JAV Aukščiausiasis teismas planuoja panaikinti „teisę į abortą“

JAV Aukščiausiasis Teismas planuoja panaikinti 1973 metais sprendimu Roe v Wade byloje įsteigtą „teisę į abortą“, skelbia JAV žiniasklaida, ...

JAV Aukščiausiasis Teismas planuoja panaikinti 1973 metais sprendimu Roe v Wade byloje įsteigtą „teisę į abortą“, skelbia JAV žiniasklaida, remdamasi portale Politico paskelbtu nutekintu Aukščiausiojo teismo sprendimo tekstu. 

G. Busho nominuotam teisėjui Samueliui Alito priskiriamas išvados tekstas atvirai teigia, kad „teisės į abortą“ nėra nei konstitucijos tekste, nei jos principuose, nei JAV teisinėje tradicijoje, priešingai, nuo pat bendrosios JAV naujakurių teisės iki 1973 metų visa JAV teisinė sistema laikė abortą nusikaltimu ir numatė už jį bausmes. 

Nors pasirodydavo įvairių spekuliacijų, JAV Aukščiausiojo teismo sprendimai anksčiau niekada nebuvo nutekinami visuomenei. Įtariama, kad tai padarė kairiosios teisėjos S. Sotomayor komandos narys, ilgą laiką bendradarbiaujantis su Politico portalu. Toks veiksmas suprantamas kaip paskutinis bandymas sukelti protestus ir kitokį politinį spaudimą prieš numatomą Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kurio oficialaus paskelbimo laukiama birželio-liepos sandūroje. 

Įvairūs JAV politikai iškart sureagavo į nutekintą tekstą, demokratai reikšdami pasibaisėjimą numanomu sprendimu, o respublikonai piktindamiesi pačiu nutekinimu, tačiau sveikindami sprendimą. Šiuo metu daugumą Senate turintys demokratai iškart pradėjo svarstymus apie tai, kaip galėtų įteisinti abortus visos valstybės mastu, tačiau tam reikalinga kvalifikuota 60 balsų dauguma, o demokratai turi tik 50 balsų. Ekspertų ir pačių politikų vertinimais, balsų neužtektų ir tam, kad būtų supaprastinta šio balsavimo procedūra. 

Atkreiptinas dėmesys, kad toks sprendimas – Roe v Wade bylos sprendimo atšaukimas – neuždraustų abortų Jungtinėse Valstijose, o tik leistų kiekvienai valstijai pačiai spręsti šiuo klausimu. Pagal dabar galiojančius ir teismų sprendimų laukiančius valstijų įstatymus arba esamas politines daugumas valstijų senatuose skaičiuojama, kad apie pusę JAV valstijų abortus draustų arba griežtai ribotų tik išimtiniais atvejais, o apie pusę paliktų legaliais. 

Wall Street Journal leidinio užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 55 procentai amerikiečių palaiko galimybę atlikti abortą visais ar dauguma atvejų, 30 procentų leistų abortus tik išprievartavimo, kraujomaišos arba gyvybės motinos sveikatai atveju, o 11 procentų pasisako už tai, kad abortai būtų draudžiami visais atvejais be išimčių. 

parengta pagal The Wall Street Journal





Susiję

Pasaulis 8005319180834418955

Rašyti komentarą

item