Europos Parlamentas ruošiasi balsuoti už dokumentą, skatinantį abortų politiką ES

Jens Johnsson (unsplash.com) nuotr. laikmetis.lt Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetas (FEMM) gegužės mėnesį priėmė pr...

Jens Johnsson (unsplash.com) nuotr.

Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetas (FEMM) gegužės mėnesį priėmė pranešimo „Dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos padėties ir teisių padėties ES moterų sveikatos srityje“ projektą.

Šiame dokumente Komitetas siekia spausti valstybes nares pašalinti kliūtis abortams, uždrausti sąžiningus prieštaravimus abortus skatinančiai politikai ir įtraukti abortų skatinimą į mokyklų programas.

Šiame projekte primygtinai raginama valstybes nares dekriminalizuoti abortus, taip pat „pašalinti kliūtis teisėtiems abortams ir su jomis kovoti“ (34 punktas). Toliau raginama valstybes nares persvarstyti savo nacionalines teisines nuostatas dėl abortų ir suderinti jas su tarptautiniais žmogaus teisių standartais ir regionine geriausia praktika, užtikrinant, kad abortas paprašius būtų teisėtas ankstyvuoju nėštumu ir, jei reikia, ilgiau, jei kyla pavojus nėščiosios sveikatai ar gyvybei; primena, kad visiškas abortų priežiūros uždraudimas arba atsisakymas suteikti abortų priežiūrą yra smurto dėl lyties forma“ (35 punktas).

Dokumente apgailestaujama, kad „kartais įprasta praktika valstybėse narėse leidžia medikams, o kartais ir ištisoms medicinos įstaigoms, atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas remiantis vadinamąja sąžinės sąlyga, dėl kurios atsisakoma suteikti abortų priežiūrą dėl religijos ar sąžinės ir kuri kelia pavojų moterų gyvybei ir teisėms“ ( 37 punktas).

Taip pat išreiškiamas apgailestavimas, kad „COVID-19 pandemijos metu galimybės atlikti saugius ir teisėtus abortus tebėra ribotos, o tai rodo, kad stengiamasi jį visiškai uždrausti prisidengus tuo, kad jis yra žemesnio prioriteto paslauga; primygtinai ragina valstybes nares papildomai įgyvendinti saugią, laisvą ir pakoreguotą prieigą prie abortų COVID-19 pandemijos ir vėliau aplinkybėmis, pvz., abortų tabletes, ir pripažinti abortų priežiūrą skubia ir medicinine procedūra, taip atmetant visus prieigos prie jos apribojimus“ (47 punktas).

Projektas pabrėžia, kad reikia užtikrinti prieigą prie tinkamos WASH infrastruktūros mokyklose, kad būtų užtikrintas lytinės ir sveikatos saugumas kontracepcijos, nėštumo, gimdymo, abortų, lytiniu keliu plintančių ligų ar menstruacinės higienos srityse (65 punktas).

Projekto aiškinamojoje dalyje kaip viena iš problemiškiausių kliūčių yra nurodomas asmeninių įsitikinimų pagrindu pagrįstos medicininės priežiūros atsisakymas, kai medikai dažnai neatlieka abortų, ragindami savo asmeninius įsitikinimus. „Tai ne tik paneigia moterų teisę į sveikatą ir medicinines procedūras, bet ir kelia klausimą dėl viešų kreipimosi sistemų. (…) Žengiant į priekį [atsisakymas dėl religinių priežasčių] turėtų būti sprendžiamas kaip atsisakymas suteikti medicininę priežiūrą, o ne vadinamasis sąžiningas prieštaravimas“. 

Tad šiuo pranešimu pažeidžiama išimtinė valstybių narių kompetencija apibrėžti ir valdyti savo vidaus sveikatos sistemas arba nacionalinės sveikatos politikos pasirinkimus, kaip nustatyta Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo (SESV) 168 straipsnio 7 dalyje.

Taip pat dokumente neatsižvelgiama į Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos priimtą teisę į sąžiningą prieštaravimą, prieštaraujant, inter alia, Rezoliucijai 1763 (2010) – teisei į sąžiningą prieštaravimą dėl teisėtos medicininės priežiūros.

Pranešime nacionalinės teisės aktai dėl teisės į gyvybę ir sąlygas gauti saugų ir teisėtą abortą klaidingai pateikti kaip „smurtas dėl lyties“.

Taip pat verta paminėti, kad ši ataskaita net nebando pavaizduoti, kad ji yra neutrali. Joje vartojama skatinanti konfrontaciją kalba ir atvirai pasisakoma už supriešinantį požiūrį opiu klausimu, kuris nepatenka į ES kompetencijos ribų, vartojant tokius žodžius kaip: „priešiška reakcija“, „pakenkti“, „kovoti“, „pasipriešinti“ ir pan.

Gyvybę ginančios ES organizacijos pastebi, kad jokia tarptautinė žmogaus teisių sutartis netvirtina teisės į lytinę ir reprodukcinę sveikatą. Terminas „lytinė ir reprodukcinė sveikata ir teisės (SRHR)“ vartojamas įvairiuose tarptautiniuose dokumentuose, siekiant pašalinti teisines kliūtis arba sąžiningą prieštaravimą abortams ir siekiant įvesti „teisę į abortą“.

Gyvybės kultūros puoselėtojai visoje ES ragina imtis veiksmų susisiekiant su savo partijos EP nariais ir informuoti juos apie žalingą šio pranešimo turinį ir paraginti juos balsuoti prieš pranešimą birželio 23 – 24 d. plenarinėje sesijoje.



Susiję

Pažangos ideologija 8784834317841631347

Rašyti komentarą

item