Audronius Ažubalis. „Jedinstvos“ pasekėjai

Žodis prieš balsavimą dėl antikonstitucinio Vardų ir pavardžių rašymo asmens tapatybės dokumentuose įstatymo projekto priėmimo 2022 metų sau...

Žodis prieš balsavimą dėl antikonstitucinio Vardų ir pavardžių rašymo asmens tapatybės dokumentuose įstatymo projekto priėmimo 2022 metų sausio 18 dieną. 

Kolegos, šiandien balsuosime dėl antivalstybinio, lietuvių kalbos konstitucinį statusą paneigiančio projekto.

Kadangi 1988-89 metais teko laimė dirbti Sąjūdžio „Atgimimo“ savaitraštyje, puikiai menu, kad to meto pagrindinis „jedinstvininkų“ taikinys buvo valstybinė kalba. „Jedinstvos“ mitingų Lietuvoje pagrindinis viešasis motyvas nuo pat pradžių buvo pasipriešinti lietuvių kalbos valstybiniam statusui.

Primenu, kad ir vadinamų lenkiškųjų autonomijų steigimas, diriguojant „platformos“ komunistams, buvo nukreiptas prieš lietuvių kalbos įteisinimą oficialiąja kalba.

Lietuvių kalbos įvalstybinimas Atgimimo metu buvo ryškiausia atgimstančios valstybinės sąmonės išraiška.

Šiandien balsuosime už įstatymą, kuris žymi esmingą posūkį, tiksliau sakant lietuvių valstybinės kalbos statuso atsisakymo proceso pradžią, taigi tie Seimo nariai, kurie šiandien sausio 18 dieną Seime balsuos už Konstitucijos 14 straipsnį paneigiantį įstatymo projektą, nori ar nenori, tačiau atsistos greta to meto „jedinstvos“ pasekėjų.

Tiesa, dabar jie save vadins rimtais geopolitikais, kurie neva gerina santykius su kaimynine Lenkija. Tačiau cituojant amžiną atilsį kalbininką profesorių Vincą Urbutį, „Tai tik lietuvių kalbos išdavystė“ ir čia jokie Teisės ir teisėtvarkos komiteto teisiniai gudravimai nepadės, nes Konstitucinis Teismas pasisakė aiškiai: „Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos Respublikos piliečio pasas yra oficialus dokumentas, patvirtinantis asmens ir valstybės nuolatinį teisinį ryšį, t. y. asmens pilietybę, kad pilietybės santykiai yra viešojo valstybės gyvenimo sritis, asmens vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba. Kitaip būtų paneigtas konstitucinis valstybinės kalbos statusas.“

Iš esmės tą patį apsvarstęs šį teikiamą projektą patvirtino ir Seimo Teisės departamentas.

Tikiuosi, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda vetuos šį antikonstitucinį įstatymo projektą ir suteiks galimybę priimti naują įstatymo projektą.


Susiję

Kalbos politika 5607219147134426207

Rašyti komentarą

9 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Pasisakė tai gerai, bet jis juk pats sėdi šitų "neojedinstvininkų" (arba dar paprasčiau - antivalstybininkų) partijoje - ir toliau trauks jai naivių žmogelių balsus.

Mickėyus Mouseas rašė...

Na ,taip gaunas kad "Jedinstvo" buvo teisi. 30 metų lietuviai ją diskriminavo ,marginalizavo ir nekreipė į jos prašymus jokio dėmesio. Ir štai dabar, Lietuvos Respublikos Seimas ryžosi pripažinti ,kad mes buvome neteisus ir žengė pirmą žingsnį teisybės atstatymui. Gal vertėtu pasekti Amerikos pavyzdžiu ,priklaupti prieš "Jedinstvo" ,pripažinti kaltes ir prašyti atleidimo?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ir dar kompensacijas išmokėti. :) Bet čia paskui - dabar eilėje kiti skubiai spręstini klausimai: lenkiškos abėcėlės įvedimas (reikalavimas jau pateiktas) ir lenkiškų gatvių bei gyvenviečių pavadinimų įteisinimas. Tada blieka mažas žingsnelis - "kultūrinės (pradžiai) autonomijos" paskelbimas. O ką? Griekas būtų nesinaudoti proga, kai "chlopai" valdžioje. :)

Janina rašė...

