Šiluvos deklaracija (kvietimas pasirašyti)

PASIRAŠYTI DEKLARACIJĄ Kiekvienas žmogus trokšta būti laimingas. Kūrėjas dovanojo mums protu ir laisvės galia pažymėtą prigimtį, kurią ...

PASIRAŠYTI DEKLARACIJĄ

Kiekvienas žmogus trokšta būti laimingas. Kūrėjas dovanojo mums protu ir laisvės galia pažymėtą prigimtį, kurią esame kviečiami išskleisti geriausiu būdu. Dėl mums įkvėpto tiesos, gėrio ir grožio ilgesio žmonija visuomet ieškojo darnaus visuomenės sugyvenimo būdo, atveriančio kelią žmogaus klestėjimui. Šių paieškų rezultatus matome Atėnų filosofinėse įžvalgose, Romos teisėje ir biblinės pasaulėžiūros, siejamos su Jeruzale, lobyne. Pastangos kurti Europoje krikščioniškąjį pasaulį sujungė šiuos žmonijos turtus, tapusius Vakarų civilizacijos pagrindu. Kūrinijoje atpažintas Kūrėjo balsas ir veikimas, o ypač priimtas Jėzaus Kristaus dievystės autoritetas ir mokymas drauge su kilniausiais civilizacijos pasiekimais Europos žemyne sukūrė ypatingas sąlygas žmogaus prigimtyje glūdinčiam potencialui išsiskleisti. Visa tai sudaro autentišką mūsų civilizacijos pamatą, be kurio neįmanomas Vakarų pasaulio tvarumas.

Žmonijos patirtis rodo, kad vien tik įstatymų nepakanka sukurti geresnei visuomenei, jeigu jos nariai nepuoselėja dorybių ir vidinių moralinių nuostatų. Žmogiškosios dorybės – protingumas, teisingumas, susivaldymas ir tvirtumas, sustiprintos Kūrėjo įkvėptomis tikėjimo, vilties ir meilės dovanomis, yra tikrõsios asmens laisvės pagrindas. Iš tiesų laisva, demokratinė visuomenė įmanoma tik tada, kai jos nariai laikosi tvirtų dorovės principų. Valdžios įsakymai negali sukurti ar pakeisti moralinių nuostatų, kurios kyla iš sąžinės, Kūrėjo įdiegtos žmogaus širdyje. Tačiau valdžia, nepažeisdama pamatinių piliečių laisvių, gali ir privalo remti tuos doroviškai motyvuotus savo piliečių pasirinkimus, kurie yra būtini bendrajam gėriui išsaugoti, visuomenės išlikimui ir klestėjimui užtikrinti. Žmogaus laisvei reikalinga pagalba. Krikščionys ją gauna iš Kristaus, žmonijos Gelbėtojo, o demokratinei valdžiai tenka pareiga apsaugoti piliečių ir valstybės laisvę bei pamatinius gėrius.


Didžiuojamės, kad Šiluvoje įvyko vienas žymiausių Švč. Mergelės Marijos apsireiškimų Europoje. Čia prieš keturis šimtus metų Dievo Motina paragino mus garbinti Jos Sūnų, o ne tik „arti ir sėti“. Tai suprantame ne tik kaip kvietimą į maldą ar asmeninio santykio su Dievu atnaujinimą. Šis paraginimas priminė ir Dievo mums paliktos tvarkos svarbą. Žmogus gali įžvelgti Kūrėjo sumanymą ne tik gamtoje. Jį galima atpažinti ir žmogaus dvasioje bei žmogiškojoje prigimtyje. Turime gerbti Šventajame Rašte užrašytus moralinius principus, nes jie yra gairės rinktis gyvenimą, atitinkantį tiesą apie žmogų kaip Dievo paveikslą. Mūsų Tauta skaudžiai patyrė, ką reiškia tapti socialinių eksperimentų lauku, kai nepaisoma prigimtinio žmogaus orumo ir paminamos svarbiausios žmogaus teisės. Galbūt ir dėl to būtent čia, Lietuvoje, pasigirdo Dangaus kvietimas gerbti Kūrėjo valią. Tikime, kad šis balsas Šiluvoje nuskambėjo ne tik mūsų Tautai, bet ir visai Europai. 

