Asta Katutė. Kai žiniasklaida žmoguje mato tik gėjų

Autorė yra humanitarinių mokslų daktarė, Nacionalinio susivienijimo tarybos narė. Skirkite 0,6 proc. nuo GPM Nacionaliniam susivienijimui:  ...

Autorė yra humanitarinių mokslų daktarė, Nacionalinio susivienijimo tarybos narė. Skirkite 0,6 proc. nuo GPM Nacionaliniam susivienijimui: https://tinyurl.com/GPMsusivienijimui

LRT paskelbė naujieną, jog Latviją krečia homofobiniai išpuoliai, vienas jų pasibaigė homoseksualaus vyro mirtimi. Pasigilinus į nacionalinio transliuotojo naudotus įvykį nušviečiančius šaltinius, matome, jog angliškoje ir lietuviškoje LRT straipsnio versijoje remtasi euractiv.com pateikta įvykio interpretacija. Tuo tarpu latviškuose šaltiniuose randame daug įvykiui svarbaus konteksto detalių ir pati istorija vaizduojama kiek kitaip. Tad manome, kad šios tragiškos istorijos fone tikslinga skaitytoją supažindinti su informacija aptinkama ne viename, o keliose, ypač latviškose, žiniasklaidos priemonėse. 

2021 m. balandžio 23-iosios ryte buvo užfiksuotas Normundo Kindzulio 85 proc. kūno nudegimas, žmogus mirė ligoninėje. Pateiksime informaciją, kurios nėra arba ji neakcentuojama LRT pateiktame įvykio aprašyme. 

Istorijai svarbūs faktai iš N. Kindzulio gyvenimo. Šiam vyrui buvo iškelta byla iš kelių epizodų dėl svetimo turto padegimo 2019-2020 m. Tai sunkus nusikaltimas, bausmė gali siekti iki 10 metų. Padegimo metu naudotas padegamasis skystis. Padegimo byla perduota teismui, todėl tyrėjai negali jos komentuoti. Per įvykusius kelis posėdžius N. Kindzulis prisipažino padegęs svetimą turtą, tačiau teigė negalintis suprasti ir kontroliuoti savo veiksmų. Įtariamajam buvo paskirta medicininė ekspertizė ir padaryta išvada, jog jis turintis psichinių problemų.

Atkreiptinas dėmesys, jog ir aptariamo įvykio balandžio 23-iosios metu, pasibaigusio žmogaus mirtimi, anot N. Kindzulio draugo, šis savo krepšyje turėjo degaus skysčio.

N. Kindzulis studijavo mediciną, dirbo paramedikų komandoje. Asmuo, kuriam galėjo būti skirtas priverstinis gydymas, vykdavo pagal ekstremalius iškvietimus. Apie tokias darbuotojo sveikatos problemas darbovietė nieko nežinojo. Eilinis sveikatos patikrinimas įstaigoje laukė tik 2022 m. 

Šiai dienai tyrimas dėl Normundo Kindzulio mirties aplinkybių nėra baigtas. Policija tyrimo plačiai nekomentuoja, bet buvo užsiminta, jog egzistuoja versija, kad neapykantos nusikaltimo galėjo ir nebūti. Todėl žinant galimą mirusiojo polinkį į padegamasias veiklas, teigti, jog tai homofobinis išpuolis, negalima.

Latvijoje nesulaukus policijos tyrimo išvadų viešojoje erdvėje kilo triukšmo banga dėl homofobijos ir neapykantos nusikaltimų. Dalis politinių partijų pradėjo krautis politinį kapitalą išnaudodamos įvykį ir siekdamos sugriežtinti bausmes, jeigu nusikaltimai įvykdomi dėl aukos seksualinės orientacijos. Įstatymo pataisos jau pateiktos Seimui.

Pabaigai. Visuomenė mokinama atskirti melagienas, pasitikrinant kaip informaciją apie tam tikrą įvykį pateikiama skirtinguose šaltiniuose. Panašu, kad šiomis dienomis taip reikia elgtis ir siekiant susidaryti platesnį vaizdą apie įvykius, nutikusius ne tolimuose žemynuose, o ir už šimto kilometrų nuo Lietuvos sienos. Tad kyla klausimas, ar iš neapsižiūrėjimo LRT pasirėmė tendencingai įvykius nušvietusiu šaltiniu, ar visgi specialiai siekta tokio tikslo – pateikti vienpusišką informaciją apie žiaurų neapykantos nusikaltimą, kurio galimai visai nebuvo.




Susiję

Nacionalinis susivienijimas 3070134651800757458

Rašyti komentarą

10 komentarų

Anonimiškas rašė...

Gerb.autorei
Būtina šia informaciją oficialiai pateikti Žurnalistų etikos inspektoriui ir paprašyti įvertinti LRT veiklos (pranešant minimą ivykį) atitikimą Visuomenės informavimo įstatymo nuostatoms.
Pagarbiai
Žinantis apie ką kalba.

Hm rašė...

Taip ir įsivaizduoju, kaip Monikutė, sužinojusi šią informaciją, atsiprašo skaitytojų už suklaidinimą ir paskelbia papildytas žinias.

Nieko nebus is tikrųjų. Kaip rašė barzdotasis jų veidas Gritėnas, „Dauguma klysta“. Faktai irgi klysta, jei prieštarauja ideologijai. Oficiali „teisybės“ versija jau patvirtinta, o visokie ten papildymai, paaiškinimai ir nuslėptų faktų pateikimai oficialiai bus „melagienos“ ir „sąmokslo teorijos“.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Būtent. Ir visai nenustebsiu, jeigu kokioj snukiaknygėj "15 kap. faktčekerei" ant šito teksto užlipins kokį nors "prieštaringai vertinama informacija" ar pan. ;)

Mickėyus Mouseas rašė...

Kažkas panašaus ir Lietuvoje...Nuoroda:
LGL būstinėje apsilankęs L. Linkevičius išreiškė paramą LGBT bendruomenei

jotvingis rašė...

pan Asus atvejas JAV ose su nuzudytu reccidyvistu polcinninnkas nuteistas?

Jonas rašė...

jeigu faktai prieštarauja oficiozo propagandai - tuo blogiau faktams.

Brežnevas

Kaunietis rašė...

Kuo skiriasi LRT nuo Putino televiziju?Ir viena ir kitos yea propagandines TV

x rašė...

Na ir kas ta viena antraštė be konteksto? Kuo šitas propagandos metodas geresnis už LRT metodus? Juk visi žinom, kad Linkevičius ten lankėsi kai dėl kažkokių vėliavėlių balkone keliskart buvo padegtos buto durys.

Mickėyus Mouseas rašė...

Taip ,taip! Visi žino ,kad buvo padegtos yžymaūs homoseksualaus rėžysėrio buto durys.Buvo didelis šou ir klyksmas"homoseksualus muša!" Istorijos tęsinys ir pabaiga mūsų masmedijų buvo kažkaip tyliai numuilinti ir garsiai neskelbiami. Nuoroda čia:
R. Zabarausko laiptinėje duris deginę „homofobai“ tyrėjus nuvedė prie gerokai tamsesnės istorijos

x rašė...

Neatmestina kad ir Latvijoj, kol ištirs kas ten įvyko iš tikrųjų, ta istorija bus seniai pamiršta. O tam momentui žinom tik tai ką medijas valdančios interesų grupės mums pateikia. Net storas ministras žinojo tik tiek ir melagienų neatpažino. O gal ir nelabai stengėsi, jei įžvelgė politinę naudą.

item