Priimtos trys lotyniškos raidės "kad ištekėjusios lietuvaitės už užsieniečių galėtų savo naujasias pavardes užrašyti originalo kalba" 😁 (ne veltui sakoma meilė akla), bet dabar pasirodo tikrasis tų 3-jų raidžių poreikis - lenkų jis netenkina "kam darkyti savo pavardę su tomis 3-mis raidėmis, kai pavardė vis tiek liks iškraipyta?". Reiškia reikėtų sudėti į lietuvių kalbos abėcėlę visas specifines lenkų kalbos abėcėlės raides, o premjerė, atrodo, tam pritaria ir tik laiko klausymas kada galutinai bus suniokotas lietuvių kalbos abėcėlė? Įdomu, įvedus lenkų abėcėlės raides į lietuvių kalbos abėcėlę kokie bus tolimesni Lietuvos lenkų (ar Lenkijos?) reikalavimai lietuvai? Ir ar jie kada nors pasibaigs (?) ar visą laiką bus tęstiniai iki pergalės? O ką jie laikys pergale?

Pikc Kažinkavičius rašė...

O kodėl TIK lenkų ar Lenkijos reikalavimai? Kuo kitos tautos ir valstybės blogesnės? Jeigu jau tenkinti, tai visus - gi kitaip diskriminacija būtų. :D
P.S. Kalambūras tyčinis, pagal šitų "valdžiagyvių" mentalitetą.

Nezabitauskas rašė...

Na, ir mano mažytė pataisa šiam komentarui. Lotyniškomis jas vadini, kol neatsiverti lotynų kalbos žodyno. Tada nustembi. Pasirodo, lotyniška yra tik raidė Q. Raidės W lotyniškoje abėcėlėje apskritai nėra, o raidė X naudojama tiktai skoliniams iš graikų kalbos užrašyti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Dar vienas įdomus momentas, labai taikliai nurodytas šitame įraše: https://www.facebook.com/blogeris.zeppelinus/posts/4801491713272614

Anonimiškas rašė...

Visų pirma pradėti reikia nuo to, kad pasas - NE SUVENYRAS, o VALSTYBĖS dokumentas įv. VIDAUS reikalams tvarkyti. Todėl jis turi būti labai informatyvus, neklaidinti ir nekelti sunkumų jokioms pasą išdavusios valstybės įstaigoms, tarnyboms, jokioms viešosioms įstaigoms, nei piliečių tarpusavio santykiams. Po 18 d. ŽR ,,Dienos klausimo" laidos paprastą ir teisingą komentarą parašė LRyto skaitytojas:
,,grubiai šnekant
Jeigu užsieniečiai nesupranta Lietuvių kalbos abėcėlės raidžių, tai kodėl koks Jonas iš kaimo, nesimokęs užsienio kalbų turi suprasti užsienio kalbų abėcėlių raidyną. Jonas, dirbdamas su dokumentais, tikrai gali išmesti tokius "Lietuvos" dokumentus su W, Q į šiukšlių kibirą kaip suklastotus. Ir jis bus teisus."
Politikas net neįtaria, kiek pasaulio tautų naudoja lotyniško pagrindo abėcėlę SAVO kalbų garsams užrašyti, ir tos raidės neturi nieko bendro su mūsų suprantamais garsais! Tai mums A yra A, o B,. yra B. O pasaulio tautos A raide žymi daugiau, kaip 15 garsų, be to, ir dvigarsių! B raide žymimi garsai b, p, v, d; C raide iš vis nesuskaičiuosi, kiek garsų ir dvigarsių ja žymima - vien dvigarsiai 5 skirtingi. O kiek dar įv. kitų garsų. Ir taip toliau iki abėcėlės galo. O ponai politikai įsivaizduoja, jog kitų tautų QWX tik tiek reiškia, kiek politikai įsivaizduoja - 3 garsus? :) Ta pati raidė, pasikartojus žodyje 2 ar 3 kartus kiekvieną kartą gali kitą garsą žymėti.

item