Vengrija stoja Lenkijos pusėn, jai patiriant beprecedentį puolimą iš Europos Sąjungos

Vengrijos teisingumo ministrė užtikrina, jog Vengrija stos į Lenkijos pusę ir imsis visų legalių priemonių, palaikant jos pusę ginče tarp Le...

Vengrijos teisingumo ministrė užtikrina, jog Vengrija stos į Lenkijos pusę ir imsis visų legalių priemonių, palaikant jos pusę ginče tarp Lenkijos ir Europos Sąjungos. Teisingumo ministrė Judit Varga trečiadienį teigė, jog Vengrijos valdžia žada išleisti nutarimą, palaikantį Lenkiją, kuri patiria beprecedentį puolimą iš Europos Komisijos.

„Savo sprendimu Europos Komisija pradėjo žiaurų išpuolį prieš Lenkiją be precedento įsikišant į valstybės narės teisingumo ir teisėkūros procesus. Tokia procedūra yra ne tik kelianti pyktį, tačiau ir visiškai nepriimtina“, teigė Varga savo „Facebook“ paskyroje. 

Varga nurodo į Europos Komisijos nuosprendį, kuriuo norima „įvesti finansines sankcijas Lenkijai tam, kad paklusnumas būtų užtikrintas“ grindžiant tai Europos Teisingumo Teismo nutarimu, kuris buvo pasirašytas liepos mėnesį. Šiuo nutarimu buvo įsakyta uždaryti Lenkijos Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegiją.

Lenkijos Teisingumo Ministras Zbigniew Ziobro kaltina Europos Sąjungą „legaliu hibridiniu karu“ ir nurodė, jog Ispanija, kuri turi vienodą teisinę sistemą, kaip ir Lenkija, nepatiria jokių pasekmių ar finansinių sankcijų iš Europos Sąjungos. 

„Problema ta, jog mechanizmas, kurį naudojame Lenkijoje yra toks pat, kaip ir mechanizmas, kurį naudoja Ispaniją jau ilgą laiką. Tai yra modelis, kuris nebuvo užginčytas nei Europos Komisijos, nei Europos Teisingumo Teismo, nežiūrint į tai, jog teisėjai, kurie dabar yra atstovai, yra išrenkami dauguma Parlamente“, teigė Ziobro. „Tam nėra jokio teisiškai motyvuoto paaiškinimo, greičiau tai tik veidmainystė ir politinė motyvacija“

Tiek Vengrija, tiek Lenkija dabar patiria atnaujintus grasinimusi iš Europos Sąjungos, kuriais vis labiau siekiama finansiškai nubausti šalis, dėl šių šalių konservatyvios politikos migrantų ir LGBT klausimu. Tuo pačiu metu Europos Sąjunga siekia labiau kontroliuoti Lenkijos teismų sistemą ir Vengrijos žiniasklaidą. 

Nuobaudą Lenkijai Vengrija mato kaip grėsmę demokratiniams procesams, o Briuselio bandymas kontroliuoti valstybių institucijas yra pasiekęs tokį laipsnį, kuris kelia grėsmę nacionaliniam suverenitetui.  

„Varšuva geranoriškai nurodė Komisai, jog ji ketina atšaukti ginčijamą nuostatą dėl  Lenkijos Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegijos, tuo pačiu metu atšaukiant Europos Teisingumo Teismo vasaros nutarimą, tačiau nepaisant Lenkijos perspektyvos, Komisija pradėjo priverstinės baudos skyrimą“. 

Varga teigė, jog „su tokiu skandalingu ir arogantišku elgesiu Komisija peržengė visas ribas, kokias tik buvo įmanoma įsivaizduoti“.

„Mes visiškai palaikome Lenkiją ir solidarizuojamės su Lenkijos draugais tam, kad apžvelgtumėm visas galimybes, kur Vengrija galėtų užstoti Varšuvą Europos teismų procedūrose“, – ji rašė. „Jokios narės valstybės nacionalinis teisingumas netaps įkaitu imperijai, kurią stato Briuselis! Šiandienos susitikime valdžia nusprendė stovėti Lenkijos pusėje prieš nutarimus ir kaltinimus, kuriais Briuselis ją kaltina!”

išversta iš rmx.news


Susiję

Saugumo politika 6945250151687739965

Rašyti komentarą

item