina, kuo asmuo yra jaunesnis. 52 procentai respondentų, kurių amžius nuo 18 iki 24 metų, laiko savo seksualumą apibrėžtu („heteroseksualus“ arba „homoseksualus“); šis skaičius auga didėjant amžiui: 67 procentai tarp britų amžiaus grupėje nuo 25 iki 39 metų, 81 procentas – tarp tų, kam nuo 40 iki 59, ir 89 procentai – tarp tų, kurie vyresni nei 60.

Parengta pagal vocativ.com informaciją

www.tiesos.lt