Nacionalinis susivienijimas: strateginės reikšmės valstybės įmonės negali būti privatizuojamos jokiais atvejais

Įstatymų paketas dėl valstybės įmonių pertvarkymo į akcines bendroves yra sudėtinė prieš Lietuvos valstybę vykdomo nedraugiškų valstybių hib...

Įstatymų paketas dėl valstybės įmonių pertvarkymo į akcines bendroves yra sudėtinė prieš Lietuvos valstybę vykdomo nedraugiškų valstybių hibridinio karo dalis, kuriuo siekiama didinti privačių asmenų poveikį Lietuvos valstybės transporto infrastruktūros valdymui. Tokią poziciją paskelbė politinė partija Nacionalinis susivienijimas, šiandien išplatinusi viešą pareiškimą dėl dabartinės valdžios skubotų užmojų pertvarkyti valstybės įmones, kurie susilaukė Lietuvos Respublikos Prezidento veto.

Nacionalinis susivienijimas reikalauja, kad Seimas, po Lietuvos Respublikos Prezidento veto, toliau nesvarstytų šių įstatymų projektų. Partija taip pat ragina Lietuvos Respublikos Prezidentą inicijuoti viešą diskusiją dėl valstybinių įmonių valdymo reguliuojančių įstatymų pakeitimų, į kurią turėtų būti pakviestos visos suinteresuotos politinės ir visuomeninės organizacijos bei specialistai. Šioje diskusijoje turėtų būti aptarti kriterijai ir požymiai, kurie užtikrintų strateginių objektų saugumą.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė privalo išviešinti asmenis, inicijavusius minėtus įstatymo projektus. Turi būti iškeltas šių asmenų atsakomybės klausimas. Jie privalo nurodyti, kokių motyvų skatinami įtraukė į įstatymus formuluotes, keliančias grėsmes šalies nacionaliniam saugumui, kad visuomenė galėtų spręsti dėl pasitikėjimo ar nepasitikėjimo politikais bei politinėmis partijomis būsimuose šalies savivaldos ir Seimo rinkimuose“, – tvirtinama partijos „Nacionalinis susivienijimas“ paskelbtame pareiškime.

Nacionalinis susivienijimas siūlo, kad Valstybės Saugomo departamentas sustiprintų stebėseną asmenų, inicijuojančių panašaus pobūdžio įstatymų projektus, kuriais siekiama didinti grėsmes šalies nacionaliniam saugumui.

„Skubotai priimtas įstatymas stulbina: jis atskleidžia valdančiosios koalicijos mėginimus klaidinant visuomenę, sukurti sąlygas privatiems investuotojams tapti valstybei svarbios strateginės reikšmės infrastruktūros bendrasavininkiais ir taip ne tik sudaro sąlygas tiesioginiams ir netiesioginiams valstybės nuostoliams atsirasti, bet ir sąmoningai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. 

Tokiais ketinimais neleidžia abejoti Vyriausybės kanceliarijos politikos įgyvendinimo grupės pažyma dėl minėtų įstatymo projektų, kurioje nurodoma, jog įstatymų projektais siekiama atsisakyti nuostatų, kad tarptautinių oro uostų infrastruktūra, skrydžių valdymo sistemos įrenginiai, valstybinės reikšmės vidaus vandenų keliai, valstybinių jūrų uostų infrastruktūra išimtine nuosavybės teise priklauso valstybei“, – teigiama partijos pareiškime.

Nacionalinis susivienijimas atkreipia dėmesį, kad įstatymo rengėjai neatsižvelgė į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dar 2020–05–28 pateiktas antikorupcinio vertinimo išvadas, kuriose išsakytos abejonės dėl minėtų įstatymų nuostatų. Taip pat įstatymų rengėjai neatsižvelgė ir į Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įstatymo projekto vertinimą, kuriame pažymėta, jog priėmus siūlomą įstatymo projektą šio valstybei strategiškai svarbaus objekto – Klaipėdos jūrų uosto – veikla gali būti sutrikdyta ir būtent šį nepakankamą pasirengimą vykdyti tokio masto reformą vertiname kaip riziką šalies nacionalinio saugumo interesams.

Nacionalinis susivienijimas atkreipia dėmesį į svarbią aplinkybę, kad šiuo metu prieš Lietuvos valstybę yra pradėtas ir vykdomas nedraugiškų valstybių hibridinis karas. Taigi neatsakinga būtų manyti, kad karą vykdančios nedraugiškos šalys visai nesidomėtų Lietuvos strateginės reikšmės objektais. 



Susiję

Saugumo politika 8091069693433736648

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Šis portalas akivaizdžiai išlaikomas rusijos pinigėliais. Didieji patriotai - Lietuvos gėda esate, parsidavėliai.

item