Lenkijos vyriausybė mažins mokesčius kurui, dujoms ir elektrai

Kol Lietuvos vyriausybė ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas kartoja, kad didins akcizus kurui iki maksimalių ES rekomenduojamų, Lenkijos...

Kol Lietuvos vyriausybė ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas kartoja, kad didins akcizus kurui iki maksimalių ES rekomenduojamų, Lenkijos vyriausybė paskelbė, kad mažins akcizus kurui iki minimalių ES leidžiamų. Lenkų premjeras M. Morawiecki paskelbė parengęs 10 mlrd. zlotų paketą, skirtą kompensuoti praradimams sumažinus mokesčius.

Nauja vyriausybės programa pavadinta „anti-infliacinis skydas“, jo paskirtis bus mažinti mokesčius degalams, mažinti PVM dujoms ir elektrai. Pastarąjį mėnesį infliacija Lenkijoje siekė 6,8 proc. ir buvo viena aukščiausių Europos Sąjungoje. „Pažvelgę į tokius skaičius nusprendėme sukurti tam tikrą buferį, prieš kainų kilimą šalyje“, – sakė lenkų premjeras.

PVM dujoms sumažintas nuo 23 proc. iki 8 proc., elektros iki 5 proc. Mokesčių sumažinimas galios nuo kitų metų sausio iki kovo mėnesio. Vyriausybės skaičiavimu tokie sprendimai vidutiniškai turėtų per mėnesį palengvinti vieno būsto išlaikymą 140  (~30 €). Dar 5 milijonai namų ūkių sulauks kompensacijų už šildymą.

Lenkijos premjero teigimu vyriausybė stengiasi būti lanksti dėl dabartinės globalios kainų padėties. „Vieni sprendimai yra trims mėnesiams, kiti penkiems. Labiausiai stengėmės mokesčius mažinti žiemos mėnesiais, kai kainų šuolis gali suduoti gyventojams stipriausiai“, – sakė M. Morawiecki taip pat pažymėjo, jog reikalaus Briuselyje papildomų instrumentų kainų kilimui riboti bei blokuos bet kokias ES iniciatyvas, dar labiau branginančias elektros ir dujų kainas gyventojams.



Susiję

Pasaulis 1732119191350206403

Rašyti komentarą

18 komentarų

Pikc Kažinkavičius rašė...

Toks "lengvas" skirtumėlis tarp rūpesčio SAVA valstybe ir baudžiauninkiško mentaliteto bei provincialumo padiktuoto noro žūtbūt įsiteikti SVETIMAM "ponui". Kas tokius gali gerbti?

Algis Kazlauskas rašė...

Ar vien tik lenkai turi "razumo"?

Anonimiškas rašė...

Prieš rašant tokius sraipsnelius reikėtų bent palyginti kainas: Lietuvoje dujos pigiausios Europoje, Lenkijoje antros pagal brangumą, atsišvelgiant ir į mūsų mažas algas. Bet tada neparysi ant konservatorių: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/7/73/Map-gas-households-v4.png

Anonimiškas rašė...

Ir dar būtinai palyginti algų ir būtinųjų prekių kainų santykį. Energetinės prekės mūsų geografinėje platumoje ir klimate yra ir strateginės ir egzistenciniai būtinos prekės.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, už Lietuvos valdžioje sėdinčią šutvę to "razumo" jie turi DAUG daugiau. Nors, tiesą sakant, kad ir kiek jie jo turėtų, tai vis tiek būtų daugiau, negu "pišiausybės" nulis. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Aha - ir todėl "pišiausybė" jas brangina, o štai lenkai - pigina. Nes "pišiausybė" būtinumą geriau supranta - gi kuo dalykas būtinesnis, tuo brangesnis turi būti, ne? :)
O šaip - logiška: kai praš... krūvą pinigų ir ketini praš... dar didesnę krūvą, geriausias variantas yra didinti mokesčius (jau daroma) ir "energetinių prekių" kainas, (irgi daroma) nes jos didina visų kitų prekių kainas, o tada ir mokesčiai didesni, ir "kišenpinigių" (nes "į kišenę") daugiau. Juk kitą kartą TIKRAI neišrinks (nebent įstatymus "tinkamai" pareguliuotų), tai "carpe diem", arba "grab it while you can". :)

Anonimiškas rašė...

Vatnyke, pabučiuok Šimonytei į vieną vietą.

Sėlis rašė...

Vargšas Anonimiškas 2021-12-01 23:24, kai nėra argumentų, tai kaip kiekvienas save gerbiantis konservatnikas ar leftistas ima plūstis. 😁 Tiesą sakant, juk seniai nėra kuo čia stebėtis, tai pas juos gi įprasta visuomet buvo. 😁

Anonimiškas rašė...