Laisvoje demokratinėje valstybėje būtina gerbti pamatinius asmens ir visuomenės gėrius: 

žmogaus gyvybę nuo prasidėjimo momento iki natūralios mirties; 

vyro ir moters prigimtinį skirtingumą bei lygiavertiškumą; 

šeimą, kylančią iš vyro ir moters santuokos, kraujo ir giminystės ryšių; 

tėvų teisę pagal savo dorovinius principus auklėti vaikus; 

sąžinės, religijos ir žodžio laisvę, kuri saugo visuomenę nuo totalitarizmo pagundų. 

Tik išsaugodami šiuos prigimtinius gėrius galime išlikti ir klestėti. Nepateisinama juos ignoruoti, teisiškai apibrėžiant asmenį, jo lytį, laisves, teises bei šeimą. Žmogaus prigimtis, šeima ir asmens laisvė yra ankstesnės už valstybę. Valstybės įstatymai turėtų atitikti tiesą apie žmogaus prigimtį. Šią tiesą jie turi saugoti, o ne keisti. Šiluvos žinioje atpažįstame kvietimą gerbti žmogaus autorių Dievą. Tačiau Kūrėjo nustatyta tvarka yra ne tik tikėjimo tiesa. Šią tvarką gali atpažinti kiekvienas žmogus. Todėl visi turime pareigą saugoti prigimtines žmogaus teises, puoselėti dorovę ir bendrąjį gėrį dėl asmens laimės, visuomenės laisvės ir Tautos ateities! 

Šventojo Juozapo ir Šeimos  –  Amoris laetitia metai

2021 m. rugsėjo 12 d.


Susiję

Šeimos politika 7502661824257872848

Rašyti komentarą

26 komentarai

Jotvingis rašė...

Puiku.

Unknown rašė...

Taip. Labai ačiū.

Unknown rašė...

Ačiu.Pritariu.

Unknown rašė...

Ačiū.puiku..

Unknown rašė...

Pritariu.

Unknown rašė...

Pritariu

Unknown rašė...

Pritariu

Anonimiškas rašė...

SVARBU kuo plačiau skleisti šią žinią, šį adresą palikti ne tik portaluose, kur paprastai lankotės, bet šiuo tikslu užsukti ir ten, kur paprastai nesilankote, ir ne po vieną kartą, o kas kelias dienas vėl pakartokite.
Ir būtinai raginkite visus - nesvarbu, kuo vardu Dievas, kurį jie tiki, nesvarbu tautybė - jei pritaria bent keliems punktams - lai pasirašo.

Anonimiškas rašė...

Nuo tada, kai Lietuvą išLAISVino ,,laisvė", Delfyje vis įžūliau dvi temos visą ekraną užkloja, o tai kontroliuoti turinčios tarnybos nieko nepastebi? O gal per dieną Seimo tylomis patvirtinamų įstatymų lavinoje pralindo įstatymas, liepiantis jas propaguoti, skleisti lošimų ir sekso technikas? -

Šių dalykų apie seksą dar nežinojote: ginekologė pažėrė tikrų perlų, kurie padės gauti tai, ko norite, ir išvengti – ko nenorite
- delfi.lt/moterys/santykiai/siu-dalyku-apie-seksa-dar-nezinojote-ginekologe-pazere-tikru-perlu-kurie-pades-gauti-tai-ko-norite-ir-isvengti-ko-nenorite.d?id=88155701
Ar nebegalioja vaikų apsaugos įstatymas? O tarnyba dar yra? Ir algas už darbą ima? Ir už 24x7 non stop Casino reklamą?

Kauše, rašė...

kokios dar tarnybos turi kontrolioti Delfi? Čia tau ne Stalino ar Putino Rusija.

Anonimiškas rašė...

