Vytautas Radžvilas. Pagaliau aiškumas

Net ramiais laikais politikoje neįmanoma veikti vien darant kompromisus ir iki begalybės laviruojant tarp skirtingų piliečių grupių. Mat joj...

Net ramiais laikais politikoje neįmanoma veikti vien darant kompromisus ir iki begalybės laviruojant tarp skirtingų piliečių grupių. Mat joje yra ne tik praktiniai, bet ir principiniai klausimai, kuriuos sprendžiant neįmanoma įtikti ir patikti visiems. Anksčiau ar vėliau reikia apsispręsti. Juo labiau tai tampa neišvengiama didžiulių įtampų ir politinių lūžių momentais.

Prezidentas vis dėlto pasirašė lietuvių kalbos valstybinį statusą panaikinantį įstatymą. Argumentai, kodėl šito nevertėjo daryti, išdėstyti šiame daugelio organizacijų parengtame kreipimesi. Tačiau reikalo esmė glūdi net ne argumentuose. Šis įstatymas yra kai kas daugiau, o ne tik asmenvardžių rašybą reguliuojantis teisės aktas. Jis atskleidžia ne tik Prezidento, bet ir kiekvieno Lietuvos piliečio tikrąjį požiūrį į tautą ir jos kalbą, valstybę ir jos istorija. Branginti visa tai ir ginti ar išsižadėti – štai koks yra pamatinis klausimas. Todėl šis įstatymas turi milžinišką politinę ir simbolinę reikšmę.

Jo priėmimas ir pasirašymas yra kapituliavimas prieš atkurtą Lietuvos valstybę siekusius sugriauti Pietryčių Lietuvos autonomininkus. Ši diena yra jų pergalės ir triumfo prieš pralaimėjusią ir pažemintą Lietuvą diena. Kartu tai yra lietuvių kalbos lėto mirimo ir merdėjimo pradžios diena. Nėra jokių abejonių, kad kitas reikalavimas bus teisė rašyti asmenvardžius su kitų kalbų diakritiniais ženklais.

Griaunant lietuvių kalbą taikoma ta pati „individualizavimo“ strategija, kuri naudojama ir naikinant kolektyvinę tautos istorinę atmintį. Jos esmė – kiekvienas privalo susikurti „nuosavą“ istorinį pasakojimą. Tuo siekiama, kad galiausiai iš principo būtų tiek Lietuvos „istorijų“, kiek yra gebančių jas „laisvai“ savo vaizduotėje susikurti lietuvių. Šiuo įstatymu įteisintas ir pradedamas valstybinės lietuvių kalbos „privatinimas“ ir „individualizavimas“ turi baigtis tuo pačiu: privalo būti sukurta ir atsirasti tiek „lietuvių kalbų“, kiek bus įstengiančių parašyti raides lietuvių. Be jokių „laisvą rašybą“ varžančių gramatikos taisyklių ir bendrų rašybos normų. Toks yra tikrasis kalbos griovėjų tikslas.

Modernioji lietuvių tautinė valstybė savo prigimtimi yra „kalbinė“, nes ji buvo atkurta remiantis beveik iš kapo duobės prikelta sparčiai nykusia kalba. Ši paskutinę akimirką nuo nebūties išgelbėta kalba tapo tos valstybės piliečius vienijančiu pagrindu. Kitokio pagrindo tiesiog nebuvo. Todėl sunaikinus bendrą kalbą savaime subyra pats valstybės pamatas. Tokia valstybė pasmerkta.

Tad šios dienos Prezidento apsisprendimas buvo principinis pasirinkimas, su kuo ir prieš ką. Gerai, kad jo pasirinkimas aiškus. Piliečiams labai naudinga ir svarbu žinoti tikrąsias politikų pažiūras ir praktines nuostatas esminiais klausimais. Tada jie bent jau žino, ko galima tikėtis toliau. 

O šis Prezidento pasirinkimas iš tiesų gali būti lemtingas. Jis toks principinis ir svarbus, kad nežinia, ar dar bus progų jį pakeisti.



Susiję

Vytautas Radžvilas 4948904795036158531

Rašyti komentarą

18 komentarų

Anonimiškas rašė...

E. Dobrovolska apie pasirašytą įstatymą dėl w, x ir q: šiandien laimėjo Lietuva Valstiečiai kreipsis į KT
- lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2022/01/25/news/e-dobrovolska-apie-pasirasyta-istatyma-del-w-x-ir-q-siandien-laimejo-lietuva-22176705

Anonimiškas rašė...

