Italija atmetė antikatalikišką „homofobijos“ įstatymą

Ištikimi Italijos katalikai ir krikščionys evangelikai džiaugiasi po to, kai LGBT teisių aktyvisto Alessandro Zan pataisa apie transfobiją b...



Ištikimi Italijos katalikai ir krikščionys evangelikai džiaugiasi po to, kai LGBT teisių aktyvisto Alessandro Zan pataisa apie transfobiją buvo atmesta Italijos Senate 2021 metų spalio 27 dieną. Šia pataisa buvo siekta kriminalizuoti tradicinį Bažnyčios mokymą apie lytiškumą. 

Tokia Demokratų partijos LGBT teisių aktyvisto Alessandro Zan pataisa buvo atmesta slaptu balsavimu Senate, kur 154 senatoriai balsavo už šių teisės aktų atšaukimą, prieš balsavo – 131, susilaikė – 2.

Italijos Respublikos senatoriaus Matteo Salvini (partija Lega) ir Italijos Deputatų Rūmų narės Giorgia Meloni (Fratelli D'Italia) partijos ir buvo šių teisės aktų priėmimo stabdymo šalininkai ir pradininkai. Visgi Popiežius Pranciškus išreiškė nepritarimą abiems šioms partijoms, nepaisant jų konservatyvios stovėsenos ties šeimų politika. 

„Slaptas balsavimas reiškė, jog įstatymų leidėjai neturėjo viešai deklaruoti savo pozicijos. Tai leido nariams nepaisyti savo partijos linijos ir balsuoti pagal savo sąžinę“, - teigė Italijos teisininkas portalui „Church Militant“. Italijos centro-dešinės partijos reikalavo slapto balsavimo, tuo tarpu kairiosios partijos stipriai priešinosi ir prašė, kad balsavimas būtų atviras. Italijos apžvalgininkai pabrėžė, jog katalikai parlamentarai iš Demokratų partijos galimai „išdavė“ šią pataisą ir nusprendė klausytis Vatikano. 

Vatikanas gina Bažnyčios mokymą

Vatikano Tikėjimo doktrinos kongregacija (TDK) jau ir anksčiau buvo pasisakiusi, kai Italijos katalikai prašė patikslinti, kaip politikai turėtų atsakyti į tokias pataisas. „Atsiradus tokioms pataisoms katalikų politikai turėtų kreiptis į Vatikano Tikėjimo doktrinos kongregaciją, kuri aiškiai priešinasi LGBT ideologijai, per įvairius įsikišimus“, - teigė TDK.

Tikėjimo doktrinos kongregacija taip pat pacitavo Popiežiaus Jono Pauliaus II encikliką „Evangelium Vitae“, teigdami, jog „gerai išlavinta krikščionio sąžinė neleidžia balsuoti už politines programas ir įstatymų pataisas, kurios griauna tikėjimą ir moralę.“

„Politikui negalima maišyti savo įsitikinimų ir autonomijos su tuo, ką teigia Bažnyčios mokymas apie moralę, kuris yra nepriklausomas nuo įvairių nuomonių“, - pridūrė TDK.

Nesutampantys įsitikinimai 

„Šios pataisos atmetimas yra istorinė pergalė šeimai, sąžinės ir auklėjimo laisvei italų šeimoms“, - komentavo Jacopo Coghe. „Mes sutrukdėme LGBT aktyvistų indoktrinacijai, kuria kėsinamasi į Italijos vaikus mokyklose. “Alessandro Zan „Twitter“ paskyroje įstatymų leidėjus kaltino išdavyste, kuria norima, jog šalis žengtų žingsnį atgal. 

Vėliau tą dieną Italijos vyskupų asociacijos prezidentas Gualtiero Basseti teigė, jog „balsavimas Senate ties reforma parodė tai, kas buvo aišku jau kelis kartus – atviro dialogo, kuris vyktų be nusistatymo, reikmė yra didelė. Tokiame dialoge būtų išgirstas Italijos katalikų balsas – tuomet būtų galima kultivuoti stipresnę visuomenę.“

2020 m. birželio mėnesį Italijos vyskupai užginčijo pasiūlytą pataisą prieš „homotransfobiją“, teigdami, jog tokia pataisa galėtų kriminalizuoti Bažnyčios mokymą apie homoseksualumą, tai netgi galėtų cenzūruoti pamokslus, kurie yra nukreipti prieš tokias seksualines patologijas kaip pedofilija, sadizmas ar mazochizmas. Šių metų birželio mėnesį Vatikano užsienio ministras Paul Gallagher pranešė Italijos valdžiai, jog Alessandro Zan pasiūlyta pataisa apie „homotransfobiją“ pažeistų 1985 m. konkordatą tarp Italijos ir Vatikano. 