Ko tas vatnykas Pic toks nelaimingas, visur Šimonytė jam vaidenasi, nors nei straipsnyje nei komentaruose ji nei nepaminėta. Galėtų pypinti į savo rojų, kartu su Subotinu pas Huilo.

Anonimiškas rašė...

-> Anonimiškas 2021-12-02 18:54

Ateis lenkai ir kagėbistiniam landsbergynui bus baigta. Žinai, kodėl nelegalus iš Rūdninkų skubiai iškėlė kitur? - todėl, kad landsbergynas liepė Bilotaitei neerzinti lenkų tautinės mažmumos Pietryčių Lietuvoje. Su lenkais juokų nebus - nei Landsbergio KGB ryšiai negelbės.

Anonimiškas rašė...

-> Pikc Kažinkavičius 2021-12-01 22:01

Išrinks. Nes rinkėjai čia ne prie ko. Lietuvos balsavimo serveriai stovi Švedijoje, ir į juos jau sudėtos SmartMatic ir Dominion programos - tos pačios, kuriomis buvo klastojami rinkimai, kai išrinko kanistrą. ynas mano, kad Lietuvoje šito niekas nežino, ir bandys suklastoti savivaldybių rinkimus. Vienintelis būdas - vienytis Lieuvos patriotinėms jėgoms ir skubiai ieškoti kontaktų su JAV respublikonų partija - dabar kito kelio nėra.

Anonimiškas rašė...

Štai ką reiškia turėti savo valiutą - gali lanksčiai tvarkyti šalies ūkinius/ekonominius reikalus. Protingų politkų prerogatyva. O durniai puolė prie euro.
Užuojauta Lietuvos žmonėms, tokių antilietuviškų bepročių dar reikia paieškot.

Anonimiškas rašė...

16:53, Želigowskio šoviniste, apsikakok sau galvą. Vilnija tai Lietuva, ar supratai, poliake?

Anonimiškas rašė...

Kur gi ne, turėjom savo valiuta pririštą prie dolerio ir nieko reguliuot negalėjom. Gal ir gerai, kitaip politikanai būtų nuvertinę žmonių pinigus patys prieš tai litus į valiutą iškeitę.
Beje, lenkai turi savo valiutą, bet šiuo metu infliacija dar aukštesnė nei eurozonojo kur non stop spausdinami eurai ir kuriama hiperinfliacija. Tai kur čia lenkams tas savos valiutos pliusas?

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Kur gi ne, turėjom savo valiuta pririštą prie dolerio ir nieko reguliuot negalėjom." - argi? O KAS tą litą prie dolerio pririšo? Lietuva ar JAV? Taigi. Kas PATYS pririša, PATYS ir atrišti gali - o štai kai sajūzinį rublį tvarko iš Maskv... oi, pardon - Briuselio, tada nieko nei pririšti, nei atrišti negali. O dėl infliacijos - tai gali būti vienas iš reguliavimo mechanizmų, šiaip jau - ir apskritai, pats savaime nelabai ką sako. Na, o sakyti, kad valstybei SAVO valiutą turėti nereiškia jokio pliuso... Antra vertus, gi yra krūva veikėjų, kurie aiškina, kad ir savo sienų valstybei turėti nėra jokio reikalo... :)

Anonimiškas rašė...

>22:34, prirašei daug bet apie esmę nieko. Tai kame bent vienas pliusas? Atkišt nuogą bajoro subinę ir pilvą, ir išdidžiai pareikšt AŠ ČIA REGULIUOJU, tame vienintelis pliusas? Jei tokie bajorai iki euro įvedimo būtų "pareguliavę" keitimo kursas būtų ne 4:1, o kokie 24:1 ir jiems būtų buvę labai smagu algas mokėti beverčiais popiergaliais. O kai buvo pririšta, žmonės iš algos nusipirkę dolerių visiškai dar nenuskurdo ir tavo didžiam nusivylimui masiškai pas "gerąjį rusą" nepanoro.

Tau infliacija savaime nieko nesako, nes greičiausiai ant indeksuojamų pašalpų sėdi, o va dirbantiems žmonėms šiuo metu jų uždirbta alga per metus nuvertėja dešimtadaliu ir jiems tai sako labai daug.

Anonimiškas rašė...

Oho kaip acto garinimas veikia, geriau už LSD.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Oi, iškart nesupratau ir pagalvojau, kad su adekvačiu asmeniu šnekuosi. Mea culpa. :)

item