Ar tai reiškia, jog prezidentui buvo grasinama??? Kaip galima laužyti ištikimybės Konstitucijai priesaiką? Nebent kažkuo šantažavo ar grasino?

Mickėyus Mouseas rašė...

Nu ,pasirašė. Bet tai KODĖL? Kokie argumentai?

Anonimiškas rašė...

Aiškumo dėlei:

,,Tačiau atsisakantys skiepyti savo vaikus tėvai turėtų prisiimti teisinę ir finansinę atsakomybę už savo susirgusius vaikus, o ypač už neskiepytų vaikų padarytą žalą jų užkrėstiems kitiems vaikams''.

Ar čia Radžvilo pasisakymas? - jei taip - kur ir kada jis taip pasakė?

Mickėyus Mouseas rašė...

Va ,radau KODĖL:
...„Tikiuosi, kad priimant šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus bus užtikrintas konstitucinis valstybinės kalbos statusas ir derama pagarba lietuvių kalbos sistemai bei savitumui“, – teigė jis.

Anonimiškas rašė...

Vėl nesąmonių pripaistyta. Toks protingas žmogus neturėtų iki tokio laipsnio pasiduoti "dangus griūva" nuotaikoms.

"Prezidentas vis dėlto pasirašė lietuvių kalbos valstybinį statusą panaikinantį įstatymą."

Lietuvių kalbos valstybinis statusas įtvirtintas Konstitucijoje. Konstitucija nepakeista, valstybinis statusas nepakeistas. Įstatymas tik leido nedidelei daliai piliečių turėti LR pasuose jų asmenvardžius užrašytus autentiška forma, taip kaip autentiškas formas leidžia rašyti lietuvių kalbos normos. Kur čia problema? Kur čia tragedija?

"Nėra jokių abejonių, kad kitas reikalavimas bus teisė rašyti asmenvardžius su kitų kalbų diakritiniais ženklais."

Kur čia problema? Autentiška forma apima ir diakritinius ženklus, jeigu kada nors techninės galimybės tai leis, autentiška forma bus rašoma su diakritiniais ženklais, nes tik tai ir yra tikroji autentiška forma.

"Šiuo įstatymu įteisintas ir pradedamas valstybinės lietuvių kalbos „privatinimas“ ir „individualizavimas“ turi baigtis tuo pačiu: privalo būti sukurta ir atsirasti tiek „lietuvių kalbų“, kiek bus įstengiančių parašyti raides lietuvių. Be jokių „laisvą rašybą“ varžančių gramatikos taisyklių ir bendrų rašybos normų. Toks yra tikrasis kalbos griovėjų tikslas."

"Slidžios nuokalnės" loginė klaida. Lietuvių kalbos bendros rašybos normos išlieka, gramatikos taisyklės išlieka.

"Todėl sunaikinus bendrą kalbą savaime subyra pats valstybės pamatas. Tokia valstybė pasmerkta."

Toliau slystama "slidžia nuokalne". Kas naikina kalbą? Lietuvių kalba šiuo metu klesti.

Žodžiu, taip dramatizuodami dalykus, kai nėra jokios dramos, liksite marginalais.

Armonas rašė...

Vargšas anonimiške, ko atsibeldei ne į sau lygų portalą? Turi dirbti LRT, prezidentūroje ar būti seimelio kanceliarine pelyte. Gerbiamo V.Radžvilo straipsniai ne tavo lygio, todėl į juos ir neįkandi, neįkandi, nes sovietas, buvusio stribo palikuonis. Lietuvis šitaip išdavikiškai nemąstytų ir nerašytų, tad kraustykis į savo šalį ir ten mokyk mokytus.Negaišk laiko ir oro čia negadink. Persona non grata. Geriau sau patark, kur proto įsigyti.

Anonimiškas rašė...

Bet tokį sakinį parašė nebent paskubom, net nesuvokęs, ką parašė! Tas asmuo nesupranta, jog tokia rašyba siekia daug giliau, negu mokėjimą angliškai skaityti! Tačiau ateis laikas, ir kai keiksis tie, ne dvikalbius, o tokius pasus gavo, kai prasidės skandalai, tada supras? Bet žala jau bus padaryta, ir taip lengvai neištaisysi.
Jau kelinta kartą braliukai protu mus aplenkia, pasielgia RA6TINGIAU, PROFESIONALIAU, RACIONALIAU! o mes - lyg nei raštingi, nei orūs.

Anonimiškas rašė...

VALDŽIŲ KRIZĖ, kokios dar nebuvo. Masinis LR Konstitucijos laužymas.