„Tam tikri punktai pasiūlyti pataisoje apvaržo Bažnyčios laisves, kurios yra išdėstytojos konkordato 2 straipsnyje, 1 ir 3 paragrafuose“, - pabrėžė Gallanger. Visgi po kelių dienų Vatikano sekretorius Pietro Parolin, kuris kovojo dėl kompromisų Kinijai per Šventojo Sosto slaptus susitarimus, teigė, jog Vatikanas neplanuoja atmesti kontraversiškos pataisos. Jis teigė, jog Vatikanas negali atmesti tokios pataisos, nes Šventasis Sostas yra prieš netoleranciją ar neapykantą žmonėms dėl jų orientacijos, tautybės ar tikėjimo. „Jokio įsikišimo nebuvo. Italija yra sekuliari, o ne išpažįstanti valstybė, kaip, beje, teigė ir Ministras Pirmininkas Mario Draghi. Aš su juo sutinku ties sukeliarizmu ir Italijos parlamento suverenitetu“, - pridėjo jis. 

Laisvės naikinimas, o ne mažumų apsauga 

2020 m. birželio mėnesį Italijos vyskupų asociacijos prezidentas Gualtiero Bassetti teigė: „Naujų apkaltos normų įvedimas [per Alessandro Zan pataisą] reikštų grėsmę laisvei“ ir „padarytų subjektus nusikaltėliais, kurie tiki, jog šeimai reikia tėvo ir motinos.“
„Tai yra labai svarbus rezultatas, kuris stabdo ideologinį postūmį, kurio taip nori politinė kairė“, - teigė Lega partijos narys Vito Comencini. Ištikimas katalikų parlamentas pridūrė:

„Mums pavyko sustabdyti rimtą ataką prieš šeimas ir prigimtinį įstatymą. Tai buvo sunki ir ilga kova ir, jeigu mums pavyko laimėti, tai tik su asociacijų, pilietinės visuomenės ir Apvaizdos pagalba. Ši pergalė mums turėtų būti postūmis rūpintis svarbiausiomis klasikinės krikščionybės civilizacijos vertybėmis: gyvenimu ir prigimtine šeima. Mes tikimės, kad Europoje ir toliau viskas taip vyks – žemyne, kuris nusipelno būti civilizacijos švyturiu, išlikti opozicija globalizmui, ultra-liberaliom idėjom, kurios menkina moralę ir vertybes.“

Evangelikai taip pat priešinosi

Taip pat šiai pataisai priešinosi ir evangelikai – maža, bet auganti bendruomenė Italijos politikoje. Krikščionių evangelikų galva, Naiche Di Salvo, teigė:

„Mums džiugu, kad Zan pataisa buvo atmesta. Liepos mėnesį visi krikščionys meldėsi, kad nekonstitucinis Zan įstatymas nebūtų patvirtintas. Šiandien galime sakyti, jog Dievas išgirdo mūsų maldas. Rezultatas tas, jog šeima, kurią gina 29 mūsų šalies chartijos straipsnis, išlieka pagrindu, kurį sudaro vyras ir moteris.“

Nors Italijos vyskupų asociacijos žinios „Avvenire“ paskelbė liberalių katalikų laiškus, kuriuose buvo pasisakoma už šią pataisą, tūkstančiai žmonių rinkosi demonstracijai, kuri buvo prieš tokį įstatymą daugiau nei 75 Italijos miestuose ir miesteliuose.

Visgi liepos mėnesį darytos apklausos rodo, jog ši pataisa darosi populiari – 62 procentai italų pasisako už šią reformą. 


Išversta iš www.churchmilitant.com


Susiję

Pasaulis 2036261418923074373

Rašyti komentarą

1 komentaras

Alvydas rašė...

Pasirodo jie ištikrųjų visur!Bet mūsų Normalių daugiau!!!!!

item