Buvęs Europos komisaras siūlo ES sutartis keisti paprasta balsų dauguma

www.pozicija.org Pasiūlymu, kuris Europoje sukeltų politinį žemės drebėjimą, buvęs ES Komisijos narys pasisako už ES sutarčių keitimą papras...

Pasiūlymu, kuris Europoje sukeltų politinį žemės drebėjimą, buvęs ES Komisijos narys pasisako už ES sutarčių keitimą paprasta balsavimo dauguma.

Vokietija ir Prancūzija deda naujas pastangas atimti veto teisę iš nacionalinių valstybių narių, o Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen šią savaitę ragino baigti su vienbalsio balsavimo reikalavimu ES dėl svarbių politikos sričių, tokių kaip sveikatos priežiūra, užsienio politika, užsienio politika ir gynyba.

Radikalus žingsnis, kuris, be abejo, vestų link Europos supervalstybės, jau buvo atmestas 13 valstybių narių, politikų, susijusių su Lenkijos valdančiąja vyriausybe, nurodančių, kad tai yra valdžios užgrobimas, grėsmė nacionaliniam suverenumui ir ženklas, kad „Berlynas nori valdyti Europą“.

Nors visuotins sutarimas yra tas, kad toks sutarties pakeitimas negali įvykti be vieningo visų tautų sutikimo, yra tokių, kurie tvirtina kitaip.

Buvęs Europos Komisijos narys Ferdinando Nelli Feroci, šiuo metu einantis Tarptautinių reikalų instituto prezidento pareigas, interviu dienraščiui Il Giornale atskleidė, savo įsitikinimą, jog postūmis persvarstyti ES sutartis yra įmanomas.

Pasak Feroci, ES sutarties 48 straipsnis leidžia tik vienai valstybei narei, arba Europos Parlamentui ar Komisijai, inicijuoti pasiūlymą peržiūrėti sutartis ir pradėti procesą, sušaukiant suvažiavimą.

Orbáno pozicija yra suprantama

Feroci nemano, kad kas nors įvyktų iki Europos Vadovų tarybos viršūnių susitikimo birželio mėnesį – jis aiškina, kad šalys, kurios ir toliau priešinasi perėjimui nuo vienbalsio sutarimo prie kvalifikuotos daugumos, bijo prarasti savo suverenitetą.

„Tai įgyvendinti gali paprastas Europos Tarybos daugumos balsavimas. T. y., kai kas nors pateiks pasiūlymą, ir šiuo atveju tai padarys Europos Parlamentas, nes jis jau tai paskelbė, Taryba turės pasisakyti, ir ji gali tai padaryti paprasta savo narių dauguma,“ – sakė Feroci ir pridūrė, kad tokiam sutarties pokyčiui pakaks 14 valstybių.

Neseniai 13 šalių narių pakartojo savo prieštaravimą dėl sutarčių peržiūros. Anot Feroci, Europos Tarybos kartu su tarpvyriausybiniu suvažiavimu sprendimas gali pasiekti paprastesnio, labiau nukreipto į tikslą individualių sąlygų peržiūrėjimo. Visiems ES parlamentams vis tiek reikės ratifikuoti bet kokius tokius pakeitimus, kad jie įsigaliotų.

„Jie daugiau nei savaitę siekė susitarimo. Tai atspindi sunkumus išgyvendinant vienbalsio balsavimo taisyklę. Aš nejaučiu simpatijų Orbán’o Vengrijai, tačiau galiu suprasti jo poziciją “, – sakė Feroci.

„Jis labai priklauso nuo žalios naftos iš Rusijos, neturi galimybės jos įsigyti jūros keliu, ir šiandien jis negali išsiversti be naftos iš Maskvos. Tai yra gyvybiškai svarbių nacionalinių interesų pavyzdys “, – pridūrė Feroci apie dabartines ES pastangas sankcionuoti Rusijos naftos importą.

Jei sutartys būtų pakeistos, tai galėtų sukelti didelį valdžios sutelkimą Briuselyje. Pavyzdžiui, Vengrija negalėtų skelbti veto sankcijoms rusiškai energijai – žingsniui, kuris, šalies vyriausybė teigimu, sužlugdytų jos ekonomiką ir sukeltų didelę ekonominę krizę.

parengta pagal rmx.news

Susiję

Pasaulis 8296236560948146479

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

A jau net dviejų trečdalių nereikia? Žino, kad ir tiek netrauks. Susirinks kuopelė didžiųjų ES ir diktuos "mažiukėms". Molotovasribentropas XXI a.?

item