Šveicarai nuo šiol gali „pasikeisti lytį“ be medikų pagalbos

www.laikmetis.lt Šveicarijoje žmonės gali teisiškai pasikeisti lytį apsilankę civilinės metrikacijos įstaigoje. Tai įmanoma nuo šeštadienio,...

www.laikmetis.lt

Šveicarijoje žmonės gali teisiškai pasikeisti lytį apsilankę civilinės metrikacijos įstaigoje. Tai įmanoma nuo šeštadienio, todėl Šveicarija yra viena iš Europos lyčių saviidentifikavimo judėjimo lyderių.

Kiekvienas, norintis pasikeisti lytį, gali tai padaryti, jei yra tvirtai įsitikinęs, kad yra priešingos lyties. Medicininių pažymų ar medicininių įrodymų, kad norite fiziškai priartėti prie naujos lyties, nereikia.

Keisti galima kelis kartus: jei laikui bėgant persigalvojate, galite pakeisti savo sprendimą. Apie tai pranešė Šveicarijos dienraštis „Neue Zürcher Zeitung.“ Pasak dienraščio, lyties pakeitimas neturės jokios įtakos šeimos teisiniams santykiams. Kiekvienas, kuris yra susituokęs, lieka susituokęs. Tas pats galioja ir tėvystei: moteris, pagimdžiusi vaiką ir vėliau pakeitusi lytį į vyrišką, teisiniu požiūriu išlieka motina.

Prašymas yra mokamas ir kainuoja 75 frankus (apie 72 eurus). Jaunesniems nei 16 metų pareiškėjams reikalingas teisėto atstovo sutikimas. Rusijai priklausančio leidinio „SNA News“ duomenimis, lyties pasirinkimas egzistuoja tik tarp dviejų klasikinių lyčių variantų.

Priėmus naująjį įstatymą, Šveicarija prisijungė prie Airijos, Belgijos, Portugalijos ir Norvegijos kaip viena iš nedaugelio žemyno šalių, kuriose leidžiama teisėtai pakeisti lytį be hormonų terapijos, medicininės diagnozės ar kitų vertinimo ar biurokratinių veiksmų.



Susiję

Šeimos politika 1987407787980960252
item