Anonimiškas rašė...

Nederėtų priimto įstatymo vadinti "įstatymu dėl qwx", nes net pati ministrė Evelina plenariniame prieš priimant įstatymą (diskusijoje dėl motyvų) paatviravo apie šalia qwx atsirandančius ir "kai kuriuos kitus naujus derinius". Iš esmės tai įstatymas dėl valstybinės kalbos naudojimo apribojimo Lietuvos Respublikoje.

Anonimiškas rašė...

Išsaugokime ATEIČIAI -
- alkas.lt/wp-content/uploads/2015/07/gitanas-nauseda-penki.lt-nuotr.jpg
kad ir proproanūkiai žinotų, KAS TAI PADARĖ!

Štai ką reiškė tas vizitas ir bendra paroda, skirta gegužės 3 konstitucijai! - Įstatymas įsigalios gegužės 1 d.!
- lrp.lt/lt/lietuvos-ir-lenkijos-prezidentai-atidare-abieju-tautu-tarpusavio-izado-metinems-skirtas-paroda-ir-moksline-konferencija/36824

Krebžda mintis, jog prezidentas jau gal tada žinojo, ką turės padovanoti kaimynei gegužės 3 d.? Ar tai kaimynė uždraudė dvikalbį pasą, ar mes patys kaip komjaunuoliai savo iniciatyvą parodėme?

Anonimiškas rašė...

Tai vasario 16 d. rinksimės prie prezidentūros ,gitanos nušvilpti.

Anonimiškas rašė...

Klausimas - KODĖL NESIKREIPĖ Į TAUTĄ prieš žengdamas žingsnį, kurio iš savo biografijos neištrins, neišgrauš, nepanaikins?!!
Turime SEIMĄ ir PREZIDENTĄ BENDRU VEIKIMU SULAUŽUSIUS KONSTITUCIJĄ ir IŠTIKIMYBĖS JAI ir VALSTYBEI PRIESAIKĄ!

Vaidila rašė...

Teisingai rašote apie braliukus- jie protingesni už mus. O ar žinote, kodėl? Todėl, kad didesnė jų pusė yra protestantai, o ne katalikai. Protestantai jau 16 a.skatino skaityti Bibliją, o katalikai draudė taip, kaip draudė komunistai iš jų pasimokę. Kas skaito Bibliją- tas išmintingas ir protingas, ir turi supratimą apie daug dalykų, nes Bibliją parašė Šventoji Dvasia- DIEVAS per tikinčiuosius; todėl ir katalikai, ir komunistai tokių labai bijodavo, nes tokių tikinčiųjų neapgausi: jie aiškiai atskirdavo, kur tiesa, o kur melas. Mūsiškiai neatskiria.Todėl po viso to ranka nekyla rašyti žodį "prezidentas" iš didžiosios raidės.Jis netarnauja lietuvių tautai, jis tarnauja išorei. Nieko, jo ir jų nuodėmės nusės ant jų pačių galvų ir juos pačius surys jų pačių rankomis per klaidingus pasirinkimus, nes nuodėmė yra ėdri, ji minta kita nuodėme, o jas ir toliau jie entuziastingai darys. Kad ir kaip liūdna, bet Tautai reikia kantrybės ir proto- daugiau nė vieno nerinkti, kurie sėdi seime- NĖ VIENO. Kalbėkime su savais, su pažįstamais, įtikinėkime, mokykime- švieskime- tai susivokusiojo pareiga dėl Tėvynės išlikimo.

Anonimiškas rašė...

Radžvilas viską teisingai sudėliojo. Pagarba.

Anonimiškas rašė...