Garbiajam p. Nekaušui - jau vėloka, tingiu dabar ieškoti pavadinimų tarnybų, kurios privalo saugoti vaikus nuo tokios reklamos, o mus visus nuo azartinių lošimų reklamos poveikio. Jei jau ne Stalino laikai, tai viskas tapo savaime šventa ir nekenksminga?

Anonimiškas rašė...

Ar pastebėjote?
Pamatę arkivykupo paskelbtą deklaraciją seimūnai nustebo: ji labiau tinka „Dorovės ministerijai“
- tv3.lt/naujiena/lietuva/pamate-arkivykupo-paskelbta-deklaracija-seimunai-nustebo-ji-labiau-tinka-doroves-ministerijai-n1114392

Jotvingis rašė...

Ne nustebo, o išsigando. Patys netikėjo, kad ,,konservatorių'' konfrontacija su Bažnyčia nuėjusi taip toli.

Pikc Kažinkavičius rašė...

A, "liberal-katalikas" Navickas... Ne, rimtai - kur tai matyta: katalikiškoje deklaracijoje nėra neomarksistinio brudo! Seubas kaškoks! :)

Jotvingis rašė...

-> Pikc Kažinkavičius 2021-09-15 16:42

Navicką pririetė bent jau dėl akių viešai pašnekėti už visus - daugiau nėr kam, nes suprato, kad valdančioji dauguma priėjo liepto galą.
,,Jie bijo Romos Niujorko, Paryžiaus / Jie bijo Bažnyčios kaip velnias kryžiaus.'' - argi ne pranašiški Brazdžionio žodžiai?

Anonimiškas rašė...

LRT TV Tapinienės laidos ,,Lietuva kalba" tema - Ar reikia įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę?

- lrt.lt/mediateka/irasas/2000174086/lietuva-kalba

Suinteresuotoji pusė neleidžia kalbėti, nutraukia šeimų gynėjus, garsiai kalba jiems ,,ant viršaus"...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Oi, kaip netikėta! :D

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nemanau, kad "pririetė" - iš jo elgesio sprendžiant, jis TIKRAI "pseudokatalikas".

Unknown rašė...

pritariu

Jotvingis rašė...

O kodėl Nacionalinis Susivienijimas anei žodžio nei viename savo tinklalapyje viešai nesako apie tai, kad Sinica agitavo nedalyvauti Lietuvos Šeimų Sąjūdžio organizuojamuose renginiuose?
Kas iš Nacionalinio Susivienijimo skambino kunigams ir ką sakė? Kodėl Nacionalinis Susivienijimas šitai slepia, o Sinicia prisipažino tik tada, kai Lietuvos Šeimų Sąjūdis šitai paviešino?

Anonimiškas rašė...

Apsilankykie čia:
▫ Vytautas Sinica. Dėl Šeimų Sąjūdžio šmeižto
- pozicija.org/vytautas-sinica-visuomenes-skaldymas-igauna-pagreiti-ir-nematyti-zenklu-kad-valdantieji-jo-atsisakytu/

▫ Vytautas Sinica. Visuomenės skaldymas įgauna pagreitį ir nematyti ženklų, kad valdantieji jo atsisakytų
- pozicija.org/vytautas-sinica-visuomenes-skaldymas-igauna-pagreiti-ir-nematyti-zenklu-kad-valdantieji-jo-atsisakytu/

