Naujosios Zelandijos premjerė pripažino: skiepų pasai sukurs dviejų pakopų visuomenę

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern pripažino, kad jos naujai išleista skiepų pasų programa segreguos visuomenę į dviejų pakopų kla...

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern pripažino, kad jos naujai išleista skiepų pasų programa segreguos visuomenę į dviejų pakopų klases, suteikdama daugiau teisių pasiskiepijusiems nuo Covid-19, nei to nepadariusiems.

Premjerė Ardern visa tai pripažino su šypsena veide, atsakydama į New Zealand Herald reporterio klausimą, priminusį premjerei anksčiau jos pačios išsakytą mintį, kad skiepų pasai sukurs dviejų pakopų visuomenę.

Žurnalistas priminė, kad Ardern anksčiau vengė „imtis būtent tokių veiksmų“, t.y., išleisti Covid skiepų pasus, kol šalis laikėsi taip vadinamos „Covid eliminavimo“ politikos, paremtos griežtais karantinais ir tarptautinių kelionių draudimu. Premjerė anksčiau kritikavo skiepų pasų politiką, teigdama, kad tai priemonė kurti dviejų pakopų visuomenę, tačiau šalyje padidėjus susirgimų skaičiui, ji persigalvojo.

Klausimą uždavęs žurnalistas tikėjosi, kad premjerė persigalvojo ir dėl „dviejų pakopų visuomenės“ teiginio, kad ji kitais žodžiais perfrazuos savo mintį ar pabandys kaip nors atsikirsti. „Jūs turbūt nematote visko būtent taip“, - pridėjo jis.

Deja, bet ji visa tai mato būtent taip. „Yra kaip yra“, - šyptelėdama ir linksėdama galva atsakė Ardern. Premjerė taip pat pasidžiaugė gerais šalies vakcinavimo rodikliais, pabrėždama, kad skiepų paso, kaip skatinimo skiepytis priemonės, nelabai reikia. 

Tai kam tada reikia skiepų paso? Premjerė teigė supratusi, kad jie padeda atstatyti pasitikėjimą savimi ir kitais. Paskiepyti žmonės jausis saugiai žinodami, kad visi aplinkui juos paskiepyti – visai kaip ir jie.

Įvairiose pasaulio šalyse įvesti skiepų pasai smarkiai prisidėjo skaldant ir kiršinant visuomenę, o nepaskiepytiems žmonėms turėjo realių gyvenimą sunkinančių ar net griaunančių pasekmių. 

Nepaisant to, Naujosios Zelandijos premjerė laikosi nuomonės, kad skiepų pasai, po ilgų karantino laikotarpiu pavargusiai šaliai leis grįžti normaliam gyvenimui.

Šiuo metu beveik 60% galinčių skiepytis Naujosios Zelandijos gyventojų yra gavę bent vieną dozę. Ardern penktadienį paskelbė, kad nauji ribojimai būtų atšaukti, šis skaičius turi pasiekti 90%.

Neskiepytiems žmonėms bus draudžiama lankytis restoranuose, sporto klubuose ir panašiose įstaigose. Taip pat jiems draudžiama rinktis didesnėse nei dešimties asmenų grupėse. 

Penktadienį Ardern pabrėžė, kad „niekas nenori, jog tai įvyktų“, bet iš dalies Naujosios Zelandijos gyventojų bus atimtos teisės, kuriomis vėl džiaugtis galės tik paskiepyti asmenys.


Išversta iš reclaimthenet.org 

Susiję

Sveikatos apsauga 6325377866537838948

Rašyti komentarą

item