Kad tai tik PIRMAS žingsnis, pagiriamajame žodyje klusniajam ... ... prezidentui užsiminė ir PL prezidentas savo feisbuke.
Kas įvyksta su svetimvardžiu, jei valstybėje su kita valstybine kalba neužrašomas jo SKAMBESYS(juk JIS yra pirminis, ne rašytinė pavardė!) rodo kad LRT ilgai skambėjusi pakeista kompozitoriaus Bethoveno/Betoveno pavardė. Reikalas tas, kad tėvas (muzikas) buvo Olandijos pilietis, ir ten toks užrašas skamba kaip BeTOvenas, o kompozitorius jo sūnus buvo vokiškai kalbančios šalies Austrijos pilietis. Bet ten toks užrašas tariamas kaip BeTHovenas (dar tiksliau - Bėthofen, su kirčiu ant Ė.) Taip dėl vien rašytinės formos atkartojimo ir nutrauktas tėvo ir sūnaus pavardžių ryšis.
Tačiau dabar - šie laikai, visiems žinoma Zuckerberg pavardė. Kažkada iš vokiškai kalbančių šalies (pro)senelis įvežė taip užrašytą pavardę į JAV ir čia užaugo garsusis jo palikuonis. O kaip su pavarde? Ji čia neskamba originaliai (Cukerberg), nes kiekviena šalis tas pačias raides savaip, pagal savo tautos taisykles taria (pvz, prancūzai tokį užrašą skaito Ziukerberg). Čia jis - Zakerbergas (visai pakeista pavardės prasmė!). Nes net ir tokia demokratijos pavyzdžiu garsėjusi šalis nepasirūpina užrašyti sau suprantamai svetimos kilmės pavardės skambesį!
Tačiau čia turime dar „nekaltą" atvejį. O juk yra daugybė valstybių, kurios pasinaudojo lotyniškąja abėcėle savo rašmenims sukurti, ir kuriems BEVEIK VISOS jų raidės visai kitokį garsą žymi, nei Europoje (nors ir Europoje skirtumų pakanka, kad supainiotum tapatybes!)

Anonimiškas rašė...

Visų pirma - jei tu darai žingsnius link SENŲJŲ, per stebuklą dar išlikusių tautų ir jų kultūrinio paveldo sunykimo ar netgi sąmoningo jų sunaikinimo - TU NETURI TEISĖS SKELBTIS ESĄS TIKINTIS DIEVĄ! Nes tik Šėtonas naikina Dievo (Dievų, Kūrėjo) Kūrinį - kad ir kokiai religijai priklausytum! Būtent Dievo Kūrinį, kai kalbama apie iš amžių gelmių atėjusią tautą (ne tą, kuri susikūrė kaip okupacijų produktas!), nes būtent Dievo valia buvo sukurtas tam tikras tautų su jų kalbomis skaičius ir jos pasklido Žemėje nurodytomis kryptimis.
Dėl broliukų - prisidėjo ir jų bažnyčia, ir racionalaus vokiškojo mąstymo pavyzdys. Priešingas slaviškajai deržimordinei politikai, „od morza do morza" wielkopolskiniams santykiams su kaimyninėmis tautomis. Lenkų politikams ne gėda sėdėti ant iš tavęs atimtos žemės ir dar daugiau jos iš tavęs reikalauti. Nes serga ta pačia su Kremliumi liga - tapti Europos valdovais.


Vaidila rašė...

Tai ką? Šiandien Dievo nebėra, anot Jūsų? Jis buvęs tik senovinėse tautose? Gal žmonės nustojo mirti? Tas, kuris tiki Jėzų Kristų šiandien, Dievo Tėvo Sūnų savo krauju sunaikinusį nuodėmę kiekvieno tikinčiojo gyvenime, tas yra išgelbėtas, ir po mirties jo siela ir dvasia pakils į Dangų, ir ten pasiliks amžiams. Kas netiki Kristų, to siela ir dvasia neria žemyn į Ugnies ežerą irgi amžiams.Tikėti ar netikėti Jėzų Kristų žmogus pasirenka pats, velnias jam įtakos nedaro. Ne šėtonas, o Dievas žmogui pasakė: "Adomai, tu mirsi" dėl Adomo nepaklusnumo. Reiškia, būsi atskirtas nuo Dievo ir tavo, Adomai,viena iš trijų dalių- kūnas- mirs ir pasiliks šioje žemėje. Su tuo kūnu daryk, žmogau, ką nori, nes jis į amžinybę nepateks. Kadangi pagal Adomo pasirinkimą dabar laikinai ši žemė priklauso šėtonui (po Antikristo bus 1000-metė Dievo karalystė žemėje ir po to čia amžiams karaliaus Dievas), jis atakuoja žmogaus kūną kiek tik galėdamas. O ką žmogui daryti su savo dvasia ir siela, sprendžia pats žmogus. Sakote, kad latviukai iš vokiečių išmoko racionalumo? Teisingai. O vokiečiai racionalumo išmoko iš Biblijos, nes ten protestantizmas atėjo 1517 metais. Vokietis J. Gutenbergas išspausdino pirmą knygą- Bibliją 1452 ar 3, nežinia. Ten, kur gyvasis biblinis Dievo mokymas, ten progresas, ir atvirkščiai.O kokia lenkų valstybinė ar oficialioji religija? Tai religijai būdingas auksas, sidabras ir teritorijos.

item