Atrodo, suklydau manydama, jog Seimo pirmininkė iš nepagarbos su LŠS lyderiais kieme susitiko. Ir Kovidas bei skiepai čia kažin, ar kuo dėti. Po šių įvykių kiti įtarimai kyla: Seimo patalpose, kabinetuose - visur įrašomas ir vaizdas, ir garsas. Kai reikia slaptai pakalbėti, susitarti, suderinti - kiemas, kad ir su kameromis, geriau tinka? Juolab Kovidu prisidengti galima...
Ar pastebėjote, kaip pakito LŠS vado ir kalbos tonas, ir turinys? Apie savivaldybės prikazus atsiliepė tartum klusnus pavaldinys. Galima net švelniu ir pūkuotu pavadinti. Pamaniau - kažkas jį pamokė pasistengti parodyti save iš kuo geresnės pusės. Tik staiga toks kaltinimas Sinicai ir NS. Tiesiog nesuderinama, kai jis, po jam nebūdingo taikaus stiliaus elgesio prieš ir po mitingo, staiga išvirkščiai įvykius pateikia. Konkurento baimė aptemdė protą? Bet tai rizikinga, o jis nebijo būti už melą atsakomybėn patrauktas? Ar gal jį kažkas piktybiškai dezinformavo? Pasirodo, kad ne - jis pats asmeniškai bendravo, taigi, ne iš antrų lūpų ta ,,tiesa"! Tai gal iš nepatirties ir jaudulio buvo taip įsitempęs, kad net mitingo metu atitrūko nuo tikrovės ir viską supainiojo? (Scenos baimė - nieko stebėtino.) Bet yra ir kita galimybė - gal ,,painiava" su kažkuo suderinta buvo? :( Juk atidirbti už tai, kad tavo prašymas patenkintas lyg ir ,,savaime suprantama". Kai valdančiųjų reitingai vis prastyn, o NS jau senokai kai kam rėmenį kelia?

Anonimiškas rašė...

Kaip suprantu, šis nesusipratimas (ar gal tyčinis veiksmas, sąmoninga ataka) bus išsiaiškintas teisme. Tačiau galime to nelaukdami visiems draugams ir pažįstamiems platinti Pozicijoje skelbiamo S. Sinicos paaiškinimo ir vaizdo įrašo adresus su pašymu, kad jie toliau juos platintų.
Tad nukopijuokime adresus ir pirmyn:
▫ Vytautas Sinica. Dėl Šeimų Sąjūdžio šmeižto
- pozicija.org/vytautas-sinica-visuomenes-skaldymas-igauna-pagreiti-ir-nematyti-zenklu-kad-valdantieji-jo-atsisakytu/

▫ Vytautas Sinica. Visuomenės skaldymas įgauna pagreitį ir nematyti ženklų, kad valdantieji jo atsisakytų
- pozicija.org/vytautas-sinica-visuomenes-skaldymas-igauna-pagreiti-ir-nematyti-zenklu-kad-valdantieji-jo-atsisakytu/

Unknown rašė...

Nu jo, cia gi PIŠ Diktaturine Lietuva. Nedidelis skirtumas tarp rusijos, baltarusijos ir lietuvos diktaturos.

Jotvingis rašė...

-> Anonimiškas 2021-09-19 01:26

Jūs savęs žiūrėkite. Kai LŠS ėjo į mitingą gegužės 15, Nacionalinis Susivienijimas sua paistaliojo vėjus, neturinčius nieko bendra su tikrosiomois Lietuvos realijomis. NS niekada nekvietę į mitingą dėl antikonstitucinių rinkimų pagal partijų sąrašus, o apie KGB agentūros paviešinimą prieš rinkimus tik vos užsiminė, o tada vėl už-suidarė savo namuose ir sau patogiai filosofavo, kuomet Lietuvos Šeimų Sąjūdis nepabijojo eiti prieš išsirikiavusias jėgos struktūras.
O dabar NS nbiekam jokio rėmens nekelia. O štai didžiulį pasitenkimimą valdantiesiems kelia Sinicos liežuvio nevaldymas. Dergti už nugaros naujai susikūrusį judėjimą, skambinti kunigams, prašyti, kad žmonės neitų į mitingus - neiįsivaiduoju, kokio šlykšumo išgama reikia būti, kad šitaip daryti tokiu metu, kuomet visų patriotinų jėgų konsolidacija reikalinga kaip oras.

Anonimiškas rašė...

Taip taip, kremline, chunta pas mus ir diktatūra. Dabar šaukis Putino kad vaduotų.

Anonimiškas rašė...

Ar parašų nebereikia? Jei reikia, gal vertėtų viršuje laikyti kvietimą pasirašyti, nuolat priminti čia užsukantiems apie jų rinkimą?

item